Kaag en Braassem

Gemeente
Kaag en Braassem
Holland Rijnland
Zuid-Holland

Kaag en Braassem

Terug naar boven

Status

- Kaag en Braassem is een gemeente in de provicie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland.

- De gemeente is in 2009 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Alkemade en Jacobswoude.

- Wapen van de gemeente Kaag en Braassem.

- De gemeente Kaag en Braassem bestaat uit de dorpen Kaag, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Rijpwetering en Roelofarendsveen (voorheen gemeente Alkemade) en Hoogmade, Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge (voorheen gemeente Jacobswoude) en de buurtschappen Bilderdam (grotendeels), Ofwegen, Vriezekoop en Zevenhuizen (deels). In totaal zijn dit 10 dorpen en 4 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Kaag en Braassem.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar de twee grootste toeristische trekpleisters op haar grondgebied, zijnd het Braassemermeer en watersportdorp Kaag, waar men overigens komt om te watersporten of -recreëren op de Kagerplassen, die - vreemd genoeg, in relatie tot de naam - niet onder het dorp Kaag vallen, maar onder het dorpsgebied van het aan de andere kant van deze plassen gelegen dorp Warmond, dat tegenwoordig onder de gemeente Teylingen valt.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Kaag en Braassem ligt NO van Leiden, N van Alphen aan den Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Kaag en Braassem omvat ca. 11.000 huizen met ca. 26.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Kaag en Braassem, kun je terecht bij de volgende instantie en sites:

- Geschiedenis van het grondgebied van de gemeente Kaag en Braassem.

- Sinds 2017 is het beheer van de historische gemeentearchieven van de gemeenten Kaag en Braassem (d.w.z. van voor de gemeentelijke herindeling van 2009) en Nieuwkoop in handen van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). ELO beheert vele archieven uit de Rijnlandse Regio. Door de toevoeging van de genoemde archieven, en de gefaseerde digitalisering ervan, worden nu nog meer bronnen via één zoekmachine toegankelijk. De samenwerking geeft de genoemde gemeenten bovendien de mogelijkheid om gebruik te maken van de expertise, faciliteiten en (internationale) samenwerkingsverbanden van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zoals het verder digitaliseren van archiefbestanden. ELO is tevens een voorstander van open data, waarbij gegevens beschikbaar zijn voor iedereen en toegankelijk komen via andere websites, die vaak door genealogen worden gebruikt. Enkele voorbeelden zijn openarch.nl, ancestry.com en myheritage.com. - "Het gemeentearchief bewaart allerlei stukken uit het verleden. In het gemeentearchief kun je informatie vinden over de gemeente vanaf 2009 en de geschiedenis van je woning of bedrijf vanaf 2009."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "Het college van B en W van de gemeente Kaag en Braassem wil af van de gemeentelijke monumentenlijst. Dat staat in een voorstel anno januari 2020 aan de gemeenteraad. Het college stelt dat de monumentenlijst kosten en belemmeringen voor de eigenaren van de monumenten met zich meebrengt. Heemschut is zeer geschrokken van het plan en komt samen met het Cuypersgenootschap in het verweer. De lijst van gemeentelijke monumenten moet plaatsmaken voor een systeem met karakteristieke gebouwen en gebieden. In dat systeem is het niet langer de gemeente die dingen bepaalt, maar kunnen de partijen samen tot een oplossing komen, zo stelt het college van B en W.

Heemschut is verbijsterd. Leo Dubbelaar van de commissie Zuid-Holland vreest dan ook dat het erfgoed veel meer zal worden gesloopt dan wel aangetast door het nu voorgestelde beleid. "Bijvoorbeeld door monumentale onderdelen weg te halen of het pand met nieuwe materialen te vernaggelen. De charme van een oud pand is ook het materiaal waarmee het is opgebouwd. Wanneer de raadsleden van Kaag en Braassem het voorstel bespreken, willen we dan ook komen inspreken. En wanneer de plannen worden doorgezet, zullen we daar zeker bezwaar tegen aantekenen." Heemschut ziet meer in een beter systeem met gemeentelijke monumenten. Een systeem dat de panden beschermt en het eigenaren niet moeilijk maakt. "Door met ze mee te denken, is veel mogelijk. En als gemeenten zich via de provincie aansluiten bij het Nationale Restauratiefonds kan tegen een lage rente de restauratie of verduurzaming van een pand worden gefinancierd." Heemschut roept de gemeenteraad op het plan niet door te zetten en het voorstel van het college af te wijzen." (bron: Heemschut, januari 2020) In november 2020 is het voorstel door de gemeenteraad aangenomen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Men zegt weleens "Het hek is van de dam", wat men dan figuurlijk bedoelt. Op een zondag begin september gaan jaarlijks létterlijk de hekken van de dammen voor de Poldertocht Kaag en Braassem, "door het Veenetië van Roelofarendsveen e.o.". Een prachtige wandeltocht dwars door het groene polderhart van deze gemeente. Door elk jaar vanuit een ander dorp in de gemeente te starten, krijgt elke editie zijn eigen, unieke wandelroutes. Er zijn 4 wandelroutes, van ca. 6, 10, 15 en 25 km. Je moet er wel rekening mee houden dat je af en toe over polderhekken moet klimmen. Want de wandelroutes van de Poldertocht voeren je over weilanden, boerenerven en dijken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Dat betekent ook dat honden - vanwege de koeien en schapen onderweg - niet mee mogen lopen.

Wat betreft het uitzetten van verrassende routes in 'elfstedensfeer' heeft de organisatie een reputatie hoog te houden. De routes van de volgens de organisatie "leukste wandeltocht van de regio" gaan langs mooie polder-vergezichten en ze zorgen er ieder jaar voor dat er onderweg ook het een en ander aan 'polderverrassingen' te beleven valt. Bij inschrijving ontvang je een boekje met de routebeschrijving en een stempelkaart. Bij de finish ontvang je een mooie medaille. Op de stempelposten onderweg zijn EHBO en toilet aanwezig.

- In het 2e weekend van september is er jaarlijks de landelijke Open Monumentendag. Ook monumenten in Kaag en Braassem openen deze speciale dag hun deuren en bij een aantal worden ook leuke activiteiten georganiseerd.

- Luid Kaag en Braassem (in 2020 voor de 7e keer) is de jaarlijkse lokale oudejaarsconference, een initiatief van en uitgevoerd door Patrick Deters (in een team met zangeres Dionne van Amsterdam, gitarist Jesper Corba, technicus Niels van der Hulst, Deters' vriendin Hanneke Vissers die de liedteksten maakt, en regisseur John Hogenboom). In het dagelijks leven is Deters (1972) theaterfotograaf, webdesigner en docent aan de Haagse Hogeschool. In zijn vrije tijd gaat hij los bij Toneelvereniging St. Theodulfus als speler en regisseur. In 2014 neemt hij als oudejaarsconferencier het stokje over van John Hogenboom en Hen van der Meer, die 8 keer een oudejaarsconference hebben opgevoerd, onder de naam 'Wakker Alkemade'.

Tijdens de oudejaarsconference blikt Patrick Deters terug op het afgelopen jaar in de gemeente Kaag en Braassem. Burgemeester, wethouders, raadsleden en anderen die in het voorbije jaar een opmerkelijke rol hebben gespeeld, krijgen allemaal een milde veeg uit de pan. Nou, niet helemáál allemaal... Deters onthult na afloop van de oudejaarsconference 2017 - waarvan overigens alle 3 voorstellingen uitverkocht waren - namelijk dat hij aan de helft van de gebeurtenissen niet is toegekomen, omdat het programma al vol genoeg zat met de andere helft. Van boze gezichten na afloop van een optreden heeft Deters nooit iets gemerkt. De meeste gemeentebestuurders komen bijna elk jaar kijken. Om iedereen aan zijn trekken te laten komen, probeert Deters een balans te vinden tussen alle dorpen. Zie ook het interview met Patrick Deters in AD, 28-12-2017.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Facebookpagina met nieuws over wat er te doen is in Kaag en Braassem, met een bijbehorende, aldaar onder Info gelinkte website.

- Stichting Groen Licht is opgericht in 2003 door drie verontruste bewoners van de toenmalige gemeente Alkemade. Verontrust, omdat er onverteerbaar worteldoek werd toegepast in de bermen van enkele woonwijken en bovendien omdat er regelmatig bomen werden gekapt vanwege klachten die volgens hen eigenlijk niet relevant waren. Ze wilden zich graag sterk maken voor het behoud van een groen Alkemade, waar vogels goede nest- en foerageergelegenheid hebben in de groenvoorzieningen van de gemeente en in privé-tuinen.

Ze vinden het belangrijk dat bewoners de natuur in hun gemeente ontdekken en waarderen. Om dit te ondersteunen bieden zij natuureducatie aan, gericht op de natuur en mooie plekjes in de huidige gemeente Kaag en Braassem. Daarnaast zijn ze in goed overleg met de gemeente over ontwikkelingen waarbij het openbaar groen en natuurbehoud een belangrijke rol speelt. Sinds 2014 worden van maart t/m oktober zwerfvuilacties gehouden in alle dorpskernen van de gemeente. Bij alle activiteiten kunnen ze gelukkig een beroep doen op veel enthousiaste vrijwilligers.Verder werken ze samen met IVN Leiden en Alphen aan den Rijn, omdat de doelstellingen en activiteiten van hun organisaties goed bij elkaar aansluiten. Hun motto is: "De natuur is een graadmeter voor de kwaliteit van onze leefomgeving, ons milieu. Verarming van de natuur betekent een verarming van ons welzijn." Vandaar dus: "Groen Licht voor de natuur!"

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kaag en Braassem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Kaag en Braassem. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Algemeen: - Sinds juni 2017 maakt HMG-correspondent Ron van der Lem een "Wereldreis door Kaag en Braassem", waarbij hij alle kernen van deze gemeente bezoekt en daar verslag van doet in tekst en beeld. Lees onder de link zijn belevenissen.

- Media / nieuws: - Nieuws uit de (kernen van de) gemeente Kaag en Braassem op Facebook, met een bijbehorende, aldaar onder Info gelinkte nieuwssite.

- "Studio Kaag en Braassem is de publieke lokale omroep van deze gemeente. Wij brengen nieuws en maken programma's over Hoogmade, Kaag, Leimuiden, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Rijnsaterwoude, Rijpwetering, Roelofarendsveen en Woubrugge. Onze berichtgeving is te vinden op onze website en op ons Twitter-, Facebook- en Instagram-account. Via 105.0 FM in de ether en 103.4 FM op de kabel is ons radiokanaal in de regio te ontvangen en wereldwijd via onze livestream. Daarnaast verschijnen er regelmatig, in samenwerking met Studio Alphen en mediapartner Omroep West, video's op ons YouTube-kanaal.

In augustus 2018 is de naam KB Radio veranderd in Studio Kaag en Braassem. De naamswijziging was ook het startsein van de nieuwe samenwerking met Studio Alphen, de publieke lokale omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn. Beide omroepen werken intensief samen met als doelstelling om de lokale omroep in onze gemeente door te ontwikkelen tot een omroep met een lokaal toereikend media-aanbod en een onafhankelijke nieuwsvoorziening.
Daarnaast werken wij ook samen met mediapartner Omroep West. Samen met de regionale omroep werken we aan de berichtgeving van gebeurtenissen binnen de gemeentegrenzen."

- Sport: - WVC Meisjes is de grootste meisjesvoetbalafdeling van Kaag en Braassem en omgeving.

- Senioren: - Er zijn drie organisaties voor de behartiging van de belangen van ouderen in deze gemeente, namelijk De Spil voor Kaag en Braassem West (Roelofarendsveen, Oude- en Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade), een Stiwo voor Leimuiden, Rijnsaterwoude en Bilderdam en een Stiwo voor Woubrugge en Hoogmade.

- Zorg en welzijn: - "In 2013 is De Driemaster in Kaag en Braassem aangemeerd en zijn er al vele mooie samenwerkingsverbanden ontstaan. De Driemaster vindt samen met andere organisaties allerlei voorzieningen op het gebied van welzijn, hulpverlening en zorg voor u in de gemeente. In de dorpen en kernen die tot deze gemeente behoren, is er een grote betrokkenheid met elkaar. De Driemaster zet zich in om al die bestaande initiatieven te ondersteunen en te versterken. Waar gaten vallen, ontwikkelen wij samen met bewoners aanvullende voorzieningen om ook de meest kwetsbare mensen bij de samenleving te betrekken. Maar wat betekent dat voor u als inwoner? Waarvoor kunt u bij ons terecht? De Driemaster biedt voorzieningen aan op het gebied van welzijn, hulpverlening en zorg, zoals de Activiteiten Wegwijzer, De Papierwinkel, sociale integratie statushouders, Welzijn op Recept en nog veel meer."

