Linde

Plaats
Dorp
De Wolden
Drenthe

Linde

Terug naar boven

Status

- Linde is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- Onder het dorp Linde vallen ook de buurtschappen Nolde, Paardelanden, Schrapveen en Vuile Riete.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Lindeger.

Terug naar boven

Ligging

Linde ligt ZZO van Zuidwolde, rond de Linderweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Linde 13 huizen met 70 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorpsgebied ca. 250 huizen met ca. 700 inwoners, inclusief alle bijbehorende buurtschappen. De dorpskern heeft ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Lindesche Molen, ook wel Ons Belang genoemd (Lindeseweg 29), is een achtkantige beltmolen. De romp van de molen is deels steen en deels met riet gedekt. De kap is geheel met riet gedekt. De wieken hebben een vlucht van 22,60 meter. De molen is in 1971 gerestaureerd. De molen is draaivaardig, maar wordt voor andere doeleinden gebruikt. Momenteel is in de molen op de begane grond een theater gevestigd. Eigenaar is Stichting De Lindesche Molen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bij de herinrichting van de N48, de autoweg die van knooppunt Hoogeveen naar de N34 en N340 bij Ommen leidt, zijn twee wildviaducten over deze weg gebouwd. Bij Linde is eind 2010 een ecoduct aangelegd en het ecoduct nabij Zuidwolde is begin 2011 gebouwd. Deze natuurbrug is gecombineerd met de aanleg van een fietspad. De wildviaducten dienen om de natuurgebieden het Dwingelderveld en de Sallandse Heuvelrug met elkaar te verbinden. Ook maken deze oversteekvoorzieningen voor dieren de N48 verkeersveiliger.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Linde, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Linde.

- Muziek: - Muziekvereniging DES Linde is eind 1961 ontstaan uit een fusie tussen S.D.G. uit de Vuile Riete en de Woudklank uit Zuidwolde. De vereniging begon met een orkest en anderhalf jaar later is er een drumband bijgekomen. In de loop van de jaren zestig liep het ledenbestand zo terug dat de vereniging genoodzaakt was om alleen met de boerenkapel verder te gaan. 10 leden waren er nog over. Gelukkig werd begin jaren zeventig de draad weer opgepakt en langzamerhand steeg het ledenaantal weer. Naast een nieuw orkest werd ook een nieuwe drumband opgericht, die zich later zou ontwikkelen tot malletband.

In 1979 komt er weer een nieuw leven in de muzikale brouwerij bij in de vorm van Tirolerkapel de Lindelanders, tegenwoordig het paradepaardje van de vereniging. De kapel speelt in allerlei theaters in het noorden van het land, is het vaste huisorkest bij ’t Aol Volk uit Emmen en speelt met grote regelmaat op grote feesten en kerstmarkten in de omgeving. Begin jaren tachtig komt er ook nog een majorettegroep bij, die inmiddels weer is opgeheven. Hoewel het marcheren in hun bloed zit en ze hebben genoten van het spelen van mooie marsen op straat, en van het vele publiek langs de kant van de weg, kunnen veel leden dit vanwege gezondheid of leeftijd niet meer opbrengen. Vandaar dat de muziekvereniging tegenwoordig alleen nog optreedt in concertvorm, wat net zo goed een fantastische muzikale ervaring is. In 2018 is het toen 18-jarige lid van DES Paula Rudolph Nederlands Kampioen kleine trom geworden in de tweede divisie.

Reactie toevoegen