Langeraar

Plaats
Dorp
Nieuwkoop
Holland Rijnland
Zuid-Holland

Langeraar-MSD-20120315-255212.jpg

Langeraar, Sint Adrianuskerk

Langeraar, Sint Adrianuskerk

Langeraar-MSD-20120315-255214.jpg

Langeraar, het voormalige Sint Antonius Rustoord (rechts) is in 2012 gerestaureerd en herbestemd tot appartementencomplex

Langeraar, het voormalige Sint Antonius Rustoord (rechts) is in 2012 gerestaureerd en herbestemd tot appartementencomplex

Langeraar-MSD-20120315-255221.jpg

Langeraar, Langeraarse Plassen

Langeraar, Langeraarse Plassen

Langeraar

Terug naar boven

Status

- Langeraar is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland, gemeente Nieuwkoop. T/m 2006 gemeente Ter Aar.

- Het dorp Langeraar heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Ter Aar.

- Tot 1985 stond op de hoek van de Geerweg en de Langeraarseweg een boerderij genaamd Pulmot. Deze moest wijken voor een nieuw aan te leggen fietspad. Men vermoedt dat hier vroeger een buurtschap Pulmot is geweest, en dat inwoners van de polder Pulmot bij Aarlanderveen naar Langeraar zijn verhuisd en een boerderij aldaar naar hun oude woonplaats hebben genoemd. (bron: Vosholkroniek, periodiek van de Cultuurhistorische Vereniging Ter Aar, 4e kwartaal 1985)

- Onder het dorp Langeraar valt ook een klein deel van de buurtschap Bilderdam.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1295-1296 (datering kopie onzeker) Hoegher Are, 1632 Langer Aer, 1840 Langer-Aar.

Naamsverklaring
Dankt zijn naam aan de ligging aan dát gedeelte van de rivier de Aar (waarvoor zie Ter Aar) dat de Hoge of Lange Aar werd genoemd, zulks in tegenstelling tot de Korte Aar (vergelijk Korteraar).(1)

Terug naar boven

Ligging

Langeraar ligt NO van Alphen aan den Rijn, N van Ter Aar en grenst in het O aan de Langeraarse Plassen. De Langeraarseweg is de centrale weg door de Langeraarse lintbebouwing.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Langeraar 136 huizen met 994 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het oorspronkelijke Langeraar lag in het verlengde van de Aardamseweg in Ter Aar. Bij het Braassemermeer breekt in januari 1788 een dijk door, waarna het oude dorp over nagenoeg de hele lengte wordt weggevaagd. Op de huidige plaats van het Hervormde kerkje bij het gemeentehuis in Ter Aar staat oorspronkelijk de RK kerk van Langeraar. Na de overstroming is het dorp weer opgebouwd op de huidige plaats, W van de Langeraarse Plassen. Deze plassen zijn ooit ontstaan door het uitgraven van veen om turf te winnen.

In Langeraar zijn wel kwekerijen gevestigd (geweest), maar er zijn meer agrariërs dan kwekers.

Station
Het dorp heeft een station gehad aan de spoorlijn (of was het een tramlijn?, red.) Alphen - Ter Aar - Langeraar - Nieuwveen - Uithoorn, die bestaan heeft van ca. 1920 tot ca. 1943. In WO II is de spoorbrug over de Gouwe gebombardeerd. Langeraar-Station had een eigen postkantoor (naast het postkantoor in het dorp dus).

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij:

- Geschiedenis van Langeraar en Korteraar, zoals rond 1800 beschreven door 'stad- en dorpbeschrijver' Lieve van Ollefen.

- Als je meer audiovisueel bent ingesteld, vertelt geboren en getogen Langeraarder Arie Volgering (1942) je in dit interview van 7 minuten het een en ander over verleden en heden van Langeraar.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2011 is het Dorpsplan 'Rondom de Plassen' verschenen, waarin de door de dorpelingen gewenste ontwikkelingen voor de dorpen Langeraar en Papenveer in de komende jaren worden geschetst.

- Het Bestemmingsplan Langeraar en Papenveer is in 2012 geactualiseerd.

