Lansingerland

Gemeente
Lansingerland
Delfland Schieland
Zuid-Holland

Bleiswijk-MSD-20100423-195964.jpg

Bleiswijk, waterrecreatie op de Rottemeren

Bleiswijk, waterrecreatie op de Rottemeren

lepelaar.jpg

Natuur- en recreatiegebied De Groenzoom is aantrekkelijk voor diverse vogelsoorten, waaronder de lepelaar

Natuur- en recreatiegebied De Groenzoom is aantrekkelijk voor diverse vogelsoorten, waaronder de lepelaar

Lansingerland

Terug naar boven

Status

- Lansingerland is een gemeente in de provincie Zuid-Holland.

- Wapen van de gemeente Lansingerland.

- De gemeente Lansingerland is in 2007 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. Behalve deze 3 dorpen omvat de gemeente verder nog de buurtschappen Hollevoeterbrug (deels), Kruisweg, Noordeinde en Rotte.

- Berkel en Rodenrijs valt onder de streek Delfland, Bergschenhoek en Bleiswijk vallen onder de streek Schieland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Lansingerland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving en naamsverklaring
De gemeentenaam is bedacht door Harry Berghuis uit Bleiswijk, als resultaat van een uitgeschreven prijsvraag. Het juryrapport motiveert dit als volgt: "Lansing betekent landscheiding en is een term waarmee de oudere inwoners van de drie gemeenten nog zijn opgegroeid. Dit fenomeen heeft dan ook meerdere inzenders geïnspireerd. Zij brachten namen naar voren als De Landscheiding, Lansinghage, Lansing(h)rode, Lansing(h)waarde, Lansing(h)veen en De Lansingh. In de toelichting werd vaak verwezen naar de herkomst van de naam. De Lansing / Landscheiding is de scheiding tussen Delfland en Schieland. Vroeger werd de naam ook aangeduid als De Lansem. Op de avond van de bekendmaking werd dit door een inwoner van Bleiswijk bevestigd. Hij vertelde dat, als hij vroeger thuis vervelend was, zijn moeder hem toeriep: "Joh, ga naar de lansem!"

De Lansing loopt al eeuwenlang als een lint tussen Delfland en Schieland. Het is opvallend dat een woord dat bedoelt een scheiding aan te geven tussen Delfland en Schieland, nu juist een verbindende betekenis blijkt te hebben, als ware het een ruggengraat die de drie gemeenten nog steeds letterlijk verbindt. Eén van de inzenders omschreef het als volgt: “De Lansingh vormde eeuwen lang de begrenzing tussen de 3 B-gemeenten; die scheiding wordt nu in feite opgeheven. De nieuwe nu gezamenlijke naam is daar het symbool van.” Op kaarten is de Lansingh / Landscheiding nog goed te zien."

Alternatieve naam
Het gebied van de dorpen en voormalige gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk wordt, omdat ze allemaal met een B beginnen, ook wel de 3B-hoek genoemd. In 2005 en 2006 was als werknaam van de nieuwe gemeente de naam B-driehoek in gebruik.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Lansingerland ligt N van Rotterdam, Z van Zoetermeer en grenst in het O aan de rivier de Rotte.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Lansingerland heeft ca. 22.000 huizen met ca. 52.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De gemeente Lansingerland heeft 17 rijksmonumenten. Voor specifieke bezienswaardigheden zie bij de afzonderlijke kernen.

- Het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland staat in Bergschenhoek en is in 2012 opgeleverd. Het is door Hans van Heeswijk Architecten ingebed in de omgeving. Het ontwerp refereert onder meer aan een landgoed, met een buitenhuis en een koetshuis. Het gemeentehuis bestaat uit twee gebouwen, die met elkaar zijn verbonden door een loopbrug. Voor het bestuurshuis heeft het architectenbureau gedacht aan een buitenhuis op een landgoed. De losstaande kantoorvleugel is dan te vergelijken met een koetshuis. Dit ‘kantorenhuis’ leidt als het ware naar het hoofdgebouw. Het gebouw biedt werkplekken aan 450 medewerkers. Het gemeentehuis is energiezuinig ontworpen. De noordkant kent veel glas; de zuidkant heeft meer gesloten gevelelementen. Verder maakt het gebouw gebruik van warmte-koudeopslag en liggen er zonnepanelen op het dak van de kantoorvleugel. Witte PVC dakbedekking op het bestuursgebouw weerkaatst het zonlicht, wat ‘s zomers warmte uit het gebouw weert. In de winter gaat er weinig warmte verloren door een dikke isolatielaag. Voorts is er bijvoorbeeld gelet op de recyclebaarheid van de toegepaste materialen en criteria voor duurzaam inkopen van kantoormeubilair.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Tijdens onze trainingen lopen wij vaak in het gebied rondom Berkel en Rodenrijs. Vanaf het begin zijn wij betoverd door de Groenzoom, en met ons nog heel veel andere hardlopers. Of het nou zomer of winter is, het is er echt prachtig om te lopen. In de voorbereiding op de marathon van Rotterdam zijn hardlopers altijd op zoek naar mooie wedstrijden waar zijn hun langere afstanden kunnen lopen. Afgezien van trainingslopen bij lokale atletiekverenigingen is er in deze periode echter nog geen wedstrijd over een afstand van 30 km in deze regio. Een ideale kans dus om een mooi loopevenement te organiseren in de buurt van de Maasstad. We vinden het super leuk om nu een hardloopevenement te organiseren waardoor nog veel meer lopers van dit mooie gebied kunnen genieten.

