Koevering (Sint-Oedenrode)

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Koevering (Sint-Oedenrode)

Terug naar boven

Status

- Koevering is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 deels gemeente Sint-Oedenrode, deels gemeente Veghel.

- De buurtschap Koevering valt deels onder het dorp Sint-Oedenrode, deels onder het dorp Eerde. Voor de postadressen valt het deel van de buurtschap dat onder Sint-Oedenrode valt ook onder dat dorp; het deel van de buurtschap dat onder Eerde valt, valt voor de postadressen onder het dorp Veghel, omdat Eerde in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek.

- De buurtschap Koevering heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1456 'die wintmoelen ter couveringe', 1465 Coevringen.

Naamsverklaring
Betekenis onzeker. De naam komt veel voor in verband met molens en hangt waarschijnlijk samen met de waterhuishouding. Zie ook Koevering bij Steenbergen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koevering ligt aan weerszijden van de A50, rond de wegen De Coevering, Molenweg en Koeveringsedijk (het gedeelte van deze weg rond en Z van de wegen De Coevering en Molenweg) en rond het einde van de Veghelseweg (deze vier wegen liggen W van de A50), rond het gedeelte van de weg Lieshoutsedijk rond de A50 en rond de wegen Koevering en Oude Koevering (deze twee wegen liggen O van de A50). De buurtschap ligt NO van het dorp Sint-Oedenrode, Z van het dorp Eerde, ZW van het dorp Veghel, ZO van het dorp Schijndel, WZW van het dorp Zijtaart en NW van het dorp Mariahout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Koevering omvat ca. 40 huizen, enkele bedrijfsgebouwen en ca. 20 verblijfsaccommodaties, met ca. 105 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
Van 24 tot 26 september 1944 vindt er een bloedige veldslag plaats in de heuvels rond Koevering en Eerde in het kader van Operatie Market Garden. Het Duitse Jungwirth bataljon slaagt er hier in de geallieerde opmars bijna 40 uur tot staan te brengen. Het resultaat is dat belangrijke versterkingen in Brabant blijven steken. Deze vertraging blijkt de doodsteek voor Operatie Market Garden. De weg wordt uiteindelijk op 26 september heroverd. Op die zelfde dag besluiten de Britten hun troepen uit Oosterbeek bij Arnhem te evacueren. Het gewaagde plan om Noord-Duitsland te veroveren via de Nederlandse rivierbruggen gaat niet door: Operatie Market Garden is mislukt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het is de bedoeling dat de Koeveringse Molen in buurtschap Koevering snel weer een bezienswaardigheid wordt. Er zijn namelijk plannen voor herbouw van deze middeleeuwse, in 1944 afgebrande molen. Voor actuele ontwikkelingen zie de site van de Koeveringse Molen.

Terug naar boven

Beeld

- Videoreportage over buurtschap Koevering, in de serie 'Mooi in de Buurt', door Mooi Rooi.

Reactie toevoegen