IJzerenbrug

Plaats
Buurtschap
Hellevoetsluis
Zuid-Holland

IJzerenbrug

Terug naar boven

Status

- IJzerenbrug is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Hellevoetsluis. T/m 1959 gemeente Nieuwenhoorn.

- De buurtschap IJzerenbrug valt, ook voor de postadressen, onder de stad Hellevoetsluis.

- De buurtschap IJzerenbrug heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Het kleine huizengroepje rond de brug alhier verschijnt pas vanaf 1936 op kaarten als kennelijke plaatsnaam/buurtschap IJzerenbrug. Voorheen staat er de vermelding 'draaibrug', wat alleen op de brug in kwestie slaat. Dáárvoor, tot ca. 1880, staat er de vermelding 'vlotbrug'. In het Streekarchief bevindt zich een kaart uit 1826 waar ter plekke vermeld wordt: "Ravensche Brug, IJzeren Draaibrug".

Naamsverklaring
"Naar de vroeger hier gelegen hebbende brug over het Kanaal door Voorne. Vermoedelijk was het een brug met een constructie van ijzeren spanbogen."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap IJzerenbrug ligt rond de wegen Kanaaldijk Oostzijde (het gedeelte van deze weg NO van het kruispunt met de Ravenseweg), Ravenseweg (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Kanaaldijk Oostzijde) en Braberseweg. De buurtschap ligt aan de O oever van het Kanaal door Voorne, NO van de stad Hellevoetsluis en het dorp Nieuw-Helvoet, ZO van het dorp Nieuwenhoorn en NW van het dorp Oudenhoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap IJzerenbrug omvat ca. 10 huizen met ca. 20 inwoners.

Reacties

(2)

Het Streekarchief vermeldt op een oude kaart: de Ravensche Brug, IJzeren Draaibrug. Gedateerd 1826.

Dank voor de aanvulling Bert! Ik heb het erbij gezet.

Reactie toevoegen