Agrofood

Agrofood gaat over alles wat met voedsel, en deels ook met non food, te maken heeft; van productie, bewerken, verwerken, vermarkten tot en met distribueren.

Op deze pagina stellen wij je op de hoogte van actuele, met name innovatieve ontwikkelingen op dit gebied.

- Brabant is in deze sector sterk op het gebied van innovatie, kennis en productiviteit. Op weinig plaatsen in de wereld is de hele keten van ‘grond tot mond’ zo compact vertegenwoordigd als op Brabantse bodem. Bovendien biedt Agrofood Brabant - op hightech na - de grootste economische kansen voor werkgelegenheid en export. Met het Innovatieprogramma Agrofood 2020 wil de Provincie Noord-Brabant enerzijds deze sterke economische toppositie verder versterken. Anderzijds ondersteunt ze het programma in de verandering naar een economische sector die grondstoffen en voedsel levert op een duurzaam en maatschappelijk gewaardeerde manier. Hierbij ligt de focus op: Gezondheid en voeding;
Biobased economy; Ondernemen in lokale netwerken; Klantwaarde; en Duurzame technologie.

- De firma Blue Acres uit Vortum-Mullem heeft het innovatieve aquaponicssysteem uitgevonden en geïmplementeerd. Een aquaponicssysteem is een duurzaam systeem voor voedselproductie dat aquacultuur combineert met hydrocultuur in een circulair systeem. Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als afvalstoffen in het water terecht. Hierdoor kan het water giftig worden. Bij een aquaponicssysteem dienen deze uitwerpselen juist als voeding en onderdeel van het systeem. Bacteriën in het hydroponics-gedeelte breken deze af tot voedingsstoffen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens zonder afvalstoffen terug naar het aquacultuur-gedeelte.

Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Echte verse vis zorgt voor een veilige en gezonde bron van eiwitten. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Hormonen, antibiotica en andere vis-additieven zijn schadelijk voor de planten en worden dus niet gebruikt. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien. En zo zijn er nog veel meer voordelen. Je leest er alles over op de site van Stichting Duurzame Kost uit Eindhoven, die het systeem al heeft geïmplementeerd. En op de site van uitvinder Blue Acres zelf natuurlijk.

Reactie toevoegen