Koninginnehaven

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Koninginnehaven

Terug naar boven

Status

- Koninginnehaven is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Biervliet. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Koninginnehaven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Biervliet. Een topografische bijzonderheid is dat de kern Biervliet onder de gemeente Terneuzen valt, maar dat een NW, W en Z stuk buitengebied van Biervliet - waaronder de buurtschap Koninginnehaven - onder de gemeente Sluis valt. In de postadressen zijn de delen te herkennen aan eigen postcodes (respectievelijk 4521 en 4522).

- De buurtschap Koninginnehaven heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Koninginnehaven.

Naamsverklaring
Genoemd naar koningin Emma.(1) Bij Koninginnehaven was tot de afdamming van de Braakman de haven van Biervliet.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koninginnehaven ligt 1 km ZO van Biervliet, in de Koninginnepolder, rond de splitsing van de Bolderweg met de Spuikomweg. De Spuikomweg duidt nog op de spuikom die hier was om te voorkomen dat het haventje van Biervliet alhier zou dichtslibben. De buurtschap ligt in een uiterste uithoek van de gemeente Sluis: N hiervan is Biervliet gem. Terneuzen, en O hiervan is Philippine gem. Terneuzen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Koninginnehaven omvat slechts enkele huizen en een enkel bedrijfsgebouw, met ca. 10 inwoners.

Reactie toevoegen