Korendijk

Voormalige gemeente
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

korendijk_dijk_van_een_gemeente.jpg

De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. In 2019 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de nieuwe, eilandbrede gemeente Hoeksche Waard.

De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. In 2019 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de nieuwe, eilandbrede gemeente Hoeksche Waard.

Korendijk

Terug naar boven

Status

- Korendijk is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard. De hoofdplaats van de gemeente was Piershil.

- De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland.

- In 2019 is de gemeente Korendijk opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

- De gemeente Korendijk omvatte de dorpen Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland, het eiland Tiengemeten, met daarop de gelijknamige buurtschap, en de buurtschappen Hitsertsekade, Nieuwendijk, Oosthoek, Oudendijk, Schenkeldijk, Vuurbaken (deels), Zinkweg (deels), Zuidzijde en Zwartsluisje. Bij elkaar zijn dit 4 dorpen, 10 buurtschappen en 1 eiland.

- Wapen van de voormalige gemeente Korendijk.

- De slogan van de gemeente was: "Dijk van een gemeente!"

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Korendijk grensde in het N aan de rivier de Spui, aan de dorpen Zuidland, Simonshaven, Hekelingen en nog net aan buitengebied van de stad Spijkenisse, in het NO aan het dorp Oud-Beijerland, in het O aan de dorpen Klaaswaal en Numansdorp en aan het water Haringvliet, in het Z ook aan het Haringvliet, aan het dorp Den Bommel en aan buitengebied van het dorp Middelharnis, en lag NO van de dorpen Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet, N en NO van het dorp Oude-Tonge, N en NW van het dorp Ooltgensplaat, NW van de stad Willemstad en het dorp Helwijk, ZW van de dorpen Westmaas en Mijnsheerenland, Z van de stad Spijkenisse en OZO van de stad Hellevoetsluis. Het eiland Tiengemeten lag Z in de gemeente, even O van de gemeente liep de A29, en ZO van de gemeente lag het Knooppunt Hellegatsplein (A29/A59/N59). De hoofdplaats Piershil lag NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Eind 2018, bij de opheffing, omvat de gemeente Korendijk ca. 4.300 huizen met ca. 10.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een aantal dijken in de Hoeksche Waard voldeed niet meer aan de wettelijke norm en is daarom in 2015 en 2016 versterkt. Het project Dijkversterking Spui Oost behelsde het versterken van ruim 8 kilometer dijk langs het Spui tussen Goudswaard en Oud-Beijerland. De dijkversterking omvatte het ophogen en verbreden van de dijken met extra grond. Om de dijk op zijn plek te houden zijn er damwanden aangebracht. Tegen de invloeden van golfslag is aan de buitenkant van de dijk steenbekleding aangebracht. Deze acties waren nodig om droge voeten te houden en de veiligheid van het dijktraject weer voor een periode van 50 jaar te waarborgen. Na de dijkversterking zijn de wegen en fietspaden hersteld en zijn nieuwe asfaltverhardingen aangebracht.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Korendijk. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Muziek: - Muziekvereniging Volharding Korendijk is opgericht in 1900. De vereniging omvat de onderdelen fanfare, drumband, dweilband De Piepers, en een blokfluitgroep om de jeugd te laten kennismaken met muziek. Na het voltooien van deze opleiding kunnen de leerlingen de overstap maken naar een blaas- of slaginstrument. De vereniging verzorgt eigen muziekopleidingen in de kernen Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland.

Reactie toevoegen