- Anno 2016 is de nieuwe woonwijk Vivero in ontwikkeling (aanvankelijk bekend als Langeraar-Oost). De wijk wordt ingericht met veel groen en water. Door het gebruik van water ontstaan kleinere deelgebieden, met elk een eigen uitstraling. In de ruim opgezette woonwijk komen maximaal 140 woningen. De wijk krijgt een gevarieerd aanbod van rijwoningen, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. De gemeente ontwikkelt dit woongebied samen met twee particuliere initiatieven, namelijk Landgoed Langeraar en locatie ‘Langeraarseweg 12’. De particuliere initiatieven bieden hun eigen woonprogramma aan. De verschillende gebieden worden met elkaar verbonden door authentieke landwegen (kadewegen).

- Vanaf 2019 gaat er genieuwbouwd worden in Langeraar Noordwest.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Langeraar heeft 8 gemeentelijke monumenten, zijnde het markant gelegen woonhuis (en representatief voor deze bouwperiode) uit 1910 op Langeraarseweg 9, de boerderij (in gebruik als woonhuis) op nr. 73, voormalig Rustoord Sint Antonius op nr,. 82, de dorpsboerderij uit 1885 op nr. 120, de 18e-eeuwse karnmolen (buiten gebruik) op nr. 144, het eind 19e-eeuwse woonhuis op nr. 200, de 18e-eeuwse boerderij op nr. 264, en de boerderij uit 1890 op Smitskade 5.

- De enorme monumentale RK Sint Adrianuskerk (Langeraarseweg 90) - die daarom ook wel ´de Kathedraal van Rijnland´ wordt genoemd - met pastorie en sacristie, zijn alle 3 rijksmonumenten, tevens de enige rijksmonumenten in het dorp. De kerk maakt deel uit van de H. Claraparochie, voorheen Parochiefederatie De Regenboog. De eerste RK kerk van Langeraar op deze plek was een zogeheten waterstaatskerk uit 1842. Deze is in 1902 gesloopt om plaats te maken voor de huidige pastorie. Daar vlak naast is eveneens in 1902 de huidige kerk gebouwd. Waarom dit zo´n grote kerk is voor zo´n - destijds al helemaal - klein dorp, heeft natuurlijk een oorzaak. Die wordt je onthuld in de reportage over de Adrianuskerk, waarin ook wordt verteld over het bijzondere interieur van de kerk.

De begraafplaats bij de kerk heeft een monumentaal toegangshek uit 1910, gesmeed door dorpssmid Hein Pieterse. Bovenop de pilaren staat een zandstenen beeldhouwwerk: vier doodshoofden (elk gericht naar een windstreek) met eronder twee gekruiste beenderen, die de vergankelijkheid symboliseren. De zandloper duidt op de beperktheid van onze tijd.

- Aarhoeve Kapel (J.M. Halkesstraat 33).

- Het aan het kerkplein gelegen voormalige Sint Antonius Rustoord (Langeraarseweg 82) is een gemeentelijk monument. Het is in 2012 gerestaureerd en herbestemd tot luxe appartementencomplex.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Plasduikers is opgericht in 1967. De vereniging heeft ca. 100 leden. Er is een dansgarde, een jeugdafdeling, een groep karrebouwers (de prutsclub) en natuurlijk de raadsleden. Hun activiteiten concentreren zich voornamelijk in het carnavalsseizoen (van 11 november tot het carnavalsweekend), alhoewel de dansgarde het hele jaar door op de maandagavond traint. Ook is er een commissie die de jaarlijkse Braderie in Langeraar organiseert. Hun slogan is: "CV De Plasduikers, al meer dan 44 jaar één groot feest!"

- Toneelvereniging Piccolo is opgericht in 1983. Zij spelen elk voorjaar en najaar 3 voorstellingen. In 2009 is er een jeugdafdeling opgericht. Zij brengen jaarlijks in het voorjaar een nieuw stuk op de planken.

- Kermis (lang weekend in augustus), met o.a. de traditionele Beddenrace (rechts in het scherm vind je er nog meer filmpjes van) en het eveneens vaste onderdeel TruckTrekken.

