Kreitsberg

Plaats
Buurtschap
Maashorst
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

kreitsberg_reekseweg_witte_huis_kopie.jpg

Kreitsberg, Reekseweg, Witte Huis (© Hans van Embden)

Kreitsberg, Reekseweg, Witte Huis (© Hans van Embden)

Kreitsberg

Terug naar boven

Status

- Kreitsberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Maashorst. T/m 1993 gemeente Zeeland. In 1994 over naar gemeente Landerd, in 2022 over naar gemeente Maashorst.

- De buurtschap Kreitsberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeeland.

- De buurtschap Kreitsberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1426 Kruijsbergen, 1840 Kreitsberg.

Naamsverklaring
Naar de oudste vermelding wel te duiden als 'plaats bij de kruisberg'. Mogelijk een terreinverheffing met een kruis daarop, of anders een kruisberg, naar de heuvel nabij Jeruzalem waar Christus gekruisigd werd.(1) Dit was een plaats waar recht werd gesproken. De plek is daar waar de grens was met het Land van Ravenstein / het Duitse Niederrheinisch en later het Land van Cuijk. (bron: Ut Rookelijzer)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kreitsberg ligt rond de gelijknamige weg en de Reekseweg tot de kruising met de weg Heihorst, N van Zeeland, direct N van de N277 (Peelweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Kreitsberg 14 huizen met 80 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2005 is een boek verschenen over verleden en heden van de Zeelandse buurtschappen Duifhuis, Hoefkens en Kreitsberg. Ook in magazine nr. 2, april 2021, van Heemkundekring Zeeland, staat een artikel over deze buurtschappen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Mariagrot/Lourdesgrot in buurtschap Kreitsberg is na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 gemaakt, door Martinus van Hal en Petrus van de Schans, uit dankbaarheid dat de inwoners de oorlog van 1940-1945 goed waren door gekomen. In de jaren zestig is de grot opgeknapt.

- Het oorspronkelijke kruisbeeld in buurtschap Kreitsberg is omstreeks 1930 door de buurtbewoners geplaatst. De toenmalige pastoor Kitselaar heeft de plek destijds uitgekozen omdat deze weg een belangrijke invalsweg van Zeeland was. In 2002 is het oude kruisbeeld vernieuwd. Het kruisbeeld wordt door de buurtschap onderhouden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) heeft in 2014 bij de familie Van Gerwen (Kreitsberg 8) met hulp van 30 vrijwilligers een fraaie erfbeplanting aangelegd. Erfbeplantingen zijn fraaie landschapselementen, mits je ze wel zorgvuldig aanlegt en beheert. Maar het is niet alleen mooi om te zien: ook voor veel diersoorten zijn erven en erfbeplantingen van belang. Denk bijvoorbeeld aan zwaluwen, vleermuizen, egels, struweelvogels, uilen en vlinders. Een erfbeplanting is in feite een klein natuurgebiedje. De erfbeplanting bestaat in dit geval uit 11 soorten bomen, 22 soorten struiken, 6 soorten laanbomen, diverse vruchtbomen en een rij knotwilgen. Er is ook een extra amfibieënpoel gerealiseerd.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van personen, panden, de Mariagrot en het kruisbeeld in de buurtschap Kreitsberg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Theetuin 'Op Kreitsberg' (huisnr. 24) van Nel van Weert is geopend van mei t/m september. Een ideale plek om te pauzeren met een potje koffie of thee, desgewenst met een heerlijk stukje eigengemaakt gebak. Ze gebruiken meel van de molen van Jetten en seizoensgebonden producten zoals rabarber, bessen en kersen. Tevens kun je hier je zelf meegebrachte boterham in alle rust opeten. Ze hebben geen vaste openingstijden (dat zal allicht weersafhankelijk zijn), dus als je van tevoren zeker wilt weten wanneer ze geopend zijn moet je even bellen.

- Door reorganisatie van de bedrijfsactiviteiten is Hertenfarm Edel Brabant (Kreitsberg 17) gestopt met de verkoop van hertenvlees aan particulieren en geven zij ook geen excursies meer. In de bosrijke omgeving houden zij edelherten op een dier- en milieuvriendelijke wijze, waarbij het welzijn en respect voor dier en natuur centraal staan. De edelherten leven in roedels en zijn het grootste deel van het jaar buiten. Hertenvlees is van bijzondere kwaliteit. Het vlees bevat zeer weinig vet, en kan bijna cholesterolvrij worden genoemd. Wel is het rijk aan ijzer en belangrijke eiwitten. Het vlees is lekker mals en sappig. Kortom rood vlees van topkwaliteit dat een gezond alternatief kan zijn, vooral voor diegene die een vet, cholesterol- of caloriearm dieet moeten volgen. Het heeft een zachte doch volle smaak; subtieler dan traditioneel wildvlees.

Reactie toevoegen