- De in 2015 van start gegane Stichting Fietsmaatjes Kaag en Braassem heeft tot doel: het mogelijk maken dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, samen kunnen fietsen met een fietsmaatje op een duofiets. Dankzij diverse sponsors hebben ze inmiddels de beschikking over 5 duofietsen.

- Wonen: - "Het idee om een Tiny House project te gaan realiseren in Kaag en Braassem is bedacht door mij, Thom Wernke. Ik ben anno 2020 29 jaar oud, ondernemer van beroep, oud-inwoner van deze gemeente en momenteel woonachtig in een woonboot in Amsterdam. Als ondernemer heb ik er nooit van gehouden om 'maar te doen wat de rest doet'. Uniek wonen trekt mij enorm, in mijn huidige woning geniet ik dagelijks van het wonen op een woonboot. Maar ik heb behoefte aan een verantwoorde wijze van wonen, in een rustigere omgeving dan Centrum Amsterdam. Ik zie dat veel van mijn vrienden moeite hebben om een betaalbare en fijne woning te vinden in de gemeente, en omdat ik zelf de wens heb om terug te keren naar mijn oude gemeente (maar mijn woonboot niet zomaar op wil geven voor een rijtjeshuis) lanceerde ik op 20 oktober 2020 dit project. Samen met de toekomstige bewoners en gemeente gaan we 'wonen 2.0' lanceren: een hechte tiny house community met duurzame woningen die qua grootte variëren van 25-50m2. We faciliteren samen met de gemeente betaalbaar wonen voor starters in tiny houses." Voor nadere informatie zie ook deze reportage over het project op de lokale nieuwssite.

- Veiligheid: - Politie m.b.t. de gemeente Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "In 1987 is Ondernemers Vereniging Alkemade opgericht. In de wandelgangen werd al snel gesproken over ‘de OVA’. Toen de gemeenten Alkemade en Jacobswoude in 2009 fuseerden, was die naam dan ook zo ingeburgerd, dat de naam OVA bleef, maar nu met de toevoeging Ondernemersvereniging Kaag en Braassem. Onze belangrijkste doelen zijn: contact leggen en onderhouden tussen ondernemers in en rond de gemeente. OVA houdt hiervoor door het jaar heen verschillende activiteiten; opkomen voor de economische en maatschappelijke belangen van de ondernemers uit onze regio. Het OVA-bestuur overlegt hiertoe regelmatig met het gemeentebestuur, politieke partijen en andere instanties, zoals het Economisch Overleg Platform en het Rijnstreek Koepel Beraad.

In juli 2020 is de vereniging gefuseerd met ondernemersvereniging OVKB-Oost. De samenwerking gaat vooralsnog verder onder de fusietitel ‘OVA/OVKB-Oost’. Een nieuwe naam en logo volgen in 2021. Met deze beslissing worden de krachten van álle ondernemers in de gemeente gebundeld. OVA en OVKB trokken op veel vlakken al samen op. Zoals bij het opstellen van een toekomstgerichte Economische Visie (die elke vijf jaar gezamenlijk wordt aangeboden aan Burgemeester en Wethouders) en in het Economisch Overleg Platform (als ondernemerscollectief in (voor)overleg met de gemeente en andere overheden en partijen). Ook is gezamenlijk de Ondernemersprijs Kaag en Braassem georganiseerd. En nu is er dus de volgende - logische - stap in de vorm van een ‘praktische fusie’. Sinds september 2020 worden de bijeenkomsten (zoals bedrijfsbezoeken en netwerkborrels) gezamenlijk gehouden. Met het samenvoegen van de ledenbestanden heeft de nieuwe ondernemersvereniging een ledenaantal dat de 360 overstijgt. De nieuwe vereniging behartigt dus de belangen van álle aangesloten ondernemers, verspreid over alle dorpskernen van de gemeente."

Reactie toevoegen