Limes

Streek
Limes
GelderlandUtrechtZuid-Holland

Limes

Terug naar boven

Status en ligging

De Limes (niet te verwarren met de streek Liemers) zou je als een streek kunnen zien, in de zin van een samenhangend geografisch geheel (weliswaar grotendeels ondergronds en deels gereconstrueerd door middel van replica's). De Limes is de oude grens van het Romeinse Rijk, uit de periode van ongeveer 57 voor tot ca. 400 na Chr.

Terug naar boven

Naam

Het woord ‘limes’ is Latijn voor 'grens' en 'pad'.

Terug naar boven

Ligging

De Limes loopt van Engeland via Nederland tot aan de Zwarte Zee. In Nederland loopt de Limes door de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, van Katwijk via de oude Rijn langs Arnhem naar Duitsland, waarmee het het grootste archeologische monument van ons land is.

Terug naar boven

Cultureel erfgoed

- Sinds 2011 werken de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland samen met Duitsland en de Limes-gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap richting de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied verdient. Delen ervan - in andere landen - staan al op de Werelderfgoedlijst. De provincies hebben het nominatiedossier aangeboden aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Bij een positief besluit van de ministerraad, zal de minister in januari 2020 het nominatiedosser, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Voor nadere informatie zie de site Limes Werelderfgoed.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Limes (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Stichting Romeinse Limes Nederland zet zich in voor het vergroten van de bekendheid van de Romeinse Limes in Nederland. Op hun website vind je meer informatie over het gebied en over onder andere tentoonstellingen, activiteiten en onderwijsprogramma’s.

Reactie toevoegen