Jagerswijk

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Groningen

Jagerswijk

Terug naar boven

Status

- Jagerswijk is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Midden-Groningen. T/m 31-3-1949 gemeente Sappemeer. Per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

- De buurtschap Jagerswijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sappemeer.

- De buurtschap Jagerswijk ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Sappemeer. Vanuit het N kom je de tegelijkertijd de buurtschap én de bebouwde kom van het dorp binnen. Er staan daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden) Sappemeer, maar de buurtschap wordt nergens als zodanig aangegeven; niet door plaatsnaamborden, en er is ook geen sprake van een gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. Dit is eenvoudig op te lossen door onder de komborden een wit bordje met de buurtschapsnaam te monteren (en aan de Z kant alleen een wit bordje wanneer je de buurtschap binnenkomt).

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Jaauwerswiek.

Oudere vermeldingen
1714 Jouwerswijk, ca. 1725 (vaart) Iouwers Wijck, 1781 Iaauwers wijk, 1840 en 1899 Jagerswjik.

Naamsverklaring
Wijk
'voor turfafvoer gegraven vaart'. De buurtschap heette oorspronkelijk Jouwerswijk, volgens Kremer (1837) aangelegd door kolonisten die afkomstig waren uit Joure. De Groningse uitspraak Jaauwerswiek is vernederlandst tot Jagerswijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Jagerswijk ligt direct N van Sappemeer, tussen Sappemeer en de buurtschap Sappemeer Noord, rond de Noordbroeksterstraat, en ligt verder ONO van Hoogezand en WNW van Zuidbroek. De buurtschap wordt doorsneden door de A7 en het verlegde Winschoterdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Jagerswijk 17 huizen met 107 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 115 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 300 inwoners.

Reactie toevoegen