Koks

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel Meierijstad
Zuidoost-Brabant Peelland Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Koks

Terug naar boven

Status

- Koks is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in grotendeels de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel (t/m 1996 gemeente Gemert), en deels de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad (t/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad).

- De buurtschap Koks valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Gemert, deels onder het dorp Erp.

- De buurtschap Koks heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1794 en 1845 Koks, 1845 en 1873 ook Kox.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de in de 16e eeuw ter plekke aan de rivier de Aa woonachtige familie Cox. Het water werd hier ondiep en dus doorwaadbaar; maar nog in het midden van de 19e eeuw konden platbodems tot hier de rivier opvaren.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koks ligt rond de weg Koksedijk (de N616) en het gedeelte van de weg Gemertsedijk (ook de N616) bij de Koksedijk. De buurtschap ligt NW van het dorp Gemert, NO van de dorpen Boerdonk en 'Beek en Donk', ZZW van het dorp Boekel en ZO van het dorp Erp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Koks omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reacties

(2)

waar komt de naam van het buurtschap vandaan? zit daar een historisch verhaal achter? Ben benieuwd.

We hebben even opgezocht bij degenen die ervoor hebben doorgeleerd, waar de naam vandaan komt, en dat hierboven vermeld. De naam komt dus van een familie Cox (het had ook andersom kúnnen zijn, want soms worden families ook naar hun buurtschap of dorp genoemd, net andersom dus). Kennelijk is de spelling later veranderd, maar dat gebeurt bij vrijwel alle plaatsen. Wellicht bent u een nazaat van dit geslacht? Als u inhoudelijk meer wilt weten over ontstaan en ontwikkeling van deze buurtschap, kan de heemkundekring van Gemert u daar hopelijk meer van vertellen: http://www.heemkundekringgemert.nl/

Reactie toevoegen