Klein-Dongen

Plaats
Buurtschap
Dongen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Klein-Dongen

Terug naar boven

Status

- Klein-Dongen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Dongen.

- De buurtschap Klein-Dongen valt onder het dorp Dongen-Vaart, maar omdat dat dorp geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek, liggen beide voor de postadressen 'in' Dongen.

- Het dorp en de buurtschap hebben vele gezamenlijke verenigingen, voorzieningen en evenementen, die zich vaak profileren met de 'plaatsnaam' Klein-Dongen-Vaart, als combinatie van de beide plaatsnamen. Elders op deze pagina vind je daar diverse voorbeelden van.

- De buurtschap Klein-Dongen heeft een bebouwde kom en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Op de officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) staat de plaatsnaam zonder koppelteken, terwijl de inwoners (bijvoorbeeld in de naam van Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart en het gelijknamige Jeugdcentrum) de naam mét koppelteken spellen. Die gebruikelijke spelling houden wij dan ook aan (taalkundig is die spelling ook te prefereren, en ook de heemkundekring van Dongen spelt het zo), en beschouwen de spelling op de plaatsnaamborden maar als een 'drukfoutje'. De gemeente Dongen spelt in haar Structuurvisie Dongen 2020 de plaatsnaam zowel met als zonder koppelteken...

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Klein-Dongen ligt N van Dongen, Z van 's Gravenmoer, W van Vaart, rond de Klein Dongenseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Klein-Dongen 56 huizen met 339 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Klein-Dongen heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Evenementen

- Dorp Dongen-Vaart en buurtschap Klein-Dongen hebben in 2014 het 450-jarig bestaan gevierd. Gedurende twee weekends in september was er heel veel te doen. Het begon met de traditionele oogstdankviering van de ZLTO in de Hubertuskerk. Daarna was er een streekmarkt met onder meer oude ambachten, streekproducten, bedrijven, hobbyisten en verenigingen. In Cafe ’t Karrewiel was een foto- en filmtentoonstelling over de geschiedenis van 450 jaar dorp en buurtschap. In Cafe ’t Vaartje waren demonstraties van Kruisboogvereniging Onderlinge Vriendschap uit De Moer en Handboogvereniging Tevredenheid uit Dongen-Vaart. Er was muziek van fanfare Sint Hubertus en Full Flavour, en biggen knuffelen bij De Vaartse Hoeve. In samenwerking met Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen was er een demonstratie van de turfwinning en vervoer van turf met een oude schuit over de Dongensevaart. Tot slot was er een feestavond in Café ’t Karrewiel. Alle activiteiten waren gratis toegankelijk.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart.

- Jeugd: - Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart bevindt zich in het dorp Dongen-Vaart, en organiseert activiteiten voor beide kernen gezamenlijk.

- Sport: - Paarden Sport Vereniging PSV De Edele Hoefjes is opgericht in 1967. In 2017 hebben ze het 50-jarig bestaan o.a. gevierd met de organisatie van de Brabantse Kampioenschappen Outdoor 2017.

Reacties

(1)

VERBLIJF

Dongense weiden
schenken zuivere adem
aan een geliefd huis.

Hecht boerendak dekt
zalen vol stil genoegen
én wachtend vertier.

Gezellig drinken
gaat rustig door met spanning
nabij de gokkast.

Dampen uit kopjes
en welvoorziene schotels
zijn één van zinnen.

Zwerven door Brabant:
een heerlijke poze wacht
in Café de Dreef.

Reactie toevoegen