Kleverskerke

Plaats
Dorp
Middelburg
Walcheren
Zeeland

DK_20110718_2559_Boerderij_Kleverskerke.jpg

Kleverskerke, historische boerderij

Kleverskerke, historische boerderij

DK_20110718_2551_Steen_met_wapen_familie_van_den_Brand_Kleverskerke.jpg

Kleverskerke, steen met wapen familie Van den Brand

Kleverskerke, steen met wapen familie Van den Brand

DK_20110718_2549_Dorpsgezicht_Kleverskerke.jpg

Kleverskerke, gezicht op het dorp

Kleverskerke, gezicht op het dorp

Kleverskerke

Terug naar boven

Status

- Kleverskerke is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Middelburg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1-10-1857. Per 2-10-1857 over naar gemeente Arnemuiden, in 1997 over naar gemeente Middelburg.

- Wapen van de voormalige gemeente Kleverskerke.

- Het dorp Kleverskerke heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Arnemuiden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Kleophaskerke, Klewerskerk, 1251 Clawerskerke, 1396 Clauwerskerc, 1412 Cleewertskerke.

Naamsverklaring
Samenstelling van kerke 'kerk, eigenkerk' en een persoonsnaam Clawaert.(1)

Terug naar boven

Ligging

Kleverskerke ligt NW van Arnemuiden, rond de Dorpsstraat en grenst in het W aan het Kanaal door Walcheren. De ligging is zeer geïsoleerd en landelijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Kleverskerke, die slechts het dorp omvat, 36 huizen met 194 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners en is daarmee het kleinste dorp van Zeeland. De oppervlakte van de gemeente was 748 hectare. Daarmee was het ook qua oppervlakte de kleinste gemeente van Zeeland.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kleverskerke is een voormalige ‘vrije heerlijkheid’. Ooit heeft er een slot gestaan. Het is een dorp van het Walcherse type, met een komvormige kern gebouwd rond een kerk. Deze kern beslaat slechts één straat. Van 1679 tot 1780 is het ambacht eigendom van de Middelburgse patriciërsfamilie Van den Brand. Het dorp heeft door de jaren heen altijd beschermheren en families gehad. Een van de bekendste is Maurits van Vollenhoven, een Nederlands diplomaat van rond de Eerste Wereldoorlog. Er zijn geen feiten te vinden wanneer en hoe Van Vollenhoven Heer van Kleverskerke is geworden. Wel is bekend dat hij jaarlijks een geldbedrag aan de plaatselijke kerk en school schenkt.

Kleverskerke heeft slechts 5 jaar een postkantoortje gehad (1872-1877) en veel postale handelingen zullen daar niet verricht zijn, dus postale afstempelingen van deze plaats zijn ongetwijfeld schaars.

- Andere elementen uit de geschiedenis van Kleverskerke.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Enkele jaren geleden had de gemeente Middelburg de ambitie om, net als in de tijd van de VOC, weer aan het water te liggen, en richtte de blik daarom naar het Veerse Meer. Men wilde de polders rondom Kleverskerke weer onder water zetten, en onder meer wonen en recreëren op die manier combineren. Op de eerste versie van de tekeningen kwam het dorpje niet meer voor, wat gelukkig een vergissing bleek. De inwoners vonden het plan niet van respect voor het verleden getuigen, omdat men immers slechts door grote inspanningen het water de baas is geworden. De afgelopen tijd is niets meer van het plan vernomen. Kennelijk is het afgeblazen?

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kleverskerke heeft 1 rijksmonument, zijnde het terrein met vliedberg aan de Dorpsstraat. Archeologen vermoeden dat alle vliedbergen (of moderner gezegd: 'vluchtheuvels') kunstmatig aangelegd zijn en voorzien zijn geweest van mottekastelen. Een 'motte' is eigenlijk hetzelfde als een kunstmatige heuvel of 'vliedberg'. Op de vliedberg in het dorp staat een bunker. Zo is hij in moderne tijden opnieuw gebruikt of misbruikt voor militaire doelen: verdediging en misschien ook aanval.

- De kerk uit 1670 is in 1861 afgebroken en in 1862 vervangen door de huidige kerk van de Protestantse Gemeente. - Geschiedenis van de Hervormde Gemeente Kleverskerke. - De kerk op Facebook.

Terug naar boven

Evenementen

- 1x in de 5 jaar organiseert de kerkelijke gemeente de Kleverskerkse Dag. De eerstvolgende keer is in 2017.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kleverskerke, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kleverskerke (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Weblog van en over Kleverskerke met o.a. oude en recente foto's en verhalen.

Reactie toevoegen