Kallenkote

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

kallenkote_plaatsnaambord.jpg

Kallenkote is een (lint)dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland. (© H.W. Fluks)

Kallenkote is een (lint)dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland. (© H.W. Fluks)

Kallenkote

Terug naar boven

Status

- Kallenkote is een (lint)dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1428 Kallencoete, oudtijds ook Coldencoete. Volgens (1) wordt de nederzetting rond 1200 voor het eerst op kaarten vermeld, onder de naam Collencoten.

Naamsverklaring
Betekent kalde 'koude, meer specifiek ook woest, verlaten' en kot 'kleine boerderij'.(2)

Terug naar boven

Ligging

Kallenkote ligt rond de gelijknamige weg, NO van Steenwijk, en grenst in het N en O aan de provincie Drenthe. Het bebouwingslint ligt op de grens van het zand- en het veenpakket en volgt ongeveer de lijn van de 1,5 km W van het dorp lopende Steenwijker Aa.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kallenkote 41 huizen met 228 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 130 huizen met ca. 320 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
Door het bombarderen van Duitse steden willen de geallieerden in 1944 de Duitse agressors tot overgave dwingen. Vanuit Engeland vliegen hiervoor honderden jachtvliegtuigen en bommenwerpers over bezet gebied. Na hun missie vliegen ze dan weer terug voor volgende acties. Uiteraard brengt dit grote risico’s met zich mee: vele toestellen worden door het Duitse afweergeschut uit de lucht geschoten. In de nacht van 19 op 20 februari 1944 wordt een toestel dat terugkeert van een missie naar Leipzig boven Kallenkote door een Duitse jager neergehaald. Het betreft een Engelse bommenwerper van het type Handley Page Halifax MK III, van het 78 Prestons Own Squadron. Alle 7 bemanningsleden komen om. Ze liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in het dorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Na 144 jaar heeft basisschool Kallenkote in 2014 de deuren moeten sluiten, omdat er te weinig leerlingen meer waren om nog verantwoord door te kunnen gaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kallenkote heeft 1 rijksmonument: mooi gelegen Noordwest-Overijssels boerderijcomplex op huisnr. 25 uit de 2e helft van de 19e eeuw, bestaande uit een boerderij met dwarsdeel, twee schuren en een met zwerfkeitjes en klinkers bestraat gedeelte van het erf.

- Kallenkote heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de begraafplaats en de boerderij op nr. 7.

- De kleinste kerk van Nederland staat sinds 2014 in Kallenkote. Met een omvang van 4x6 meter overtreft deze het voorheen kleinste kerkje in Aalten. Boer Lu Nijk ontwierp en timmerde het gebouw samen met de deelnemers op zijn zorgboerderij De Maargieshoeve. Het Kallenkerkje (huisnr. 19) is niet aan een religie gebonden. Er hangen Tibetaanse vrijheidsvlaggetjes, er staat een boeddhabeeld, de Koran ligt ter inzage naast de bijbel en er staat een Joodse menorah. Het kerkje is openbaar toegankelijk en is ook te huren voor bruiloften of andere bijeenkomsten.

- Hervormde Evangelisatie kapel Pniël (huisnr. 76).

- Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de 6 mannen die hier op 13 oktober 1944 door de Duitse bezetter zijn gefusilleerd op grond van ‘verboden wapenbezit’. "Het comité was verheugd dat de toenmalige OBS Kallenkote het monument had geadopteerd. Al 1430 basisscholen hebben een monument in hun dorp of buurt geadopteerd. Leerlingen krijgen dan onderwijs over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. In dit kader vond jaarlijks op of omstreeks 13 oktober, de dag waarop nabij het huidige monument zes mannen werden gefusilleerd, een herdenking plaats. Echter, met het verdwijnen van de dorpsschool in 2014 is een nieuwe situatie ontstaan. Het is te prijzen dat Dorpsbelang de organisatie heeft overgenomen. Met als doelstelling dat we moeten blijven gedenken: uit historisch besef; opdat gebeurtenissen nooit vergeten zullen worden; uit respect voor en als eerbetoon aan de slachtoffers; om bewust te blijven van vrede en vrijheid."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dorpsfeest Kallenkote (weekend in juli).