- Langeraarse Braderie en Braderiefeesten (2e weekend van september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Op de Langeraarse Plassen kun je zeilen, windsurfen, zwemmen en vissen. Ook zijn de plassen geliefd vanwege de wandelroutes eromheen, zowel voor wandelen als hardlopen. Als er 's winters ijs ligt wordt er veel geschaatst (filmpje Plassentocht Langeraar, site Plassentocht).

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's, ansichtkaarten e.d. van Ter Aar, Langeraar, Korteraar en Papenveer op Facebook. Dit is een besloten groep, d.w.z. dat je een lidmaatschap moet aanvragen om e.e.a. te kunnen bekijken en te kunnen reageren en plaatsen. De beheerder van de pagina doet de volgende oproep: "Volgens mij zwerven overal nog mooie oude foto's van onze dorpen rond. Daarom deze site, met de intentie om mensen die oude foto's nog ergens op zolder of in een oude schoenendoos hebben liggen, op deze site te laten plaatsen, zodat iedereen ervan kan meegenieten."

- Fotoserie van Langeraar door fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Langeraar (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Langeraarders.nl is de site van en over Langeraar.

- Nieuws: - Nieuws uit Langeraar op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad 'Rondom de Plassen' is opgericht in 2011 en is er voor de dorpen Langeraar en Papenveer. De vereniging heeft als doel: de belangen van de beide kernen bij het gemeentebestuur, waterschapsbestuur en/of andere instanties te behartigen en te verdedigen; de onderlinge samenwerking tussen de inwoners van de dorpen te bevorderen; de burgerzin en het saamhorigheidsgevoel te bevorderen; initiatieven vanuit de bevolking, die een algemeen belang dienen, te ondersteunen.

- Onderwijs: - Basisschool Aeresteijn.

- Jeugd: - Scouting Welverro is opgericht in 1945 en biedt de speltakken Bevers, Welpen, Verkenners, Explorers en Pivo's. Voor alle leeftijden dus.

- Muziek: - Muziekvereniging Arti et Religioni.

- Sport: - Voetbalvereniging RKSV Altior.

- WaterSport Vereniging Langeraar (WSVL) is opgericht in 1974 en bestaat uit een groep enthousiaste zeilers. De doelstelling van WSVL is het organiseren van wedstrijden en gezellig met elkaar te varen in wedstrijdverband. Jong en ouder vermaken zich tijdens het seizoen iedere 14 dagen met deze zeilevenementen, waarbij gevaren wordt in diverse klassen, zoals de 16m2, Centaur, FJ, Laser, Schakel, Spanker, Vitessa, Vrijheid etc. Na afloop van de wedstrijden worden, onder het genot van een drankje, de diverse toegepaste technieken besproken.

- Zorg: - Midden in het dorp ligt de splinternieuwe - in 2014 opgeleverde - zorglocatie Aarhoeve (overigens als vervanging van een ouder pand, de Aarhoeve als zodanig is hier al gevestigd sinds de jaren zestig). Het nieuwe gebouw is prachtig geworden, en heeft een uitstraling die past in het mooie landelijke Langeraar. Het gebouw is omgeven door een mooie tuin waar men kan wandelen en/of op een bankje kan genieten van het uitzicht op het hertenkamp. Op de eerste verdieping zijn drie kleinschalige beschermde woongroepen voor ouderen met dementie, in elke woongroep wonen 10 bewoners. Zij hebben een gezamenlijke huiskamer en een eigen zit-slaapkamer. Verder zijn er 32 appartementen voor verzorgingshuisbewoners. Het restaurant van de Aarhoeve serveert dagelijks een lekkere maaltijd. Het biedt een perfecte plek om even neer te strijken voor een kopje koffie, een borreltje, een lunch, de warme maaltijd of gewoon om even een praatje te maken en de dorpspraatjes met elkaar te delen. Ook inwoners van Langeraar zijn van harte welkom om hier een praatje, bakje of hapje te komen doen, wat het tot een gezellige ontmoetingsplaats voor de omgeving heeft gemaakt.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemersvereniging Ondernemend Langeraar.

Reactie toevoegen