Korteven

Plaats
Buurtschap
Woensdrecht
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Korteven

Terug naar boven

Status

- Korteven is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Woensdrecht.

- De buurtschap Korteven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoogerheide.

- De buurtschap Korteven heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Korteveen, Kortveen, Kortven, circa 1400 Corttevenne, 1523 Cortevenne.

Naamsverklaring
Samenstelling van kort ‘kort’ (als tegengesteld aan lang) en ven ‘niet afwaterend meer of uitgeveende plas in hei of bos’. De naam is te vergelijken met elders in Brabant voorkomende namen als Kortven, Langeven, Rondven, Blokven enzovoort.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Korteven ligt 2 km N van de dorpen Woensdrecht en Hoogerheide, rond de ‘oksel’ van de A58, rond de afslag Hoogerheide, waar deze weg afbuigt richting Zeeland. En rond het Z deel van de Antwerpsestraatweg (W van de A58) en de Groeneweg (O van de A58).

Terug naar boven

Statistische gegevens

“Het gehucht Korteven bestaat uit 6 huizen, waaronder eene grutterij, zijnde vroeger een herberg geweest, bekend onder den naam van Rustwat, waardoor dit gehucht meestal onder dien naam bekend is, en zelfs op kaarten voorkomt” (2). Tegenwoordig heeft de buurtschap Korteven ca. 15 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

“De lage gronden van Korteven zijn in 1728 ingedijkt.” (25)

Reactie toevoegen