Linde (Den Ham)

Plaats
Buurtschap
Twenterand
Twente Salland
Overijssel

Linde (Den Ham)

Terug naar boven

Status

- Linde is een buurtschap in de provincie Overijssel, bestuurlijk in de Regio Twente, geografisch en cultuurhistorisch in de streek Salland, gemeente Twenterand. T/m 2000 gemeente Den Ham.

- De buurtschap Linde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Ham.

- De buurtschap Linde heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381-1383 dat nye huis to Lynne, 1387 Lijnne, 1484 Lijnde, 1665 en 1803 Linde.

Naamsverklaring
De jongste vormen wijzen op linde 'bij de lindenboom'. In dat geval is de -d- geassimileerd in de 14e-eeuwse vormen. Zie echter ook Linde bij Schalkhaar.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Linde ligt rond de wegen Zomerweg (het gedeelte van deze weg Z van huisnummer 24a), Linderweg (het gedeelte van deze weg NW het kruispunt met de Zomerweg), Lindrot (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de Zomerweg en de Linderweg), Bisschopsweg en Linderdam Noord. De buurtschap ligt aan weerszijden van de Linderbeek (maar voornamelijk N daarvan) en ligt direct Z van het dorp Den Ham, NW van het dorp Daarle, W van het dorp Vroomshoop, ZW van de dorpen Geerdijk en Beerzerveld, O van het dorp Lemele en NNO van het dorp Hellendoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Linde 64 huizen met 369 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 50 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Albert Kleinjan, een rietdekker uit de Hammer buurtschap Meer, met een interesse in de geschiedenis van zijn dorp en de buurtschappen, dook 's winters, wanneer er weinig werk was, het Rijksarchief in Zwolle in om zijn hobby uit te oefenen. Hieruit kwam een behoorlijke stapel handgeschreven papierwerk over de geschiedenis van de buurtschappen Linde en Meer en het was Kleinjans bedoeling deze in boekvorm te publiceren. Helaas overleed hij voordat hij zijn levenswerk af kon maken. Het project met betrekking tot buurtschap Linde werd overgenomen door Cees Bos, inwoner van Zwolle en geïnteresseerd in historie. Toen ook hij overleed voor het voltooien van het project, heeft de ontwikkeling een tijd stilgestaan.

In 2010 werd Bertus Klaassen door Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop gevraagd het project over te nemen en tot een goed einde te brengen. Als lid van de Oudheidkundige Vereniging was Klaassen al geregeld in de gemeentearchieven te vinden. Zo deed de anno 2013 76-jarige Hammenaar al onderzoek naar zijn eigen stamboom, die hij uitploos tot honderden jaren terug. Klaassen wist dat het geen makkelijke klus zou worden, maar heeft de handschoen toch opgepakt. Al het originele werk was namelijk met de hand uitgeschreven en slechts een deel was digitaal. En er stond wel welk gezin er in een bepaalde boerderij had gewoond, maar niet uit welke families dat echtpaar bestond. Hij moest dus zelf op pad om de gegevens compleet te maken. Op de fiets en met de auto is hij bij veel families langsgegaan om de verzamelde gegevens te checken en te completeren. In 2013 heeft dat geleid tot de verschijning van het boek 'Linde, historie en erfgoed'. Het is een naslagwerk over de geschiedenis van ongeveer 120 families en boerderijen, van de 18e eeuw tot 2011.

Reactie toevoegen