Klein Delfgauw

Plaats
Buurtschap
Delft Pijnacker-Nootdorp
Zuid-Holland

Klein Delfgauw

Terug naar boven

Status

- Klein Delfgauw is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in deels gemeente Delft, deels gemeente Pijnacker-Nootdorp. T/m 1920 gemeente Vrijenban (geheel), in 1921 deels over naar gemeente Delft, deels over naar gemeente Pijnacker (in 2002 over naar gemeente Pijnacker-Nootdorp).

- De buurtschap Klein Delfgauw valt, ook voor de postadressen, deels onder de stad Delft, deels onder het dorp Delfgauw.

- De buurtschap Klein Delfgauw heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1870 (Kuijperkaart) Klein Delfgaauw.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Klein Delfgauw ligt rond de gelijknamige weg en rond de Noordeindseweg (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 52a, in NW richting). De buurtschap ligt O van de stad Delft, NNW van het dorp Delfgauw, W van het dorp Pijnacker, Z van het dorp Nootdorp en de Haagse Vinex-wijk Ypenburg, ZO van het dorp Rijswijk en NW van het dorp Berkel en Rodenrijs.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Klein Delfgauw omvat ca. 20 huizen met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Van de Molen van de Bieslandse Bovenpolder (Korftlaan) is alleen de romp nog bewaard gebleven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De BieslandDagen (weekend begin september) profileert zich als 'het groenste event van de regio', in de Bieslandse Polder tussen Den Haag, Delft en Pijnacker-Nootdorp in. Op 9 verschillende locaties is van alles te beleven. Streekmarkt, Boerendoepad, kalfjes knuffelen, sminken bij Knorretje, een schapendrijfwedstijd, leuke muzikale optredens en vooral genieten van het groen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- (In het) N van Klein Delfgauw ligt de Polder Biesland en het Bieslandse Bos. De Polder Biesland is nog de enige groene enclave tussen het verstedelijkte gebied van Delft, Zoetermeer en Den Haag. Biesland was een heerlijkheid en t/m 1833 een zelfstandige gemeente. Tot medio 19e eeuw was het een buurtschap met in 1840 4 huizen en 20 inwoners. - Site Vrienden van Biesland.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorghoeve Biesland.

Reactie toevoegen