Limmel

Wijk
Dorp in de stad
Maastricht
Zuid-Limburg
Limburg

limmel_rond_1850_op_kaart_gem._amby_kopie.jpg

Limmel heeft voor zover ons bekend t/m 1919 altijd onder de gem. Meerssen gevallen. Op deze kaart uit ca. 1850 staat echter gem. Amby vermeld. Was hier gedurende korte tijd sprake van een grenscorrectie naar gem. Amby of is dit een 'drukfout' op de kaart?

Limmel heeft voor zover ons bekend t/m 1919 altijd onder de gem. Meerssen gevallen. Op deze kaart uit ca. 1850 staat echter gem. Amby vermeld. Was hier gedurende korte tijd sprake van een grenscorrectie naar gem. Amby of is dit een 'drukfout' op de kaart?

borgharen_keerschutsluis_kopie.jpg

De imposante huidige Keerschutsluis Limmel bij Borgharen in het Julianakanaal. Door de twee schuiven met 'vluchtheuvel' in het midden kunnen de huidige grote schepen er niet altijd door. Daarom komt er in 2018 een nieuwe sluis.

De imposante huidige Keerschutsluis Limmel bij Borgharen in het Julianakanaal. Door de twee schuiven met 'vluchtheuvel' in het midden kunnen de huidige grote schepen er niet altijd door. Daarom komt er in 2018 een nieuwe sluis.

borgharen_limmel_nieuwe_keersluis_julianakanaal.jpg

Artist impression van de nieuwe Keersluis Limmel, die in 2018 gereed komt. Het wordt straks één grote 'schuif' i.p.v. de twee van nu, waardoor bredere schepen erdoor kunnen zonder dat het kanaal hoeft te worden verbreed. Slim hè? (©www.rijkswaterstaat.nl)

Artist impression van de nieuwe Keersluis Limmel, die in 2018 gereed komt. Het wordt straks één grote 'schuif' i.p.v. de twee van nu, waardoor bredere schepen erdoor kunnen zonder dat het kanaal hoeft te worden verbreed. Slim hè? (©www.rijkswaterstaat.nl)

Limmel

Terug naar boven

Status

- Limmel is een wijk en 'dorp in de stad' in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, gemeente Maastricht. T/m 1919 gemeente Meerssen.

In 1835 dienen de inwoners van Limmel een verzoek in bij koning Leopold I* tot afscheiding van de gemeente Meerssen. Dit is het begin van een langdurige bestuurlijke controverse, die in 1920 wordt afgerond met de annexatie van het dorp door Maastricht. Dit vond plaats vanuit de gemeente Meerssen, waar het dorp destijds onder viel. Op een kaart uit ca. 1850 zien we echter vermeld staan dat het dorp in die tijd onder de gemeente Amby gevallen zou hebben (gezien de afgekorte gemeentenaam onder de plaatdsnaam op de kaart in kwestie). Weet iemand of hier inderdaad gedurende korte tijd van een grenscorrectie naar de gemeente Amby sprake is geweest, die dan kennelijk later weer is teruggedraaid? Of is dit een 'drukfout' op de kaart in kwestie? (zie afbeelding).
* Van 1830 tot 1839 viel het dorp namelijk samen met een groot deel van de huidige Nederlandse provincie Limburg onder het in 1830 van Nederland afgescheiden België.

- In de praktijk valt de buurtschap Mariënwaard onder Limmel.

- Bij het 'dorp in de stad' Limmel is geen plaatsnaam- of wijknaambord, het wordt ter plekke slechts aangeduid met een bordje "wijk 22".

Terug naar boven

Ligging

Het 'dorp in de stad' Limmel ligt in het N van de stad Maastricht en ligt verder O van waar het Julianakanaal en de rivier de Maas samenkomen (bij de Z samenvloeiing ervan) en het 'dorp in de stad' Caberg, ZO van het dorp Borgharen, Z van het industriegebied Beatrixhaven en het dorp Itteren, ZW van de dorpen Bunde, Meerssen en Rothem, W van de A2 en het 'dorp in de stad' Amby en NW van het 'dorp in de stad' Heer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Limmel 72 huizen met 372 inwoners. Tegenwoordig heeft het 'dorp in de stad' ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Keerschutsluis Limmel (gemakshalve vaak keersluis genoemd) in het Julianakanaal bij Borgharen beschermt het achterland tegen hoogwater bij Maastricht én vormt voor binnenvaartschepen de poort tot de Maasroute Maastricht-Weurt. De huidige grote schepen passen er echter niet altijd door. Daarom komt er een nieuwe sluis. Het nieuwe keermiddel krijgt 2 cilindrische torens en een stalen hefdeur. De weg komt niet meer over de sluis te lopen, zoals nu nog het geval is. Er zit een afstand van 18 meter tussen de nieuwe brug en de nieuwe sluis. Over de nieuwe brug loopt straks een bredere weg met ruimere op- en afritten. Ook komt er een vrijliggend fietspad met gescheiden fietsstroken. Dat betekent meer veiligheid en gemak voor het auto- en fietsverkeer dat dagelijks het Julianakanaal oversteekt.

