Langedijk

Gemeente
Langedijk
West-Friesland
Noord-Holland

Langedijk

Terug naar boven

Status

- Langedijk is een gemeente in de provincie Noord-Holland, geografisch in de streek West-Friesland. Bestuurlijk valt de gemeente tegenwoordig onder de regio Noord-Kennemerland.

- De gemeente Langedijk is - op bevel van de Duitse bezetter - per 1-8-1941 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, Oudkarspel en Zuid-Scharwoude.

- De gemeente is in 1990 vergroot met de gemeente Sint Pancras (omvattende het dorp Sint Pancras en een deel van het dorp Koedijk).

- De gemeente Langedijk omvat de dorpen Broek op Langedijk, Koedijk (deels), Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Sint Pancras en Zuid-Scharwoude. In totaal zijn dit 6 dorpen.

- Wapen van de gemeente Langedijk. - Wapen, vlag en logo van de gemeente (plus toelichting op de Westfriese vlag, die sinds 2010 officieel is geregistreerd).

- Visie en missie gemeente Langedijk.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Langedijk.

- De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk hebben de intentie uitgesproken in 2022 te willen fuseren. - Informatiepagina van laatstgenoemde gemeente over de herindeling.

Terug naar boven

Naam

In het Westfries
Langedoik.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Langedijk ligt NO van de stad Alkmaar, N, NO en O van het grootste deel van het dorp Koedijk, O en NO van het dorp Bergen, O en ZO van de dorpen Schoorl, Warmenhuizen en Groet, ZO van het dorp Tuitjenhorn, Z van het dorp Dirkshorn en de stad Schagen, ZW van de dorpen Waarland, Zijdewind en 't Veld, W en ZW van de dorpen Oude Niedorp, De Noord en Veenhuizen en NW van de stad Heerhugowaard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Langedijk heeft ca. 11.000 huizen met ca. 27.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De in 1987 opgerichte Stichting Langedijker Verleden onderzoekt de geschiedenis van Langedijk. Ze doet dit middels archiefonderzoek en het verzamelen van oude gebruiksvoorwerpen zoals documenten, brieven, foto’s en films. Ze brengt deze onder de aandacht van het publiek door het jaarlijks opzetten van een nieuwe expositie in museum 't Regthuis in Oudkarspel, het uitbrengen van het blad De Otterplaat en het uitsturen van digitale nieuwsbrieven.

- Geschiedenis van (het grondgebied van) de gemeente Langedijk.

- Bijzondere gebeurtenissen uit de geschiedenis van Langedijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De kermissen die in deze gemeente plaatsvinden hebben sinds 2017 een eigen algemene site; Kermis Langedijk. Op deze site kun je allerlei over de 4 dorpskermissen vinden, zoals welke exploitanten met welke attracties er komen te staan, en welke bands, zangers, zangeressen en DJ'S er komen optreden, wie dat dan precies zijn en wat voor genres daarbij horen.

- Kunstroute Langedijk (weekend begin juni).

- De Wandelvierdaagse Langedijk is er jaarlijks in de 2e week van juni. Je kune kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

- Bij het 900-jarig bestaan van de Langedijk verzocht de gemeente haar inwoners om leuke dingen te bedenken om dit te vieren. Natuurlijk werd dat sowieso een zuurkoolmaaltijd, want de gemeente had op dat moment nog 5 zuurkoolfabrieken. Een ludieker idee kwam van een stel Langedijkers, die net in de nieuwe Anna van Saksenbuurt woonden. Zij bedachten de Beddenrace. Na enkele jaren groeide dit uit tot een heus spektakel met zo’n 30.000 toeschouwers. Inmiddels kun je wel spreken van een klassieker. Beddenrace Langedijk (op een zaterdag eind augustus, in 2017 voor de 38e keer) leek aanvankelijk in 2015 niet door te gaan wegens te weinig deelnemers. Na een oproep op de social media om dit niet te laten gebeuren, stroomden gelukkig de aanmeldingen alsnog binnen en inmiddels loopt het evenement weer als een tierelier. Voor een indruk van hoe dit eraan toegaat, zie de Aftermovie Beddenrace Langedijk 2016.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Langedijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Langedijk.

- Media / nieuws: - Langedijker Dagblad. - Compleet FM is het radiostation voor de kernen van de gemeente Langedijk en omgeving. - De site Rotte Kool brengt satirisch nieuws m.b.t. de gemeente Langedijk en omliggende gemeenten. - Rotte Kool op Facebook.

- Jeugd: - Scouting Langedijk Martinus Groep.

- Muziek: - Het Langedoiker Volkslied vind je onder de link in tekst, en tevens gezongen door naar wij aannemen inwoners. Er staat helaas niet bij door wie en ter gelegenheid van wat.

- Sport: - Langedijker IJsvereniging Volharding.

- Welzijn: - De in 2012 opgerichte Stichting Lief Langedijk ondersteunt middels giften maatschappelijke doelen in de gemeente op het gebied van welzijn, onderwijs, cultuur, jeugdzorg en religie.

Reactie toevoegen