Linde (Vorden)

Plaats
Buurtschap
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

linde_vorden_volksfeest_fijne_feestdagen.jpg

Een jaarlijkse traditie in de buurtschap Linde bij Vorden is het Volksfeest, in het vierde weekend van september

Een jaarlijkse traditie in de buurtschap Linde bij Vorden is het Volksfeest, in het vierde weekend van september

Linde (Vorden)

Terug naar boven

Status

- Linde is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Vorden.

- De buurtschap Linde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vorden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Linde ligt ZO van Vorden, rond de Lindeseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Linde 71 huizen met 477 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Volksfeest (4e weekend van september) is al een jaarlijkse traditie sinds 1866. In dat jaar wordt namelijk een vaandel ingewijd om enige luister bij te zetten op de jaarlijks terugkerende kermis. Het wordt dan gezwaaid voor het koningspaar, eventueel genodigden en een ieder die het feest komt bezoeken. De kermis zelf is al veel ouder dan het vaandel. Vroeger waren er in de voormalige gemeente Vorden twee kermissen. Een in het dorp en een in de buurtschap Linde. Die van de buurtschap vond meestal in augustus plaats wanneer de roggeoogst was binnengehaald. Het was een soort oogstfeest. Vooraf werd er een mis opgedragen in de kapel op de Kapellebult.

Bij het 125-jarig bestaan van het feest in 1991 is een boekje uitgebracht met de titel 'Linde in de draaimölle'. In dit boekje wordt de historie van het feest en ook van de buurtschap op een informatieve wijze beschreven. Het boekje staat vol met verhalen en foto's van het feest, de bewoners van Linde en zijn historische boerderijen. Het Volksfeest is na ca. 150 jaar nog altijd springlevend, vooral dankzij de belangeloze medewerking van vele Lindenaren. Zo is er een feestcommissie met ca. 50 leden, die jaarlijks zorgt voor een aantrekkelijk programma voor jong en oud.

Reactie toevoegen