De pijlers in het midden van het kanaal verdwijnen. Hierdoor kunnen er bredere schepen door zonder dat het kanaal hoeft te worden verbreed. De Kanjelbeek gaat onder het kanaal door. Pas als het nieuwe keermiddel is gerealiseerd wordt de oude sluis gesloopt. Dat geldt ook voor de huidige brug. De nieuwe sluis krijgt geen schutfunctie. Een schutsluis zorgt ervoor dat schepen van het ene waterpeil naar het andere kunnen. De sluis bij Limmel schut slechts een enkele keer per jaar en daarom krijgt de nieuwe keersluis geen schutfunctie. De sluis doet dan alleen nog dienst als keersluis. Als de hefdeur is gesloten bij hoogwater, meren schepen vanuit het noorden af in de Beatrixhaven. Schepen uit het zuiden meren af ten zuiden van Maastricht, in het Albertkanaal of bij sluis Ternaaien. Het project is in 2015 gestart en komt medio 2018 gereed.

- Limmel huisvest relatief veel studenten (ca. 20% van de inwoners). Albert Nuss roept de gemeente anno 2014 op zich ervoor in te zetten dat dat niet verder oploopt, omdat anders de sociale cohesie in het geding kan komen. Hoe dat zit, kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de St. Johannes de Doper-kerk (Dolmansstraat 2) staat een opmerkelijke romaanse hardstenen doopvont. Het bekken rust op een stevige centrale pijler die door vier vrijstaande en slankere zuilen wordt omringd. De kuip is aan de buitenzijde voorzien van gebeeldhouwde reliëfs. Boven elk der vier zuilen is een masker in hoog reliëf uitgewerkt. In de vlakken ertussenin zijn fabeldieren te vinden. 1200 - een jaartal dat er in de literatuur soms op is geplakt - is gezien de stijl van de decoraties aan de late kant.(1)

- Kasteel Bethlehem is het oorspronkelijke kasteel van Limmel. Het dateert van vóór 1284, toen het werd veroverd door de hertog van Brabant (Limburgse Successieoorlog). Delen ervan zijn uit de 16e en begin 19e eeuw. Thans in gebruik bij de Hogere Hotelschool. De schrijver Nicolas werd door dit kasteel en kasteel Jeruzalem geïnspireerd tot zijn roman ‘De Heer van Jericho’. Kasteel Jeruzalem dateert uit de 16e eeuw. Het heeft het karakter van een herenhuis, met een achthoekig torentje uit 1515. In de 18e eeuw is de binnenplaats in barokstijl herbouwd. De kasteelachtige hoeve Rome is gerenoveerd en maakt deel uit van het sportcomplex van VV Limmel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Braniemeekers.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kinderboerderij Limmel, Judeaweg 110a. Tel. 043-3638319. Je kunt samen met je kinderen de dieren voeren, knuffelen of gezellig gebruik maken van het terras. Er is ook voldoende speelgelegenheid voor je kinderen."Gek van dieren? Kom dan eens kijken op onze kinderboerderij. We hebben leuke geitjes, lieve pony's, prachtige kippen, konijnen, chinchilla's, ganzen en nog meer. Trek kleren aan die vies mogen worden en kom lekker naar ons toe! Je kunt hier fijn spelen op het speeltoestel of de dieren aaien. Iedereen is welkom! We zijn in principe iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Helaas moeten we soms door onvoorziene omstandigheden een dagje sluiten. Wil je met een groep langskomen? Bel dan even, zodat je zeker weet dat we open zijn. We kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken! Wil je vrijwilliger worden bij ons, kom eens langs of mail voor een afspraak."

Terug naar boven

Beeld

- Pagina met veel oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Limmel, met toelichting.

Terug naar boven

Links

- Jeugd: - Scouting De Eburonen staat voor uitdaging! Heb jij zin om samen met je vriendjes en vriendinnetjes lekker buiten in de natuur avonturen te beleven? Of vind je het superleuk om te kamperen, kampvuur te maken, hutten te bouwen, buiten te spelen, zelf een speurtocht te organiseren of misschien zelfs wel een reis naar het buitenland te maken? Dan is scoutinggroep De Eburonen echt wat voor jou! De groep heeft ca. 35 jeugdleden. Doordat ze zo klein zijn, kunnen ze alles heel persoonlijk en kleinschalig houden. Dit heeft als groot voordeel dat kinderen zich meteen op hun gemak voelen binnen de groep. Ze hebben ook geen wachtlijst. Als je interesse hebt om lid te worden van een scoutinggroep ben je meteen welkom.

De groep is opgedeeld in 3 speltakken; de bevers (5-7 jaar), de welpen (7-11 jaar) en de scouts (11-14 jaar). Elke zaterdagochtend draaien ze met de bevers en de welpen programma van 10.00 uur tot 12.00 uur in hun eigen scoutinggebouw aan de Ankerkade 161, NW van de kern Limmel. De scouts doen dit op vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Gedurende het jaar worden er diverse bivakken en kampen georganiseerd, vaak op het eigen terrein maar ook op locatie. Je mag altijd drie keer gratis komen kijken voordat je besluit om lid te worden.

- Overige verenigingen: - Toneelgroep Lummel.

Terug naar boven

Trivia

- De plaatsnaam kreeg even landelijke bekendheid door het televisieprogramma Man bijt hond, dat in 2005-2006 'Van Lutjelollum naar Limmel' trok, om te kijken wat mensen in allerlei plaatsen aan deze route aan het doen zijn.

Reactie toevoegen