Kesteren

Plaats
Dorp
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

kesteren_collage.jpg

Kesteren, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Kesteren, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

kesteren.jpg

Op de Rijnbandijk in Kesteren

Op de Rijnbandijk in Kesteren

kesteren_5.jpg

Dorpsgezicht van het mooie Kesteren

Dorpsgezicht van het mooie Kesteren

kesteren_3.jpg

Op de Rijnbandijk ten oosten van Kesteren

Op de Rijnbandijk ten oosten van Kesteren

kesteren_4.jpg

De Hervormde kerk van Kesteren is in 1944 tijdens oorlogshandelingen verwoest en in 1950 vervangen door een nieuw exemplaar. De toren uit vermoedelijk de 14 eeuw is gelukkig wél bewaard gebleven.

De Hervormde kerk van Kesteren is in 1944 tijdens oorlogshandelingen verwoest en in 1950 vervangen door een nieuw exemplaar. De toren uit vermoedelijk de 14 eeuw is gelukkig wél bewaard gebleven.

gemeente_kesteren_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Kesteren anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, exclusief de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Opheusden

Gemeente Kesteren anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, exclusief de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Opheusden

gemeente_opheusden_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Kaart van de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Opheusden, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kaart van de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Opheusden, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kesteren

Terug naar boven

Status

- Kesteren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2001.

- Hoewel (1) er niets over vermeldt, lijkt de Kuijperkaart uit ca. 1870 elders op deze pagina erop te duiden dat Opheusden begin 19e eeuw gedurende enkele jaren een zelfstandige gemeente is geweest. Vermoedelijk in de jaren 1812-1817, omdat in die periode veel Gelderse dorpen kortdurend een gemeente zijn geweest. Als dat klopt, is die gemeente in 1818 opgegaan in de gemeente Kesteren.

- Wapen van de voormalige gemeente Kesteren.

- Onder het dorp Kesteren valt ook de buurtschap Lede en Oudewaard.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 850 kopie 1170-1175 Castra, waarschijnlijk 2e helft 9e eeuw kopie 1150-1158 Castre, 1258 Kesteren.

Naamsverklaring
De naam is ontstaan uit het Latijnse castra 'legerkamp'. De uitgang op en is later ontstaan.(2)

Terug naar boven

Ligging

Kesteren ligt NO van Tiel, ZO van Lienden, tussen de A15 in het Z en de Nederrijn (met aan de overkant het Utrechtse Rhenen) in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Kesteren 332 huizen met 1.975 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 90/552 (= huizen/inwoners), het dorp Opheusden 218/1.276 (dat dus ook toen al groter was dan de hoofdplaats van de gemeente) en de buurtschappen Lede en Oudewaard samen 24/147. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 5.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Kesteren, kun je terecht bij:

- Geschiedenis van Kesteren e.a. wetenswaardigheden over dit dorp (even naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp bent, of zoeken op deze naam met ctrl-F).

- Historische Kring Kesteren e.o. (Arend Datema Instituut).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Eind 2011 heeft de gemeenteraad het 'Masterplan centrum Kesteren' vastgesteld. Met de vaststelling van dit masterplan geeft de gemeente richting aan de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het centrumgebied van Kesteren. Het vormt een impuls voor het dorpscentrum. Het masterplan is tot stand gekomen door samenwerking tussen vertegenwoordigers van de ondernemers, bewoners, Kamer van Koophandel, ontwikkelaars, adviseurs en de gemeente Neder-Betuwe.

- Veevoederbedrijf P.C. van Tuijl (Batterijenweg 17) heeft in 2016 een nieuwe silo gerealiseerd. Nu is dat op zich niet bijzonder, maar het ontwerp is dat wél, en het feit dat omwonenden nadrukkelijk bij de vormgeving zijn betrokken. Er is gekozen voor een ontwerp waarbij de silo de uitstraling heeft van een kantoorpand. Het pand is deels 20 en deels 40 meter hoog, waarbij er naar boven toe steeds meer perforatiegaten in de platen zitten. Die zien er overdag zwart uit, maar - als het donker is en in het pand speciale led-lichten branden - lijken de platen op sterrenwolken. De lampen branden niet na elf uur 's avonds of op zondag en de benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen.