Op zondag 24 februari 2019 was de 1e editie van de Lansingerland Run. Winkelcentrum Gouden Hart is een ideale start-/finishlocatie met alle faciliteiten om lopers een unieke belevenis te bieden. Het is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer, er is ruime parkeergelegenheid en het ligt dicht bij een prachtig parcours. Wij hopen dat deze Run uitgroeit naar een ware klassieker in de voorbereiding op de marathon. En niet alleen dat, ook voor de startende en meer recreatieve lopers biedt deze loop met haar gevarieerde afstanden een prachtige ervaring door de route door de Groenzoom." Je kunt kiezen uit de afstanden 30 / 21,1 / 10 / 4 km. Er is ook een Kids Run.

- "Terwijl een zwoele zomeravond langzaam in de nacht verdwijnt, stralen de sterren uit de 90’s op vrijdagavond op het podium van Lansingerland Live (weekend in juni). Voor eenieder wordt dit één groot feest der herkenning. Het podium van het grootste, maar vooral ook gezelligste huiskamerconcert vult zich op de zaterdag met de beste popartiesten van Nederlandse bodem. Natuurlijk kun je je, naast de muzikale programmering, ook weer tegoed doen aan heel veel lekkernijen uit onze foodtrucks en leent het festival zich uitstekend voor een ontspannen dag vol gezelligheid."

- "Rotaryclub Lansingerland is een club van vrouwen en mannen, samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende beroepen en bedrijfstakken. Naast de vaste tweewekelijkse bijeenkomsten organiseren de leden diverse activiteiten waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Een voorbeeld hiervan is de sponsorloop 'Lansingerland wandelt voor water' (maart), waarbij schoolkinderen uit groep 7 en 8 ervaren wat hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden moeten doen voor een beetje schoon water. Onderdeel van deze actie is een door de club verzorgde gastles over water, bij deze kinderen op school. Een andere in de regio bekende traditie is het evenement “Rotary Bridge in de Kas” (november), een jaarlijks georganiseerde bridgedrive in een plantenkas." Beide evenementen leveren doorgaans rond de 10.000 euro op voor het - jaarlijks wisselende - goede doel in kwestie. Het goede doel van de 'wandeling voor water' is doorgaans een watergerelateerd project in Afrika (bijvoorbeeld de aanleg van wc's en waterputten). De opbrengst van de bridge drive komt ten goede aan een lokaal goed doel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Van 2003 tot 2015 is gewerkt aan de realisatie van het 560 hectare grote natuur- en recreatiegebied De Groenzoom, gelegen tussen de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en grenzend aan Zoetermeer-Rokkeveen. Het gebied vormt een groene buffer tussen deze kernen en verbindt Midden-Delfland met het Groene Hart. Als bezoeker kun je genieten van al het moois dat dit natuurgebied te bieden heeft. Met wandelpaden, fiets-, kano- en ruiterroutes is het gebied toegankelijk gemaakt voor recreatie. Ook organiseert Beheercombinatie De Groenzoom er regelmatig activiteiten.

Onderdeel van De Groenzoom is de 100 hectare grote Bergboezem, een graslandpolder die sinds jaar en dag wordt gebruikt om overtollig regenwater tijdelijk op te slaan. De bergingscapaciteit van de Bergboezem Berkel is verdubbeld door de omringende dijken hoger en steviger te maken. Daardoor kan het Hoogheemraadschap van Delfland in tijden van hevige neerslag meer regenwater opslaan. Hiermee wordt voorkomen dat waterpeilen te snel stijgen en de lagergelegen woonwijken onder water komen te staan. Een nieuwe watergang verbetert de waterafvoer van de gehele polder Berkel. Rondom de Bergboezem zijn wandelpaden en fietspaden aangelegd, zodat het gebied beter toegankelijk is geworden, zonder de broedende weidevogels te storen. Het waterpeil is iets verhoogd, waardoor weidevogels gemakkelijker voedsel kunnen vinden en het ook aantrekkelijk wordt voor andere vogelsoorten, zoals de lepelaar. Twee nieuwe waterplassen vormen een ecologische verbinding voor dieren tussen de Akkerdijkse Plassen, de Groenzoom en De Balij. De drassige oevers zullen gewaardeerd worden door weidevogels die voedsel zoeken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lansingerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Lansingerland. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Omroep RTV Lansingerland (RTV_L). - Nieuws van RTV_L op Twitter. - Huis-aan-huiskrant De Heraut. - Nieuws van De Heraut op Twitter. - Huis-aan-huiskrant Hart van Lansingerland.

