Koggenland

Gemeente
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

Koggenland

Terug naar boven

Status

- Koggenland is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente is in 2007 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Obdam en Wester-Koggenland.

- De gemeente omvat de dorpen Avenhorn, Berkhout, De Goorn (gemeentehuis), Grosthuizen, Hensbroek, Obdam, Oudendijk, Rustenburg (grotendeels), Scharwoude, Spierdijk, Ursem (grotendeels) en Zuidermeer, en de buurtschappen Baarsdorpermeer, Berkmeer, Bobeldijk, De Hulk (deels), Kathoek, Lekermeer (deels), Noord-Spierdijk, Noorddijk, Noordermeer, Obdammerdijk, Oosteinde, Oostmijzen, Wogmeer en Zuid-Spierdijk. In totaal zijn dit 12 dorpen en 14 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Koggenland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Koggenland.

- Na een burgemeesterschap van bijna zes jaar, heeft dhr. Posthumus eind maart 2019 afscheid genomen van de gemeente Koggenland. Hij is opgevolgd door Jan Franx, als waarnemend burgemeester. Sinds september 2020 is Monique Bonsen de burgemeester.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Koggenland ligt in het O aan het Markermeer en door het O van de gemeente loopt de A7. De gemeente ligt verder N en NW van de dorpen Schardam, Oosthuizen en Beets, N van de dorpen Noordbeemster en Westbeemster, N en NO van het dorp Schermerhorn, O en NO van het dorp Stompetoren, O van de stad Heerhugowaard en het dorp Oterleek, O en ZO van de dorpen Veenhuizen en De Noord, ZO van het dorp Oude Niedorp, Z van de dorpen Wadway, Spanbroek, Opmeer, Hoogwoud en Sijbekarspel, Z en ZW van de dorpen Wognum en Benningbroek, ZW van het dorp Nibbixwoud en W en ZW van de stad Hoorn en de dorpen Zwaagdijk-West, Zwaag en Blokker.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Koggenland omvat ca. 9.000 huizen met ca. 22.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "De Omgevingsvisie is een nieuw, voor alle gemeenten verplicht, instrument uit de aankomende Omgevingswet. In de Omgevingsvisie komt te staan hoe Koggenland zich kan ontwikkelen tot 2040. Thema's. In eerste instantie richten we ons op de hoofdthema’s die de gemeenteraad heeft benoemd: wonen, economie/recreatie/toerisme, duurzaamheid en gezondheid. Hoe blijft onze gemeente een fijne plek om te wonen, werken en recreëren? Welke keuzes moeten we maken om onze gemeente aantrekkelijk en leefbaar te houden? De ambities rondom deze thema’s komen terecht in een Kadervisie. Deze Kadervisie vormt een tussenstap op weg naar een volwaardige Omgevingsvisie in 2024.

De Kadervisie. Voor het maken van de Kadervisie gaan we in gesprek met inwoners, ondernemers, belangenorganisaties en ketenpartners. Door vragen te stellen en samen te werken, bouwen we aan een goede visie. De uitkomsten van dit participatietraject worden door de gemeenteraad meegenomen bij het maken van keuzes en het bepalen van het ambitieniveau. Verkenningen. In opdracht van de gemeenteraad is in kaart gebracht hoe de leefomgeving er feitelijk voor staat; de zogenoemde verkenningen. Met name de Verkenning Economie, Recreatie en Toerisme, de Verkenning Wonen en de Verkenning Duurzaamheid. De resultaten van de enquête, gesprekken, interviews en de informatie die verkregen is uit de verkenningen zijn medio 2020 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Op basis daarvan stelt de raad de uitgangspunten voor de Omgevingsvisie vast." (bron: gemeente Koggenland)

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Koggenland. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Actualiteiten uit de kernen van de gemeente Koggenland op Facebook.

- Muziek: - Hou je van naar muziek luisteren? Maar zou je ook heel graag zelf muziek willen máken? Muziekschool Koggenland helpt je deze wens in vervulling te laten gaan. Ze bieden muzieklessen voor jong en ouder, gegeven door professionele docenten. Muziekmaken ontwikkelt onze hersenen op tal van gebieden. Met andere woorden: Muziek maakt slim! Het is bewezen dat kinderen die muziekmaken en muziekles volgen beter presteren op school dan kinderen die dat niet doen. Bovendien is het volgen van muziekles een sociale aangelegenheid, het bevordert integratie en levert veel plezier op. Meer over muziek en het effect daarvan op o.a. het brein vind je onder de link. De muziekschool is ontstaan vanuit een toenemende vraag naar muzieklessen voor verschillende instrumenten. Oprichter Patrick Rus geeft al sinds 1996 piano- en keyboardlessen in De Goorn, het hart van deze gemeente. Verder kun je er terecht voor o.a. zangles, saxofoonles, vioolles, dwarsfluitles en harples.

- Sport: - Schaatstrainingsgroep STG Koggenland met toppers Irene Schouten en Jan Blokhuijsen traint o.a. op de kunstijsbaan in Hoorn. Ze nemen deel aan wedstrijden door het hele land. "Wil je je techniek verbeteren, wil je het hele jaar door actief trainen, toerschaatsen of wil je wedstrijden schaatsen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ben je jeugd- of recreatief schaatser en toe aan de volgende stap in het ontwikkelen van je schaatstechniek? Kom dan eens kijken bij de trainingen of meld je direct aan voor een proefles. Dit kan door een mail te sturen aan onze ledenadministratie: ledenadmin@stgkoggenland.nl. Geef daarbij aan welke dag je voorkeur heeft en wat je leeftijd is. In overleg met de trainers zal dan het meest geschikte moment met je worden afgestemd. Heb je definitief besloten aan je schaatstechniek te willen werken, of denk je eraan wedstrijden te gaan schaatsen? Dan is lid worden van onze vereniging de juiste keuze. Vul het inschrijfformulier volledig in en klik op verzenden (voor eventuele vragen kun je ook contact opnemen met tel.: 06-25052766)."

Reactie toevoegen