Kerkwijk

Plaats
Dorp
Zaltbommel
Bommelerwaard
Gelderland

Kerkwijk.JPG

We zijn niet ver meer van Kerkwijk

We zijn niet ver meer van Kerkwijk

Kerkwijk (3).JPG

Dorpsgezicht van Kerkwijk

Dorpsgezicht van Kerkwijk

Kerkwijk (2).JPG

Midden in het mooie dorp Kerkwijk

Midden in het mooie dorp Kerkwijk

gemeente_kerkwijk_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Kerkwijk anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Kerkwijk anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kerkwijk

Terug naar boven

Status

- Kerkwijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1998.

- De gemeente Kerkwijk is ontstaan in 1818, uit naamswijziging van de gemeente Bruchem (dat was dus geen fusie!), als onderdeel van een brede gemeentelijke herindeling van het hele Gelderse platteland. Kennelijk was het dorp inmiddels belangrijker geworden dan het dorp Bruchem, en wilde men dat in de gemeentenaam tot uitdrukking brengen, hoewel het dorp in 1840 nog aanmerkelijk kleiner is dan het dorp Bruchem (zie het hoofdstuk Statistische gegevens).

- De gemeente Kerkwijk is per 1-7-1955 vergroot met de gemeenten Gameren en Nederhemert, en in 1958, door een grenscorrectie, met de buurtschap Bern.

- Wapen van de voormalige gemeente Kerkwijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1e kwart 13e eeuw Kirkevuihc, 1312-1350 Kerkwyc, 1665 Kerckwijck.

Naamsverklaring
Samenstelling van kerk 'bedehuis' en wijk 'hoeve, nederzetting, dorp'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Kerkwijk ligt ZW van het dorp Bruchem en de stad Zaltbommel, Z van het dorp Gameren, NO van de dorpen Delwijnen en Nederhemert-Noord, N van het dorp Ammerzoden en NW van het dorp Hedel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Kerkwijk 128 huizen met 879 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 25/169 (= huizen/inwoners), dorp Bruchem 65/452 en buurtschap Delwijnen 38/258. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 630 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De erven De Jongh, eigenaar van een stuk grond tussen de Walderweg en de Paradijsweg, direct ZW van de dorpskern van Kerkwijk, zoeken anno 2020 nog een bestemming voor die grond. De locatie was aanvankelijk in beeld voor de nieuwbouw van een grote kas. Het gaat weliswaar om een gebied waar de glastuinbouw juist moet worden teruggedrongen, zogeheten extensiveringsgebied, maar kennelijk is er toch een vergunnning afgegeven. In 2019 heeft de gemeente Zaltbommel die vergunning ingetrokken, omdat nog niet met de bouw was begonnen. Maar naar verluidt is dit plan nog niet definitief afgeblazen. Anno 2020 heeft Leendert van de Weerd een plan in ontwikkeling om op deze locatie een zogeheten Smart Eco-village te realiseren. Het moet een wijk worden met kleine, milieuneutrale woningen, opgetrokken uit natuurlijke materialen in een parkachtig groen landschap. Van de Weerd denkt dat de wijk kan voorzien in de behoefte aan woningen in de streek. Er beogen huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen te komen. De ontwikkeling richt zich nadrukkelijk niet op arbeidsmigranten en asielzoekers.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kerkwijk heeft 8 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het doel van Dorpsvereniging D'n Treffer is het bevorderen en onderhouden van sociale en culturele activiteiten voor de inwoners van Kerkwijk en omliggende dorpen. Al veel activiteiten zijn de afgelopen jaren, mede dankzij de inzet van dorpsbewoners, een succes geworden.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Kerkwijk door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Kerkwijk van Dorpsvereniging D'n Treffer op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Rank in Kerkwijk streeft er naar kinderen zo veel mogelijk op hun eigen niveau aandacht te geven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van groepsplannen om dit in de groepen op een juiste manier vorm te kunnen geven. Voor de meer- en hoogbegaafde kinderen hebben ze Pittige Plustorens aangeschaft. Zij kunnen met deze methode zelfstandig aan uitdagende opdrachten werken. Om de kinderen voor te bereiden op een zelfstandig functioneren in de maatschappij vinden ze het belangrijk kinderen zo vroeg mogelijk op hun niveau zelfstandig te maken. Dit doen ze middels zelfstandig werken in de groepen. Er wordt ook samengewerkt met voorschool De Ukkeklup. Mede door het aanbieden van Voor- en Vroegschoolse Educatie op de voorschool en in groep 1 en 2 hechten ze waarde aan een goede samenwerking en een goede doorstroom. De school biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal De Ukkeklup.

- Muziek: - Fanfare De Volharding in Kerkwijk is opgericht in 1919 - en heeft in 2019 dus het 100-jarig bestaan gevierd - en heeft ruim 60 leden. In 2003 vinden de leden dat er iets gedaan moet worden aan de outfit. Tijd voor een uniform-actie. Er worden bedrijven aangeschreven voor een bijdrage en het lukt om het bedrag bij elkaar te krijgen. De pakken worden aangemeten en het lukt de vereniging om tijdens de Bommelerwaardcup en het concours in 2003 er fantastisch uit te zien. In 2009 zijn ze met concours gepromoveerd naar de 3e divisie, waar ze nog altijd in spelen. De huidige dirigent is Wim Baijense. De leden hopen dat hij nog heel lang bij hen blijft. Vandaag de dag maakt de fanfare nog altijd met veel plezier muziek, en hebben ze naast het A-orkest een zeer leuke club jeugd die een volwaardig jeugdorkest vormt.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Kerkwijk is opgericht in 1945.

Reactie toevoegen