Laagduurswoude

Plaats
Buurtschap
Ooststellingwerf
Fryslân

Laagduurswoude

Terug naar boven

Status

- Laagduurswoude is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Ooststellingwerf.

- De buurtschap Laagduurswoude valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Makkinga. De nabijgelegen buurtschap Hoogeduurswoude valt voor de postadressen onder het dorp Oosterwolde.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Leech Duerswâld.

Oudere vermeldingen
Lage Duurswoude, Legeduurswoude, Leegduurswolde, 1718 Leeg Duirswolde, 1840 Legeduurswolde, 1861 Laag Duurswolde, 1913 Laag Duurswoude.

Naamsverklaring
Betekent bij het wold = woud 'moerasbos, zompig bos' van de persoon Djoerd (ontstaan uit Dieuwerd). Vergelijk de Groningse streeknaam Duurswold, 1435 Dyurdswolt, 1439 Divertswolt, met identieke betekenis. Met Laag- ter onderscheiding van buur-buurtschap Hoogeduurswoude.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Laagduurswoude ligt rond de gelijknamige weg, OZO van Makkinga.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Laagduurswoude 7 huizen met 44 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In het deel van de buurtschap W van de Duisterweg, aan het eind van de hier doodlopende weg Laagduurswoude, vind je een meertje in een bos van Staatsbosbeheer. Rond het meer bevinden zich eenvoudige strandjes zonder verdere voorzieningen. Aan de zuidzijde van het meertje wordt naaktrecreatie gedoogd.

Terug naar boven

Links

- Zorglandgoed Laagduurswoude is een plek waar mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel of een lichte beperking kunnen wonen en werken (dagbesteding). Op het 18 hectare grote natuurterrein met weides, bos en waterpartijen staat een gezellige rolstoelvriendelijke woonboerderij, een 4-tal buitenhuisjes en een grote werkschuur `de Boschplaats´ (dagbestedingslocatie). Daarnaast beschikt men over een grote moestuin, een royale kas en een dierenweide. Het Zorglandgoed is een woonvorm waar mensen begeleid wonen in een huiselijke sfeer. Dagelijks vinden er gemeenschappelijke activiteiten plaats. Ook individuele begeleiding behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is er tijd om je terug te trekken in je eigen appartement als je daar behoefte aan hebt.

Reactie toevoegen