Kronenberg

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Kronenberg

Terug naar boven

Status

- Kronenberg is een dorp in de provincie Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2009 gemeente Sevenum.

- De weg De Hees was vanouds verdeeld in de buurtschappen Achterste Hees en Voorste Hees. De eerstgenoemde is tegenwoordig in de bebouwde kom van het dorp opgegaan en daarmee niet meer als buurtschap te beschouwen. De laatstgenoemde is de tegenwoordige buurtschap De Hees, gedeeltelijk vallend onder Sevenum, en gedeeltelijk onder Kronenberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Op een kaart uit 1745 staat de buurtschap Kronenbergerhoek. Daar is het huidige dorp naar genoemd.

Naamsverklaring
Waar de plaatsnaam precies vandaan komt is niet bekend. Er is een theorie die veronderstelt dat deze naam komt van een familie met die naam, die zich hier vestigde. De archieven hebben dit echter nog niet aangetoond. Een andere theorie is dat de verklaring gezocht moet worden in het landschap. In Sevenum bevinden zich de Schatberg, de Heesberg, de Steegberg en de Bergerhoek. De Kronenberg past goed in dit rijtje. De stuifzandheuvels, die zijn gevormd na de IJzertijd (800 – 12 v.Chr.) als gevolg van het steken van plaggen, zouden op deze bergen kunnen duiden. Waar de toevoeging Kronen vandaan komt, is niet bekend.(1)

Terug naar boven

Ligging

Kronenberg ligt NW van Venlo, ZW van Horst, W van Sevenum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Kronenberg heeft ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De parochie Kronenberg is in 1930 gesticht. Kerk en parochie zijn in 1932 gereed gekomen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "In november 2019 was er een informatieavond met het thema Wonen in Kronenberg. De avond werd druk bezocht en de dorpsraad inventariseerde de behoefte aan huurwoningen, koopwoningen en bouwkavels. Achter de schermen worden er namelijk weer plannen gesmeed om te gaan bouwen in het dorp, waarbij mogelijk kan worden voldaan aan de vraag naar koop- én huurwoningen. Echter, een van de pijlers van de gemeente is bouwen naar behoefte. En daarvoor hebben we jullie nodig! Gemeente Horst aaan de Maas, Stichting Energie Kronenberg, Mark van Lier Aannemersbedrijf en Reindonck Bouw informeerden de aanwezigen over de eventuele mogelijkheden. Er is echter nog heel veel mogelijk en er ligt nog weinig vast.

Daarom vragen we jou: wat is jouw woonwens voor het dorp? Ben jij starter? Groter of juist kleiner gaan wonen? Of toch liever huren? Herken je jezelf in deze vragen, heb je plannen voor de nabije toekomst of ben je gewoon geïnteresseerd? Maar... heb je de informatieavond gemist of heb je de avond bezocht maar niet direct je interesse getoond? Vul dan alsnog het interesseformulier in en mail dit aan secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl. Heb je nog vragen over dit thema? Mail dan naar het hiervoor vermelde e-mailadres of benader een van de mensen uit de werkgroep Wonen (Esther Vullings, Paul Janssen, Jack Gommans, Rick Sturme, Mariëlle Claassens). Samen werken we aan een leefbaar Kronenberg! Nu en in de toekomst." Aldus de dorpsraad op haar site.

- "Het doel van het centrumplan was om de geuite wensen uit het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) II onderzoek 2007 nader uit te werken tot een ruimtelijk kwaliteitsplan, oftewel Blauwdruk Kern Kronenberg (2011), wat breed gedragen wordt door de inwoners en op termijn ook gerealiseerd kan worden. Op 8 februari 2019 bracht de gemeenteraad van Horst aan de Maas een bezoek aan het dorp. Zij kregen een update over de Blauwdruk. De presentatie van dit bezoek kun je hier online bekijken."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kronenberg heeft 1 rijksmonument, zijnde de RK H Theresiakerk uit 1932..

- Kronenberg heeft 6 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - In 1959 is een groep jonge boeren uit Kronenberg en Evertsoord bezig met het bouwen van een carnavalswagen voor de optocht in Sevenum. Tijdens dit bouwen is het idee geboren om ook in de eigen dorpen carnaval te houden. Vandaar de oprichting in dat jaar van carnavalsvereniging CV Kroeënekraan en Pieëlhaas, welke namen staan voor de hiervoor genoemde respectievelijke dorpen. Hoe het ze door de jaren heen vergaan is, kun je hier lezen.

- Concours Hippique Midden-Limburg (weekend in maart) vindt plaats bij Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg. Tijdens deze dagen komen de nationale springrubrieken aan bod. Het jonge talent krijgt ook alle ruimte om zich voor te stellen. Zowel de jonge paarden als de talentvolle ruiters en amazones. Met op zaterdag ook het spectaculaire Open Limburgs Stallenkampioenschap.

- Op een zondag begin april is er van 13.00-16.00 uur in de Torrekoel in Kronenberg de jaarlijkse rommelmarkt van Fanfare Monte Carona. Allerhande spullen worden aangeboden, zoals speelgoed, huis & tuin artikelen, keukenspullen, kleding, elektronica, curiosa, boeken, glaswerk etc. Alle “waardevolle” items worden in een aparte stand tegen een vaste prijs verkocht. De entree hiervoor bedraagt €2,–. De toegang tot de rommelmarkt bedraagt eveneens 2,–. De opbrengst van de rommelmarkt komt ten goede aan het uniformen- en instrumentenfonds van Fanfare Monte Corona.

- De Hemelrit (Hemelvaartsdag) is een rit met honderden historische bromfietsen en motoren.

- Zomerfeest (augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "De weide voor de boerderij van Jac en Daniëlle Draak in Kronenberg (Simonsstraat 29) wordt de komende tijd omgetoverd tot ‘Hoeswei beej Crouwels’. Het echtpaar gaat aan de slag om hun weide weer in oude glorie te herstellen en er een ecologische parel van te maken. Het is de bedoeling om de weide en de schuur weer in originele staat terug te brengen. “We willen extra hoogstamfruitbomen aanplanten om de gaten op te vullen, twee houten poorten plaatsen, het prikkeldraad deels vervangen door hagen en achter in de wei komt een “koêl”. Bij het realiseren van het geheel willen we de buurt graag betrekken,” vertelt Jac op zijn Facebookpagina. Opvallend detail is dat Jac en Daniëlle vanaf 2020 de tuin open willen stellen voor dorpsgenoten. Er zullen dan onder andere snoeicursussen worden gegeven. Dit enorme plan hebben zij niet in hun eentje tot stand gebracht. Zowel bij de voorbereiding als dadelijk bij de uitvoering zullen Landschap Horst aan de Maas, IKL, de Plattelandscoöperatie en Stichting Groengroep Sevenum ondersteuning bieden. Ook wordt er te zijner tijd een beroep gedaan op het dorp om een handje te komen helpen." (bron: Dorpsraad)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kronenberg, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Sevenum, Kronenberg en Evertsoord.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kronenberg.

- Onderwijs: - "De Kroevert is een basisschool die openstaat voor alle kinderen. De kinderen die onze school bezoeken wonen veelal in Kronenberg of Evertsoord. De naam van onze school is samengesteld uit deze twee plaatsnamen. De Kroevert maakt deel uit van Dynamiek Scholengroep. Sinds 2012 beschikt onze school over een prachtig nieuw gebouw dat volledig voldoet aan alle wensen en eisen van eigentijds onderwijs. In dit gebouw zijn ook gehuisvest gemeenschapshuis De Torrekoel en kinderopvangorganisatie Het Nest. Samen vormen we een Brede Maatschappelijke Voorziening en streven we naar optimale onderlinge samenwerking en afstemming. Onze slogan is dan ook "jong en oud gaan hand in hand". Onze school bestaat momenteel uit 4 groepen waarin iets minder dan 100 leerlingen onderwijs krijgen."

- Muziek: - Fanfare Monte Corona uit Kronenberg en Evertsoord is opgericht in 1977. De vereniging heeft ca. 65 spelende leden en speelt in de 1e divisie.

- Sport: - "Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg is een moderne hippische accommodatie in het hart van Limburg. We verwelkomen ruiters en paardenmensen van over de hele wereld om te komen trainen en deel te nemen aan wedstrijden op onze unieke plek. Drie grote overdekte arena’s zorgen voor non-stop winterseizoen en tijdens de warme zomermaanden bieden onze zand- en gras arena’s geweldige outdoor wedstrijden en andere hippische evenementen. In het gezellige restaurant kun je heerlijk lunchen of dineren. Ook als bezoeker kun je onze wedstrijden, evenementen en restaurant bezoeken.

Het terrein omvat 250 hectare. Op het terrein bevinden zich vijvers, heuvels en marathonhindernissen, wat het zeer geschikt maakt voor mennen en eventing. Nog nooit is er in Nederland zo’n groot hippisch complex gebouwd waarin zoveel verschillende ondernemers vertrouwen hadden. Dit vertrouwen uitte zich in een investering waardoor de plannen werkelijkheid konden worden. Equestrian Centre De Peelbergen heeft een aanzuigende werking voor de hippische sport in Zuid-Nederland, zo niet heel Nederland. De centrale ligging in Europa, samen met de vele gerenommeerde paardenbedrijven in de regio, bieden een stevige basis voor het hippische complex."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kronenberg.

Reactie toevoegen