Langedijk

Voormalige gemeente
Dijk en Waard
West-Friesland
Noord-Holland

Langedijk

Terug naar boven

Status

- Langedijk is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland, geografisch in de streek West-Friesland. Bestuurlijk viel de gemeente onder de regio Noord-Kennemerland.

- De gemeente is - op bevel van de Duitse bezetter - per 1-8-1941 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, Oudkarspel en Zuid-Scharwoude.

- De gemeente is in 1990 vergroot met de gemeente Sint Pancras (omvattende het dorp Sint Pancras en een deel van het dorp Koedijk).

- De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk zijn in 2022 gefuseerd tot de gemeente Dijk en Waard.

- De gemeente omvatte de dorpen Broek op Langedijk, Koedijk (deels), Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Sint Pancras en Zuid-Scharwoude. In totaal zijn dit 6 dorpen.

- Wapen van de voormalige gemeente Langedijk.

Terug naar boven

Naam

In het Westfries
Langedoik.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Langedijk lag NO van de stad Alkmaar, N, NO en O van het grootste deel van het dorp Koedijk, O en NO van het dorp Bergen, O en ZO van de dorpen Schoorl, Warmenhuizen en Groet, ZO van het dorp Tuitjenhorn, Z van het dorp Dirkshorn en de stad Schagen, ZW van de dorpen Waarland, Zijdewind en 't Veld, W en ZW van de dorpen Oude Niedorp, De Noord en Veenhuizen en NW van de stad Heerhugowaard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Langedijk had vlak voor haar opheffing per 1-1-2022 ca. 11.000 huizen met ca. 28.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De in 1987 opgerichte Stichting Langedijker Verleden onderzoekt de geschiedenis van Langedijk. Ze doet dit middels archiefonderzoek en het verzamelen van oude gebruiksvoorwerpen zoals documenten, brieven, foto’s en films. Ze brengt deze onder de aandacht van het publiek door het jaarlijks opzetten van een nieuwe expositie in museum 't Regthuis in Oudkarspel, het uitbrengen van het blad De Otterplaat en het uitsturen van digitale nieuwsbrieven.

Terug naar boven

Evenementen

- Evenementenagenda Langedijk.

- De kermissen die in deze voormalige gemeente plaatsvinden hebben sinds 2017 een eigen algemene site; Kermis Langedijk. Op deze site kun je allerlei over de 4 dorpskermissen vinden, zoals welke exploitanten met welke attracties er komen te staan, en welke bands, zangers, zangeressen en DJ'S er komen optreden, wie dat dan precies zijn en wat voor genres daarbij horen.

- Kunstroute Langedijk (weekend begin juni).

- De Wandelvierdaagse Langedijk is er jaarlijks in de 2e week van juni. Je kune kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

- "Wielrennen onder vrouwen wordt steeds populairder. Dat was in de jaren negentig wel anders. Toch was er een groep van 16 fanatieke jonge meiden uit Warmenhuizen en omgeving die elke zondag op de fiets stapte en de mooie polderwegen van Noord-Holland verkende. Toen ze een naam voor hun ploeg wilden hebben, was de link met de mannelijke fietsclub uit het dorp snel gemaakt. Die stond bekend als de Slagroomploeg, omdat ze onderweg altijd lekker aan de koffie met appeltaart met slagroom zaten. De naam die de meiden kozen was de Roomsoezen, want ook de dames houden van een lekkere versnapering onderweg. Hard fietsen en gezelligheid stond voorop! Een hechte groep meiden die het na 5 jaar samen fietsen tijd vonden om dit lustrum te vieren door het organiseren van een toertocht, waarbij het inschrijfgeld geheel ten goede kwam aan plaatselijke goede doelen of instellingen. Een toepasselijke naam voor de tocht was snel bedacht: Tour de Soes.

De Tour de Soes is een fietstocht die jaarlijks wordt gehouden op de 1e zondag van Juli, vanaf 5 locaties in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland (en georganiseerd door de desbetreffende lokale Rotaryclubs): Warmenhuizen, Den Helder / Julianadorp, Anna Paulowna e.o., Schagen en Langedijk e.o. Het is een initiatief van lokale Rotaryclubs om geld in te zamelen voor goede doelen in de regio, die ten goede komen aan de jeugd. Alle fietsen zijn toegestaan, ook e-bikes zijn van harte welkom. Je kunt kiezen uit de afstanden 15, 30, 60 en 120 km. Startbewijzen kosten € 7,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Naast startbewijzen zijn er ook passepartouts te koop. Deze kosten € 20,00 per persoon. Voor dit bedrag krijg je naast een startbewijs ook nog een kop koffie, een lunchpakket, 2 drankmuntjes en een reep. Met je startbewijs doe je tevens mee met een loterij met mooie prijzen, waarbij er voor de voorinschrijvers (via de website) en passe-partouthouders een extra trekking is. Ook krijg je een krentenbol en een banaan voor de nodige energie. Blijf na afloop vooral nog even gezellig zitten, wat drinken en napraten. De loterij is dan onder het genot van live muziek in volle gang. Dus wie weet gaan er ook nog mooie prijzen mee naar huis." Voor een indruk van dit evenement, zie de mooie dronefilm/aftermovie van de Tour de Soes editie 2019.