Er schreven 9 architectenbureaus in voor het ontwerp. Omwonenden, een lid van een natuurorganisatie, een mede-ondernemer van het bedrijventerrein, een architect en een van de directeuren van Van Tuijl zaten in de jury. Ze beoordeelden niet alleen de inpassing in de omgeving, maar keken ook naar duurzaamheid en functionaliteit. Omdat alle relevante partijen er zo nadrukkelijk bij waren betrokken, bleek de bestemmingsplanwijziging een hamerstuk, omdat er geen enkel bezwaar was ingediend. Zo kan het dus ook!

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kesteren heeft 12 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk (Kerkstraat 4) van de Hervormde Gemeente Kesteren. De oorspronkelijke kerk uit de 14e eeuw is in 1944 tijdens oorlogshandelingen verwoest. De vermoedelijk 14e-eeuwse toren is bewaard gebleven. De huidige Hervormde kerk dateert uit 1950.

- Hervormde (PKN) kerkzaal De Voorhof in kerkcentrum (Nedereindsestraat 30) uit 1982.

- Hersteld Hervormde Kerk De Fontein (Overste J.M. Kolffstraat 1) is in 2014 gereed gekomen en bevindt zich in nieuwbouwwijk De Bloesemhof. De kerk heeft als opvolger van een tijdelijk gebruikt elektronisch Johannus-orgel de hand weten te leggen op een imposant romantisch Steendam-orgel, afkomstig uit de gesloten Gereformeerde Kerk uit het Friese Rinsumageast.

- Korenmolen De Zwaluw (Batterijenweg 19) is in 2002 nieuw gebouwd voor de familie Timmer, met gebruikmaking van onderdelen van een Duitse molen. De naam De Zwaluw is een verwijzing naar de door oorlogshandelingen verwoeste molen in Brakel, die eigendom is geweest van dezelfde familie. De Zwaluw is een grote achtkante bovenkruier met bijgebouwen waarin in o.a. een restaurant is gevestigd. De molen is maalvaardig, uitgerust met twee koppels maalstenen (een blauwe steen en een natuursteen) en maalt regelmatig op vrijwillige basis (ook voor het restaurant). De molen is te bezoeken op vrijdag en/of zaterdag en anderszins als de wieken draaien.

- Twee van de rijksmonumenten betreffen het stationsgebouw uit 1885 met de naastgelegen stationswachterswoning met dienstruimten op huisnr. 38. Station Kesteren ligt aan de huidige Betuwelijn en is een van de weinige (voormalige) vorkstations in Nederland (het gebouw stond in de 'oksel' van de splitsing van de twee spoorlijnen. De HIJSM en de SS hadden ieder hun eigen helft. De ene helft was gelijk met de ander helft, nagenoeg symmetrisch). Het station is in 1882 geopend als onderdeel van de spoorlijn tussen Dordrecht en Elst. In 1886 komt ook de spoorlijn tussen Kesteren en Amersfoort gereed. Na de oorlog is de treindienst met Rhenen, Veenendaal en Amersfoort niet meer hervat, omdat de Rijnbrug te zwaar beschadigd was om te repareren. Aan de nu nog gebruikte zuidzijde stoppen de treinen van Arriva tussen Tiel en Arnhem. Deze sporen hebben de nummers 3 en 4, dat komt door de niet meer gebruikte sporen 1 en 2 aan de andere zijde van het station, die in gebruik waren voor de spoorlijn naar Amersfoort.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Koningsdag, met o.a. Vrijmarkt, allerlei sport- en spelactiviteiten voor de jeugd, en diverse live optredens van artiesten. Ook in eet- en drinkfaciliteiten wordt voorzien.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub O.T.S.G..

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kesteren, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Vreedzame Daltonschool Het Palet. - Basisschool De Wegwijzer.

- "Helicon VMBO Kesteren wil echt van betekenis zijn voor onze leerlingen. Wij willen onze leerlingen laten groeien door het stimuleren van samenwerken, reflectie en ondernemerszin. Wij doen dit in een uitdagende leeromgeving waarin er aandacht is voor de verschillende manieren van leren. Dit is wat wij goed onderwijs noemen en dat vinden wij net als een sterke leerlingbegeleiding belangrijk. Het doel van Helicon VMBO gaat verder dan het behalen van het examen. De school is er trots op dat er waar mogelijk maatwerk is op elk niveau, op elk moment en op elke plek. Wij kijken verder dan de mogelijkheden die een regulier vmbo biedt. Wij bieden ieder kind de kans op een succesvol resultaat en geluk gedurende zijn of haar tijd op school. Alles wat aandacht krijgt, groeit! Alle regels, afspraken en praktische informatie kun je vinden in de Schoolgids."

