Klein Dochteren

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

klein_dochteren_klootschietersvereniging_kopie.jpg

Klein Dochteren heeft voor zo'n kleine buurtschap een rijk verenigingsleven, waaronder Klootschietersvereniging Klein Dochteren (© http://kv-kleindochteren.nl)

Klein Dochteren heeft voor zo'n kleine buurtschap een rijk verenigingsleven, waaronder Klootschietersvereniging Klein Dochteren (© http://kv-kleindochteren.nl)

klein_dochteren_staringkoepel_met_zelfbedieningspontje_640x480.jpg

Buurtschap Klein Dochteren, met een zelfbedieningspontje kun je over de Berkel naar de Staringkoepel, in ca. 1850 gebouwd door de jongste dochter van de beroemde schrijver en dichter Staring.

Buurtschap Klein Dochteren, met een zelfbedieningspontje kun je over de Berkel naar de Staringkoepel, in ca. 1850 gebouwd door de jongste dochter van de beroemde schrijver en dichter Staring.

Klein Dochteren

Terug naar boven

Status

- Klein Dochteren is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 31-7-1971 tevens deels gemeente Laren.

- De buurtschap Klein Dochteren valt, ook voor de postadressen, onder de stad Lochem.

- Zoals de naam al suggereert, is er ook een buur-buurtschap Groot Dochteren. Die valt (voor de postadressen) onder het dorp Laren.

- De buurtschap Klein Dochteren heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Klein Dochteren ligt direct W van Lochem en grenst in het N aan de rivier de Berkel (met N daarvan de buurtschap Groot Dochteren). De buurtschap heeft een verspreide bebouwing, rond onder andere de wegen Klein Dochterense Schooldijk, Kijksteeg, Kelhoutsweg, Lageweg, Boekhorstlaan en Nijkampsweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Klein Dochteren 52 huizen met 314 inwoners onder de gemeente Lochem en 13 huizen met 105 inwoners onder de gemeente Laren. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1870 tot 1891 was er in Klein Dochteren een postkantoortje. Afstempelingen van dat kantoor zijn zeldzaam.

Tot 1980 had Klein Dochteren een lagere school. Sinds dat jaar is dat pand het buurthuis (genaamd De Schole) van de buurtschap.

Helaas is Café De Dennenkamp (eigenaar: G.H. Beeftink) verdwenen. Dat geldt ook voor het tolhuis, dat daar ca. 100 meter vandaan stond.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dorpspomp voor het buurthuis.

- De Staringkoepel in Klein Dochteren is genoemd naar Constantia Staring, de jongste dochter van de beroemde schrijver en dichter Staring. Toen zij rond 1850 deze grond verwierf, liet ze het herenhuis dat er stond, afbreken en van de resten ervan deze theekoepel bouwen. Ze koos daarvoor een mooie plaats: een wat hoger gelegen stuk land aan de rivier de Berkel.

De koepel is in 2004 door Natuurmonumenten gerestaureerd. Boven in de koepel hangen schilderijen en is een tentoonstelling over het verleden van de koepel. Vanaf dit punt heeft u een mooi uitzicht. De Staringkoepel is alleen te voet te bereiken via een prachtige wandeling van ca. 10 minuten langs de oever van de Berkel, na de brug over de Berkel (Boevinkbrug) aan de Dochterenseweg, om vervolgens met een zelf te bedienen voetveer de Berkel over te steken. Een mooie belevenis voor jong en ouder.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dochterens Tentfeest (op een zaterdag begin juli) met Zeskamp, Vogelschieten, BBQ en 's avonds feest met een live band.

- Onder het motto "Rock de zomer uit!" is er op een zaterdag begin oktober in buurtschap Klein Dochteren Popfestival Zonnerock op het terrein van eetcafé De Zonnebloem (Zutphenseweg 103).

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Klein Dochteren. Bijzonder is dat de buurtvereniging meer leden heeft (380) dan inwoners (300).

- Sport: - Voetbalvereniging Klein Dochteren. - De in 1981 opgerichte Klootschietvereniging Klein Dochteren is een begrip in de Achterhoekse klootschietwereld en ook ver daarbuiten. Zowel sportief, qua prestaties, als recreatief, qua gezelligheid, kan iedere liefhebber van deze zeer oude sport bij deze vereniging ruimschoots aan zijn trekken komen. Door een mengsel van sportiviteit en saamhorigheid wordt het klootschieten bij deze vereniging al snel een verslavend werkende hobby. Het fraaie clubgebouw en de vele trainingsmogelijkheden op de straat en op het veld nodigen hiertoe zeker uit.

Door de eeuwen heen heeft het aanvankelijk folkloristische schouwspel klootschieten zich tot een echte sport ontwikkeld, die tegenwoordig vooral in Twente, Drenthe en de Achterhoek steeds meer aan populariteit wint. Bij het klootschieten gaat het erom om met een zware bal (de ‘kloot’) op een bepaald parcours een zo groot mogelijke afstand af te leggen in zo min mogelijk schoten. Het gaat bij deze sport vooral om de combinatie van behendigheid en spierkracht. Dit doen ze bij KV Klein Dochteren in competitieverband, georganiseerd door de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF). Deze federatie valt op zijn beurt weer als afdeling onder de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB). Onder deze bond worden de Landelijke competities, cupwedstrijden, Champions Tour en de Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd.

Als recreant kun je bij KV Klein Dochteren ook terecht; elke zondagmorgen en woensdagmiddag is er de mogelijkheid om een rondje te gooien. In de zomeravonden wordt er ook op woensdagavond geschoten. Lijkt het je leuk om in competitieverband te gaan klootschieten dan is dit zeker mogelijk. De vereniging is aangesloten bij de AKF. Deze organisatie organiseert van september t/m juni de competitiewedstrijden. Eens in de twee weken kun je de kloot ergens in de Achterhoek gaan gooien. Na 12 wedstrijden worden de standen opgemaakt en worden uiteindelijk de kampioenen van de 6 klassen bekend gemaakt. De teamindeling voor deze competitie wordt bij KV Klein Dochteren bepaald door het gooien van 'persoonlijke wedstrijden'. De beste schutters zullen in het eerste gooien en de teamindeling zal naar sterkte worden ingedeeld.

Reacties

(2)

Klein Dochteren had ook een café De Dennenkamp, eigenaar G.H. Beeftink, helaas verdwenen.
Op 100 meter afstand lag een tolhuis, ook verdwenen.

Hartelijk dank voor uw aanvullingen! Ik heb ze verwerkt.

Reactie toevoegen