Kapitalendam

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Kapitalendam

Terug naar boven

Status

- Kapitalendam is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Biervliet.

- De buurtschap Kapitalendam valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Biervliet. Een topografische bijzonderheid is dat de kern Biervliet onder de gemeente Terneuzen valt, maar dat een NW, W en Z stuk buitengebied van Biervliet - waaronder de buurtschap Kapitalendam - onder de gemeente Sluis valt. In de postadressen zijn de delen te herkennen aan eigen postcodes (respectievelijk 4521 en 4522).

- De buurtschap Kapitalendam heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De buurtschap werd en wordt soms ook geschreven als Kapitalen Dam, met 2 woorden dus, maar de straatnaam is in 1 woord en er zijn geen plaatsnaambordjes om de spelling van de plaatsnaam te verifiëren, dus gaan wij ervan uit dat de spelling met 1 woord vandaag de dag de kennelijke voorkeursspelling is.

Naamsverklaring
"Hier is, in het jaar 1788, een dam met sluizen gelegd, tot afsluiting van de Passegeule, waarnaar deze plaats haren naam draagt. Door het leggen van dezen dam, werd de laatste zeearm, die Biervliet omgaf, verlamd, en door het te gelijker tijd aanleggen van den Bakkersdam, het Eiland of den Generale-vrije-polder, zoo wel als het Land-van-Kadzand, met Oostburger- en IJzendijker-Ambacht, in een vasteland hervormd." (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kapitalendam ligt rond de gelijknamige weg, 2 km Z van Biervliet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kapitalendam heeft ca. 10 huizen met 25 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het pand op nr. 12 is in augustus 2017 afgebrand.

Reactie toevoegen