Jipsingboertange

Plaats
Dorp
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Jipsingboertange

Terug naar boven

Status

- Jipsingboertange is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- Het dorp Jipsingboertange heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sellingen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Taange.

Oudere vermeldingen
Jipsingbourtange.

Terug naar boven

Ligging

Jipsingboertange ligt NW van Sellingen, rond de Jipsingboertangerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Jipsingboertange niet vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 380 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Toneelvereniging Taanger Volk uit Jipsingboertange voert onder andere toneelstukken op in dorpshuis Ons Hoes. Onze vereniging is opgericht in 1987."

- Herfstcross (op een zaterdag in oktober), georganiseerd door Loopsport Sellingen. Deelnemers kunnen een fraaie cross van 5 of 10 kilometer lopen over geaccidenteerde lanen en paden en langs schilderachtige vennetjes. De cross heeft een recreatief karakter.

- Midwinterwandeling Jipsingboertange (op een vrijdagavond in december), waarbij de Giezelbaargbloazers op de Midwinterhoorn spelen.

- Carbidschieten (oudjaarsdag, in 2019 voor de 28e keer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Meertje van Jipsingboertange, uit natuurlijke plassen en veengaten gevormd door mensenhanden ten tijde van de ontginning in de jaren dertig van de vorige eeuw, is gelegen in het bos aan de Jipsingboertangerweg. Als er in de winter voldoende dik ijs op het meertje ligt wordt er geschaatst. IJsvereniging De Vooruitgang organiseert er dan wedstrijden.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Jipsingboertange.

- Dorpshuis: - "Al heel lang is er in dorpshuis Ons Hoes elke donderdagmiddag een gezellige soosmiddag. De ene week wordt er gekaart: klaverjassen, jokeren en eenendertigen en de andere week wordt het populaire koersbal gespeeld. In de pauze is er koffie/thee met iets lekkers. En regelmatig is er een borreltje of fris. En dat alles voor € 2,00 per persoon per week. We hebben momenteel ca. 25 soosleden. Mocht je belangstelling hebben, kom dan gerust even langs, je bent van harte welkom. En elke maandagavond wordt er in het dorpshuis onder professionele leiding gewerkt aan de houding en lenigheid van de dames in Jipsingboertange en wijde omgeving. Ook hier zijn nieuwe leden altijd welkom."

- Sport: - Voetbalvereniging JVV is opgericht in 1946. JVV heeft 2 seniorenelftallen in het zondagvoetbal. Het eerste elftal van JVV komt uit in de 5e klasse F standaard, na een aantal jaren in verschillende reserveklasses te zijn uitgekomen. Het tweede elftal komt uit in de 6e reserveklasse.

Reactie toevoegen