Kinkhoven

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Kinkhoven

Terug naar boven

Status

- Kinkhoven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal.

- De buurtschap Kinkhoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Neer.

- De buurtschap Kinkhoven heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kinkhoven ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Kruisstraat, Leudalweg (het gedeelte tussen de weg Kinkhoven en de bebouwde kom van het dorp Neer) en Napoleonsweg (de N273; het gedeelte tussen de Kruisstraat en de weg Gendijk). De buurtschap ligt ZW van het dorp Neer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Kinkhoven 24 huizen met 150 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het meertje de Zandvanger, direct Z van Kinkhoven in de Neerbeek, is in de jaren zestig aangelegd om het zand op te vangen dat vanuit natuurgebied Leudal wordt meegevoerd. Deze 'zandvang' moest voorkomen dat de jachthaven bij de monding in de Maas door het zand zou dichtslibben. De bodem wordt regelmatig gereinigd. De bodem is verontreinigd met zink en cadmium van de zinkfabriek in Budel en met fosfaten door lozing van riolen. Sinds de aanleg van de hogedrukriolering wordt het rioolwater apart afgevoerd.

Reactie toevoegen