Koningsoord

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Koningsoord

Terug naar boven

Status

- Koningsoord is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1978 gemeente Uithuizermeeden. In 1979 over naar gemeente Hefshuizen, in 1990 over naar gemeente Eemsmond, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Koningsoord valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oudeschip.

- De buurtschap Koningsoord ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koningsoord ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Dijkweg en Bruiningsweg, NO van het dorp Roodeschool en W van het dorp Oudeschip, en grenst in het O aan de provincialeweg N46 (de Eemshavenweg, de weg van Groningen naar de Eemshaven). In het N grenst de buurtschap aan de Eemshaven. Tussen beide ligt nu nog een 1 km diepe strook open land, maar dit gebied is voorbestemd voor glastuinbouw, dus dat open karakter gaat vermoedelijk in de komende jaren verdwijnen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Koningsoord niet vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op Dijkweg 109 is recentelijk hotel Dijkzicht Logies gerealiseerd, met 14 kamers, voor de huisvesting van arbeiders in de Eemshaven.

Reactie toevoegen