- Sport: - Korfbalvereniging Weidevogels is de enige korfbalvereniging in de gemeente Lansingerland. Ze spelen op locaties in Bleiswijk.

- Welzijn: - "In de samenleving is er een groeiende behoefte aan participatie, ontmoeting en zorg voor elkaar. Mensen willen hun leven graag zelf vormgeven, vanuit hun eigen achtergrond en overtuigingen. Iedereen heeft het recht op de mogelijkheid om op de eigen manier mee te kunnen doen. Welzijn Lansingerland draagt actief bij om deze mogelijkheden te vergroten en gaat daarbij uit van de eigen kracht, wensen en mogelijkheden van mensen. Ze richt zich primair op senioren, mantelzorgers en vrijwilligers, mensen met een functiebeperking, mensen met dementie en mensen in een sociaal isolement. Wij informeren, adviseren, creëren ontmoetingsmogelijkheden en ondersteunen waar dat nodig is. Naast de professionals zijn vrijwilligers onmisbaar in het welzijnswerk. Participatie komt immers maximaal tot uitdrukking wanneer actieve en zelfredzame inwoners zich inzetten voor de minder zelfredzamen. Zo geven vrijwilligers, professionals en cliënten samen dagelijks invulling aan een actieve betrokken samenleving."

- De vrijwilligers van Humanitas afd. Lansingerland helpen je graag in de volgende situaties: Ieder gezin kent lastige tijden. Maar kun je 't echt even niet aan? Dan helpt Home-Start(+) je. Want een steuntje in de rug doet wonderen. Een vrijwilliger biedt een luisterend oor, geeft nuttige tips en wijst op voorzieningen en regelingen. Voor gezinnen met kinderen t/m 14 jaar. Iedereen kan zich eenzaam voelen ongeacht achtergrond of leeftijd, met Tandem kom je onder mensen. Die stap is vaak gemakkelijker te nemen met z’n tweeën. Samen met ‘n maatje ga je gezellig op stap en doe je dingen die je leuk vindt. Zo bouw je zelfvertrouwen op om zelf weer contacten te leggen. Humanitas Thuisadministratie helpt je je financiën en administratie op orde te brengen en te houden. Blijf dus niet rondtobben, als je door welke reden dan ook het overzicht bent kwijtgeraakt. Een vrijwilliger van Humanitas helpt je weer op weg.

- Veiligheid: - Nieuws van Politie Midden-Schieland m.b.t. Hillegersberg-Schiebroek, Overschie en Lansingerland.

- Openbaar vervoer: - In mei 2019 heeft staatssecretaris Stientje Van Veldhoven Station Lansingerland-Zoetermeer officieel geopend, samen met de burgemeesters van de beide gemeenten. Het station ligt precies op de grens van de beide gemeenten. Op het station komen NS-Sprinters, RandstadRail-voertuigen, regionale buslijnen, auto en fiets samen. Vanuit het station kan makkelijker en sneller in de driehoek Rotterdam-Gouda-Den Haag worden gereisd. Het station is voorbereid op verdere groei van de vervoersbewegingen in de regio: RandstadRail kan zonder al te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam, het is mogelijk om het spoor op het traject Den Haag - Gouda uit te breiden van twee naar vier sporen, en er is rekening gehouden met een eventuele verbreding van de A12. Daarbij is dit station een aanjager voor passende hoogwaardige gebiedsontwikkeling. In de komende jaren worden bij deze 'vervoersknoop' dagelijks 2.500 reizigers verwacht.

- Bedrijfsleven/ondernemen: - "Open Coffee Lansingerland is voornamelijk voor zelfstandig ondernemers uit het MKB of ZZP, starters en ondernemende mensen die van plan zijn om een bedrijf te gaan starten. Informeel netwerken met ondernemers onder het genot van een kop koffie of thee. Leer andere ondernemers kennen, deel ideeën, inspireer elkaar en ontdek of je iets voor elkaar kunt betekenen. Wij hebben voor onze bijeenkomsten een programma met verschillende thema's samengesteld die ondernemers aanspreken, je kunt bijvoorbeeld pitchen over je bedrijf en we hebben ook workshops op het programma staan. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis, je dient alleen de door u genuttigde consumpties af te rekenen. Onze bijeenkomsten worden gehouden op iedere eerste maandag van de maand tussen 09:00 en 11:00 uur."

Reactie toevoegen