Kelmond

Plaats
Buurtschap
Beek
Westelijke Mijnstreek Heuvelland
Limburg

kelmond_plaatsnaambord_kopie.jpg

Kelmond is een buurtschap van het dorp Geverik, maar is groot en dichtbebouwd genoeg om een eigen bebouwde kom te hebben met dus blauwe (i.p.v. de bij de meeste buurtschappen gangbare witte) plaatsnaamborden.

Kelmond is een buurtschap van het dorp Geverik, maar is groot en dichtbebouwd genoeg om een eigen bebouwde kom te hebben met dus blauwe (i.p.v. de bij de meeste buurtschappen gangbare witte) plaatsnaamborden.

kelmond_kelmonderhof.jpg

Kelmond, het enige rijksmonument in deze buurtschap is de Kelmonderhof uit 1616

Kelmond, het enige rijksmonument in deze buurtschap is de Kelmonderhof uit 1616

Kelmond

Terug naar boven

Status

- Kelmond is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streken Heuvelland en Westelijke Mijnstreek, gemeente Beek.

- De buurtschap Kelmond valt geografisch gezien onder het dorp Geverik, maar voor de postadressen en de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) liggen beide, omdat ze geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek hebben, ´in´ Beek.

- De buurtschap Kelmond heeft een eigen bebouwde kom met - dus - blauwe (i.p.v. de bij de meeste buurtschappen gangbare witte) plaatsnaamborden (met 30 km-zone).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Kelment.

Oudere vermeldingen
1444 Calmont, 1687 Kelmont.

Naamsverklaring
Ontstaan uit het Romaanse calvum montem ‘kale berg’. Vergelijk Colmont, Naam, Naamsverklaring.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kelmond ligt NO van Maastricht-Aachen Airport, O van het dorp Geverik, ZO van de A2, Z van het dorp Beek, W van het dorp Genhout, NW van het dorp Schimmert en NO van het dorp Ulestraten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Kelmond 36 huizen met 191 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De recente zogeheten Beekerveldopgraving, vernoemd naar het gelijknamige pad bij Kelmond, wees uit dat Beek wel eens het oudste dorp van Nederland zou kunnen zijn. Of preciezer: de oudste ommuurde nederzetting van Nederland. De bandkeramische opgraving stamt uit ongeveer 5000 v.Chr. De gemeente Beek gaat bekijken wat zij er in toeristisch opzicht mee kan doen. Men denkt bijvoorbeeld aan een speciale wandeling of tijdvensters in de buurt van de opgraving. Ook wil de gemeente Beek met de gemeente Stein bekijken wat de twee gemeenten samen zouden kunnen doen aan de presentatie van hun gezamenlijk bandkeramisch verleden. Van de archeologische vondsten bij Kelmond is een verslag en videodocumentaire gemaakt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het Mariakapelletje uit 1903 op de splitsing Kelmonderstraat / Kelmonderhofweg is de opvolger van een wegkruis en een later houten kapelletje. Het kapelletje is in 1995 gerestaureerd. Jaarlijks in december wordt de kapel ingericht als kerststal. Bijzonder is de ligging midden op een driesprong, zonder directe bebouwing er omheen, zodat je er aan alle zijden omheen kunt rijden.

- Hoeve Kelmonderhof (Kelmonderhofweg 51) is het enige rijksmonument van de buurtschap Kelmond. Opgetrokken om een binnenplaats uit baksteen met banden van mergel en tussendorpelkozijnen van Naamse steen. Lage poortvleugel, waarvan de hogere ingangspartij een door schoudergevels afgesloten zadeldak heeft. Ankers en gevelsteen anno 1618. In de schuur bevindt zich een windvaan met het jaartal 1616. Het pand is in gebruik als (gay)sauna.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het door Natuurmonumenten beheerde Kelmonderbos (23 hectare) NW van Kelmond, kun je vrij wandelen op de wegen en paden, van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn niet toegestaan. Het Kelmonderbos is een hellingbos. Hier voeden talrijke bronnetjes een stroompje dat allengs groter wordt en als Keutelbeek rustig richting Beek kabbelt. Aan deze beek ontleent Beek zijn naam. Verder is er een grote rijkdom aan planten en dieren te vinden.

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - Sinds Ettien en Ivo Coumans uit Kelmond kinderen hebben, is het hen nog duidelijker geworden welke rijkdom zij bezitten qua ruimte, rust, dieren en groene natuur. De kinderen doen niets liever dan buiten spelen en van alles zelf ontdekken. Op deze manier leren ze spelenderwijs en ongedwongen. Ook andere kinderen komen graag bij hen op de boerderij spelen, naar de koeien en kalfjes kijken, het dagelijkse boerenwerk bekijken en om lekker buiten in het gras te spelen of hutten te bouwen.

Middels hun Kinderopvang Ut Buurke willen zij ook andere kinderen in contact brengen met het boeren-buitenleven en hen zo laten genieten van de dieren, de vrijheid, de ruimte en de activiteiten op de boerderij zoals de maïsteelt, het maaien, schudden en inkuilen van gewassen, spelen in de vrije natuur, de eigen fantasie gebruiken met natuurlijke producten, bloemen plukken in het weiland en het bezoek van bijvoorbeeld een veearts. Door de kinderen opvang te bieden in een omgeving waarmee zij op een vanzelfsprekende wijze in contact komen met de natuur en dieren wordt een bijdrage geleverd aan hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Het voegt iets bijzonders toe aan het dagelijkse ritme van spelen, eten en slapen. Daarmee onderscheidt de Agrarische Kinderopvang zich wezenlijk van reguliere opvang. Ze zijn aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), waardoor goede kwaliteit gewaarborgd is.

Reactie toevoegen