Leedjes

Plaats
Buurtschap
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

Leedjes

Terug naar boven

Status

- Leedjes is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 2000 gemeente Heteren.

- De buurtschap Leedjes valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Driel.

- De buurtschap Leedjes ligt formeel binnen de bebouwde kom van het dorp Driel (welke dorpskern een 30km-zone is), maar ligt in de praktijk nog altijd zodanig los van de dorpskern dat het wat ons betreft nog altijd als buurtschap is te beschouwen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Wij hebben nog geen informatie kunnen vinden over waarom men deze buurtschap zo heeft genoemd, en wat de naam betekent. Als iemand hier meer over weet, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Leedjes ligt rond de gelijknamige weg, direct NO van Driel. Dat wil zeggen: het zijn drie doodlopende O zijweggetjes van de Baltussenweg (die niet met elkaar in verbinding staan). Gelukkig staat per zijweg wel aangegeven in welke zijweg je moet zijn voor welke huisnummers. Erg handig voor bezoekers, bezorgers, leveranciers en hulpdiensten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Leedjes heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Getuige het bijschrift bij deze foto is de buurtschap Leedjes in 1927 gebouwd, als buitenwijkje van het dorp Driel, dat in die tijd alleen nog uit enkele lintbebouwingen bestond.

- In 2016 post Marcel Roos op de Facebookpagina van Historische Kring Driel dat hij al sinds de oprichting in 2014 lid is van de Kerngroep van deze kring, en zich verbaast over het feit dat hij nog vrijwel niets heeft kunnen vinden over de geschiedenis van buurtschap Leedjes. Daarom doet hij een opoep op de genoemde Facebookpagina, of mensen hem kunnen helpen, omdat hij te zijner tijd hetzij een artikel over deze buurtschap wil schrijven in het verenigingsblad Driels Oud Neijs en/of er een lezing over wil houden. Op zijn oproep is door tientallen mensen gereageerd. Of dit inmiddels tot een artikel en/of lezing heeft geleid, is ons nog niet bekend.

Reactie toevoegen