- Kerstmarkt op een zaterdag in december op De Maargies Hoeve (waarvoor zie het hoofstuk Links > Zorg).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote biedt de bezoekers een totaalbeleving van de Indonesische cultuur, flora en fauna. Het park herbergt een bonte verzameling van ruim 50 verschillende soorten vogels, aangevuld met tal van kleine Aziatische zoogdieren. "Sinds 2018 hebben we ook een Indische bibliotheek. Dit is een initiatief van Stichting Taman Indonesia ter behoud van het Indisch cultureel erfgoed. In de bibliotheek zijn boeken te vinden over of gerelateerd aan Indonesië. Denk hierbij aan geschiedenisboeken, kookboeken, boeken over natuur enzovoorts. Daarnaast is er natuurlijk literatuur geschreven door schrijvers met Indonesische roots. Veel boeken hebben we kado gekregen van bezoekers. Dus als je nog boeken in je kast hebt staan waar je niets meer mee doet en die gaan over Indonesië of Nederlands Indië of van schrijvers met indo-roots dan kun je ze altijd aan ons doneren. Wij zorgen dan voor een mooie plek in de bieb. De boeken kun je lenen met een abonnement van Taman Indonesia of inkijken als bezoeker van het park. Veel leesplezier!"

- Kuierroute Zuidveen - Onna - Kallenkote is ca. 24 km lang, maar is desgewenst in te korten. In het routeboekje staat uitgebreide informatie over verschillende interessante punten langs de route. Tevens staat er een kaartje in van de route. Kuieren heeft in Overijssel een dubbele betekenis, namelijk wandelen en praten. De kuierroutes lopen over de mooiste weggetjes en langs de interessantste plekken in de dorpen. De routes zijn niet gemarkeerd. De routes zijn te koop bij de plaatselijke VVV-kantoren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kallenkote, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kallenkote (online te bestellen).

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Pagina over Kallenkote op de site van de gemeente Steenwijkerland.

- Belangenorganisatie / dorpshuis: - Dorpsbelang en Dorpshuis.

- Zorg: - In 2001 besluit Lu Nijk om op het bestaande melkveebedrijf in Kallenkote een zorgtak te beginnen, om mensen die extra begeleiding nodig hebben een warme en zorgrijke omgeving te bieden. In de afgelopen jaren is deze zorgtak uitgegroeid tot het volwaardig zorgboerderij De Maargies Hoeve, waar zowel professionele krachten, vrijwilligers als stagiaires werkzaam zijn. Qua dieren zijn er koeien, paarden, pony's, ezels, schapen, geiten, varkens, honden, katten, konijnen, cavia's, kippen en eenden.

De zorgboerderij biedt mensen een zinvolle dagbesteding. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de deelnemer, valt hierbij te denken aan het verzorgen en melken van meer dan 280 melkkoeien; het voeren van de kleine kalfjes; het voeren en verzorgen van de hobbydieren, zoals paarden, geiten, schapen, ezels, konijnen en cavia's; het schoonmaken en opstrooien van de hokken; het onderhouden van het erf rond de boerderij; het werken in de groentetuin en de tunnelkas; het meehelpen in de theeschenkerij; zagen en kloven van hout. Naast het werk op de boerderij is er ook tijd voor ontspanning, zoals het bos in voor een wandeling en activiteiten, knutselen, creatieve activiteiten in het atelier of het spelen van spelletjes. Ook hebben zij het 'Kleinste kerkje van Nederland' achterop hun erf gebouwd, waar deelnemers tot rust kunnen komen. Zie bij Bezienswaardigheden. Ook hebben ze een authentieke paardentram of beter gezegd tractortram - omdat hij door een tractor wordt voortgetrokken - waarmee ze uitstapjes maken met de deelnemers. De tram kan ook worden gehuurd voor privé-uitstapjes.

Sinds 2010 is er op de zorgboerderij ook een kleinschalige theeschenkerij. In de gezellig aangeklede 'theeschenkerij De Maargies Hoeve' of op het terras bij de dierenweide kun je genieten van allerlei soorten thee, een lekker kopje koffie of een glaasje fris. Ook hebben ze heerlijk huisgemaakt gebak en diverse andere lekkernijen, vaak bereid met producten uit eigen moestuin. Dit alles wordt onder begeleiding gemaakt en geserveerd door de zorgdeelnemers zelf. Ook een uitgebreide high tea behoort tot de mogelijkheden. De moeite waard om eens te komen kijken en vooral te komen proeven. Openingstijden theeschenkerij: elke dag van 11.00-17.00 uur. Tussen kerst en oud en nieuw gesloten.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kallenkote.

Reactie toevoegen