In mei 2017 heeft de Onderwijsinspectie een bezoek gebracht aan Helicon VMBO Kesteren. Ze onderzochten alle leerwegen en koppelden mondeling hun beoordeling alvast terug: goed. Bij beoordeling worden verschillende kwaliteitsgebieden onder de loep genomen: natuurlijk het onderwijs, maar ook schoolklimaat, resultaten, kwaliteitszorg, ambitie en financiën. De inspectie gaf na het bezoek aan onder de indruk te zijn van de gezamenlijke gedrevenheid van het team om samen ‘goed’ onderwijs neer te zetten. Complimenten waren er ook voor de samenwerking in de regio en voor het veilige klimaat op school.

- Studeren: leuk, spannend? Wat ga je dan leren? Is het leven een toevallig gebeuren? Hebben we er zelf invloed op? Hoe dan? Wie ben ik en hoe zet ik mijzelf beter in in mijn leven? Ben ik creatief? Kan ik tekenen? Is dat ‘wel of niet kunnen tekenen’ nodig voor de opleidingen aan Vrije Academie ’t Pad in Kesteren? Nee dus! Op deze Vrije Academie leer je flexibel te staan in jezelf, te staan in je eigen leven en onbevooroordeeld te zijn in je omgang met anderen. En natuurlijk ontwikkel jij je beeldend vermogen, en zou er zomaar een kunstenaar in je kunnen wonen. Hier is voor jou dé kans om het verschil te maken in je leven en in dat van anderen. Student in de opleiding: "Dit is een heel effectieve en fijne manier van leren. Zouden ze overal zo moeten doen." Met een van de gecertificeerde opleidingen kun je: beter omgaan met het wel en wee van jouw persoonlijke leven; onafhankelijk je eigen geld verdienen in je eigen atelier of met je praktijk; jouw persoonlijke bijdrage leveren aan je omgeving, jouw druppel in de wereldzee van de mensheid zijn; binnen je vakgebied verdieping en vernieuwing brengen; specialist worden in je eigen vakgebied.

- Lezen: - "Bibliotheek Kesteren is een kleine, levendige bibliotheek, gevestigd in het Dorpshuis. Er zijn computers met gratis internet beschikbaar en er is gratis koffie en thee. Lekker voor aan de leestafel bij het lezen van de krant of een tijdschrift. Tijdens de selfservice-uren kun je materialen lenen, materialen inleveren, gewoon lekker lezen, de computer gebruiken, gratis internetten en gratis gebruikmaken van wifi. Voor alle andere diensten en informatie en advies van onze medewerkers staan wij voor je klaar tijdens onze fullservice-uren."

- De Hervormde Gemeente Kesteren heeft een eigen Bibliotheek: 'Lectori Salutem' (in verenigingsgebouw Eben-Haëzer). De collectie bestaat voornamelijk uit christelijke boeken en boeken die met het christelijk geloof verwant zijn. De ruim 8.000 boeken zijn verdeeld in de categorieën romans, 12+, 15+, kinderboeken, jeugdboeken, prentenboeken, kind/hobby & informatie, algemeen, theologie, pastoraat, opvoeding, en boeken met een grotere letter. Iedereen, jong en ouder, is van harte welkom, en je hoeft hiervoor geen lid van de kerkelijke gemeente te zijn.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Kesteren. - Tennisvereniging De Kersenplukkers is een club met 4 kunstgrasbanen met verlichting. Het seizoen loopt het hele jaar door. Ook in de winter kan er getennist worden. - Gymnastiek- & Turnvereniging GTV Kesteren.

- Zorg: - Zorgboerderij De Ganzenhoeve. - Zorgcentrum Het Anker, opgericht in 1978, is een middelgroot zorgcentrum dat verschillende functies voor ouderen levert. Ouderen wonen in Het Anker, ontvangen (verpleeghuis-)zorg of bezoeken de dag- of groepsopvang. Bewoners van de aanleunwoningen (De Schenkhof) en het zorgappartementencomplex de Veilinghof kunnen een beroep doen op de zorg van Het Anker: huishoudelijke zorg of lichamelijke verzorging. Ook bieden zij plaats voor tijdelijke opname.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kesteren.

Reactie toevoegen