- Bij het 900-jarig bestaan van de Langedijk verzocht de gemeente haar inwoners om leuke dingen te bedenken om dit te vieren. Natuurlijk werd dat sowieso een zuurkoolmaaltijd, want de gemeente had op dat moment nog 5 zuurkoolfabrieken. Een ludieker idee kwam van een stel Langedijkers, die net in de nieuwe Anna van Saksenbuurt woonden. Zij bedachten de Beddenrace. Na enkele jaren groeide dit uit tot een heus spektakel met zo’n 30.000 toeschouwers. Inmiddels kun je wel spreken van een klassieker. Beddenrace Langedijk (op een zaterdag eind augustus, in 2020 voor de 41e keer) leek aanvankelijk in 2015 niet door te gaan wegens te weinig deelnemers. Na een oproep op de social media om dit niet te laten gebeuren, stroomden gelukkig de aanmeldingen alsnog binnen en inmiddels loopt het evenement weer als een tierelier. Voor een indruk van hoe dit eraan toegaat, zie de Aftermovie Beddenrace 2016.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Langedijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Media / nieuws: - Langedijker Dagblad. - Compleet FM is het radiostation voor de kernen van de gemeente Langedijk en omgeving.

- Jeugd: - Scouting Langedijk Martinus Groep.

- Muziek: - Het Langedoiker Volkslied vind je onder de link in tekst, en tevens gezongen door naar wij aannemen inwoners. Er staat helaas niet bij door wie en ter gelegenheid van wat.

- Sport: - Langedijker IJsvereniging Volharding.

- Zorg en welzijn: - "Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zit in de Binding en is er voor alle kinderen in Langedijk, groot en klein, hun ouders en opvoeders. Net als jij willen wij dat je kind gezond en veilig opgroeit. Wij ondersteunen je daar graag bij. Onze professionals zijn bekend bij onder andere huisartsen, de kinderopvangorganisaties en scholen, bij jou in de buurt. Het maakt niet uit waar of hoe een vraag binnenkomt, we helpen je op weg. Samen vinden we antwoord op grote en kleine vragen, bijvoorbeeld over zwanger worden, eet- en slaapproblemen, het zindelijk maken van je peuter, pesten, angsten, ruzies tussen kinderen, koppig gedrag of het omgaan met alcohol en drugs. Samen met jou zoeken we naar oplossingen die voor jou werken.

Voor lichte vragen over opvoeden en ouderschap is een opvoedadviseur in huis. Voor specifieke vragen over scheiden kun je een afspraak maken voor het spreekuur “wegwijs bij scheiden”. Het CJG organiseert cursussen en trainingen voor ouders en kinderen. Je kunt meedoen aan home start, spel aan huis en op donderdagochtend naar de spelinloop in het CJG komen. De jeugd- en gezinscoaches bieden hulp en ondersteuning aan ouders en opvoeders. Samen met de ouders brengt de jeugd- en gezinscoach het netwerk rondom het kind in kaart. De jeugd- en gezinscoach helpt ouders om zelf de weg te vinden. Uiteraard is er gespecialiseerde zorg voor hen die dat echt nodig hebben, onder het motto: ‘hulp waar het kan, zorg waar het moet’. Zorgen dat kinderen en jongeren in Langedijk gezond en veilig opgroeien, doen we met elkaar."

- De in 2012 opgerichte Stichting Lief Langedijk ondersteunt middels giften maatschappelijke doelen in de gemeente op het gebied van welzijn, onderwijs, cultuur, jeugdzorg en religie.

- "Wonen Plus Welzijn is een brede maatschappelijke organisatie die actief is in de gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Langedijk en Heerhugowaard. We bieden praktische diensten die mensen in staat stellen zo lang mogelijk te blijven meedoen in hun vertrouwde omgeving. Dat doen we dankzij de inzet van ruim duizend vrijwilligers en team van deskundige medewerkers. We houden ons team zo klein mogelijk. Hierdoor houden we ook de kosten zo laag mogelijk. Alle collega’s doen projecten, inclusief onze bestuurders.

Onze organisatie zet zich in voor mensen, die: in een kwetsbare positie verkeren en een expliciete hulpvraag hebben; we in hun vertrouwde omgeving, in de eigen thuissituatie op maat motiveren zodat zij zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden en zelfredzaam blijven; eenzaam zijn; als mantelzorger overbelast raken; niet (meer) in aanmerking komen voor AWBZ-ondersteuning; een klein steunnetwerk hebben; vanwege hun leeftijd, ingrijpende levensgebeurtenis of ontwikkelingsfase in een kwetsbare positie verkeren, maar nog geen hulpvraag hebben; we preventief benaderen omdat zij gehandicapt of chronisch ziek zijn of als mantelzorger, weduwe of weduwnaar ondersteuning behoeven. We richten ons bovendien op groepen mensen zoals buurtbewoners en Nieuwe Nederlanders. Ook hebben wij oog voor onze eigen en toekomstige vrijwilligers, re-integranten en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt."

Reactie toevoegen