Laageind

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Laageind

Terug naar boven

Status

- Laageind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Wanroij, in 1994 over naar gemeente Boxmeer, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

- De buurtschap Laageind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rijkevoort.

- De buurtschap Laageind heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1794 Laageind.

Naamsverklaring
Eind 'uiteinde, laatste stuk van iets, plaats waar iets ophoudt' (waarvoor zie verder Eind bij Nederweert), met de toevoeging laag 'laaggelegen' (soms ook 'stroomafwaarts') ter onderscheiding van Hoogeind.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Laageind ligt rond de wegen Laageindsbroek en Laageindsedijk (deze wegen voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Rijkevoort). De buurtschap ligt NW van het dorp Rijkevoort, O van het dorp Wanroij, N van het dorp Sint Anthonis en ZO van het dorp Haps.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Laageind omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen