Koulen

Plaats
Buurtschap
Voerendaal
Heuvelland Parkstad
Limburg

Koulen

Terug naar boven

Status

- Koulen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Voerendaal. T/m 1981 deels gemeente Klimmen, deels gemeente Valkenburg-Houthem (t/m 30-9-1940 gemeente Schin op Geul); in 1982 in zijn geheel over naar gemeente Voerendaal, een deel van het dorpsgebied van Schin op Geul ter plaatse van de buurtschap ging hierbij, door middel van een grenscorrectie, over naar dat van Klimmen.

- De buurtschap Koulen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Klimmen.

- De buurtschap Koulen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spreek uit als
Koelen.

In het Limburgs
De Koêle.

Oudere vermeldingen
Coulen, De Koulen.

Naamsverklaring
De naam is afgeleid van koel oftewel kuil, wat staat voor een uitgegraven gedeelte om bijvoorbeeld kiezelstenen of kolen in te bewaren. (bron)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koulen ligt rond de gelijknamige weg en het kruispunt van die weg en de wegen Koulenbergsweg, Krekelsbos en Walemerweg, op de Koulenberg, Z van het dorp Klimmen en direct ZW van de buurtschap Termaar. De buurtschap ligt verder NW van het dorp Ransdaal, NNO van het dorp Schin op Geul, NO van het dorp Oud-Valkenburg, O van de stad Valkenburg en ZO van het dorp Hulsberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Koulen niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen, enkele verblijfsaccommodaties en een enkel bedrijfsgebouw, met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Koulen, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen