Lintelo

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

lintelo_plaatsnaambord_kopie.jpg

Lintelo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten. De buurtschap valt onder het dorp Aalten. De kern van buurtschap heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Lintelo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten. De buurtschap valt onder het dorp Aalten. De kern van buurtschap heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Lintelo

Terug naar boven

Status

- Lintelo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap Lintelo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

- De kern van buurtschap Lintelo heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Lintel.

Oudere vermeldingen
1365 Lyntlo, 1381-1383 to Lintelo, eind 14e eeuw Lintloe, 1883 Linteloo.

Naamsverklaring
Betekent ´lindebos´.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lintelo ligt direct W van Aalten. Het centrum van de buurtschap ligt rond de kruising van de Gendringseweg met de Navisweg, Brakenweg, Halteweg en Schooldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lintelo 127 huizen met 1.062 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap volgens de gemeentesite ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners, maar wij hebben het vermoeden dat zij daarmee net als bij de buurtschap IJzerlo erg aan de lage kant zitten. Vermoedelijk hebben zij alleen de kern van de buurtschap geteld en het buitengebied niet meegeteld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een deel van Lintelo is aangewezen als Landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Kort gezegd komt dat erop neer dat op specifieke plekken in de buurtschap uitbreiding en/of nieuwvestiging van intensieve veehouderij mogelijk wordt gemaakt.

- Bestemmingsplan kern Lintelo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wenninkmolen. Een windmolen was en is van zichzelf al milieuvriendelijk door de wind-aandrijving. Het icoon van Lintelo wordt nu ook nog milieuvriendelijk verlicht. In de jaren tachtig werd alleen in het weekend de verlichting aangezet - met een totaal vermogen van 3000 watt. Na de overdracht in 2007 aan Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen brandde de verlichting dagelijks, maar wel met de helft van het vermogen, namelijk 1500 watt. In 2015 is Wildkamp Aalten benaderd voor advies. Wildkamp adviseerde om de oude verlichtingsarmaturen te vervangen en zo de energiekosten te verlagen met AduroLight High Quality LED ABS schijnwerpers. Met 3 van deze schijnwerpers van elk 100 watt wordt de molen nu goed verlicht en zijn de energiekosten tot 20% teruggebracht. Daarnaast is er een tijdklok met lichtsensor geplaatst, zodat de verlichting altijd op tijd tijdens de schemering aangaat en om 23.30 uur altijd uitgaat. De aanschafkosten van de LED verlichting zijn voor 1/5 deel gefinancierd door Wildkamp Aalten middels een korting op de verkoopprijs, voor 3/5 deel door Aannemersbedrijf Nijland, dat altijd al het grootste gedeelte van de energierekening voor zijn rekening nam, en voor 1/5 deel door de Stichting zelf.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Lintelo organiseert door het jaar heen diverse evenementen.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje met een impressie van de buurtschap Lintelo. Aan de rechterkant van het scherm vind je nog meer filmpjes van deze buurtschap.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lintelo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Kulturhus: - Kulturhus Lintelo is een multifunctioneel gebouw voor de inwoners van deze buurtschap en omgeving. Het Kulturhus was een van de eerste Kulturhusen in deze regio en is in 2008 geopend door Koningin Maxima, toen nog prinses. Sindsdien is het een verbindende factor in de buurtschap. Een plek waar heel veel clubs en activiteiten een onderkomen vinden. Allemaal gerund door vrijwilligers, en een plek waar men elkaar ontmoet, en waar men samen de schouders eronder zet om ook in de toekomst een gezond Kulturhus te hebben. Het verenigingsgebouw en de basisschool vormen de kern van het Kulturhus. Het is het middelpunt van een bloeiend verenigingsleven. Het Grand Café is een ideale plek voor contacten binnen de gemeenschap en natuurlijk als tussenstop bij je wandel- en fietstochten. Op de site van het Kulturhus vind je ook de gegevens van alle verenigingen in de buurtschap.

In 2018 had het Kulturhus grote moeite om de jaarlijkse erfpacht aan wooncorporatie Woonion te kunnen blijven voldoen, die men in 2008 was overeengekomen in ruil voor de forse investeringen die Woonion destijds in het Kulturhus had gepleegd. Woonion stelde voor dat de erfpacht kon worden afgekocht, maar dat vergde een forse som geld die het Kulturhus niet in de binnenzak had zitten. Het bestuur klopte aan bij de in Lintelo woonachtige ondernemer Hans Beele, oprichter en directeur/eigenaar van Beele Engineering, een bedrijf gespecialiseerd in oplossingen tegen brand- en watergevaar. In dat kader heeft hij in Aalten recentelijk Sealing Valley gerealiseerd, om de verworven kennis over te dragen op jonge mensen die het bedrijf voortzetten. Het is vastgelegd dat het bedrijf in de Achterhoek blijft. "Het is mijn nalatenschap voor de Achterhoek waar de sociale controle, het naoberschap en de veiligheid nog volop aanwezig is", aldus de anno 2018 78-jarige Hans Beele, die nog altijd met een enorme gedrevenheid de hele wereld over vliegt om zijn brand- en waterwerende oplossingen te presenteren.

Beele vindt dat je als ondernemer ook iets terug moet doen voor de maatschappij in de vorm van steun aan het lokale verenigingsleven. Zo is zijn firma onder meer sponsor van voetbalvereniging AZSV. En Kulturhus Lintelo klopte dus ook niet vergeefs bij Beele aan, toen ze toeichtten hoe hoog de nood was. Beele kocht de erfpacht voor het Kulturhus voor 300.000 euro af, wat de exploitatielasten van het Kulturhus flink verlicht. Natuurlijk doet men er alles aan om in de toekomst de exploitatie goed op orde te houden. In dat kader hebben ze onder meer in 2018 horeca-ondernemer Sonja Rietveld aangesteld als beheerder van het Kulturhus en uitbater van de horeca-activiteiten. Sonja en haar partner chefkok Ype Banda bieden in het Grand Café en in de zalen van het Kulturhus nu ook mogelijkheden voor feestjes en partijen. Ze doen ook catering, en het Grand Café biedt ook daghoreca, er is een à la carte-kaart en er zijn mogelijkheden voor het houden van bijeenkomsten of workshops van bedrijven van binnen en buiten de buurtschap. Een nieuwe loot aan de stam van activiteiten in het Kulturhus is ook het theaterprogramma voor de herfst en winter. Zo doen men van alles om van het Kulturhus een bruisende en levendige plek in Lintelo te maken, waar van alles gebeurt, en waarbij de stichting Kulturhus ook profiteert van de goed draaiende horeca (Sonja huurt het horecadeel en de stichting krijgt tevens een deel van de opbrengst). Het mes snijdt zo dus aan meer kanten.

- Onderwijs en kinderopvang: - "Basisschool De Klimop bestaat al vanaf 1901, destijds nog onder de naam Christelijke Nationale School te Lintelo. Door de jaren heen is het gebouw verschillende keren verbouwd. Eerst de woning met aansluitend twee lokalen aan de Haltewegzijde, later nog twee lokalen aan de Schooldijkzijde. Tot de jaren tachtig bleef de school zoals veel ouderen hem nog kennen. In de jaren tachtig en negentig volgden vrij kort op elkaar twee ingrijpende verbouwingen. In schooljaar 2002-2003 zijn er plannen ontworpen om te komen tot een zogeheten Brede School. Dit houdt in dat de plaatselijke peuterspeelzaal en kinderopvang geïntegreerd zijn in het schoolgebouw. De opening van de verbouwde school heeft in maart 2006 plaatsgevonden. Er is een modern schoolgebouw ontstaan, aangepast aan de eisen van deze tijd. In augustus 2007 is de school verbouwd en in juni 2008 zijn het gebouw Wilhelmina en de school zowel letterlijk als figuurlijk aan elkaar verbonden en gevormd tot een zogeheten Kulturhus. Op deze manier hoopt de school een grote bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid van de buurtschap."

- "Hoeve Lintelo ligt in de gelijknamige buurtschap bij Aalten in de mooie Achterhoek. We hebben de boerderij in 2013 gekocht en hebben er heel veel aan verbouwd. We vinden het erg belangrijk om de authentieke elementen te behouden of te herstellen. Mijn naam is Wendy Ketelaar. Ik woon samen met mijn man Sander, dochter Roos en zoon Finn in onze gezellige boerderij. Ik ben ruim 20 jaar werkzaam geweest als leerkracht basisonderwijs, waarvan vele jaren bij de kleuters. Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging buiten het onderwijs, ben ik gestart met Kinderopvang Lintelotje, als gastouder bij ons thuis. Hierin kan ik mijn enthousiasme en liefde voor het werken met kinderen kwijt. Ik vind het geweldig en belangrijk om kinderen te mogen begeleiden in hun ontwikkeling met aandacht voor creativiteit, natuur, dieren en buitenleven. We zijn bij Lintelotje dan ook veel bezig met het buitenleven en alle aspecten die hiermee samenhangen. We hebben thuis veel dieren, waaronder paarden en een pony, een hond, cavia’s, kippen, poezen en ganzen. Ik ben aangesloten bij gastouderbureau Bambi, gastouderbureau Gemoederlijk en gastouderbureau Villa Kroost."

- "Gastouder Vera is een gezellige en huiselijke opvang in buurtschap Lintelo voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar. Heerlijk samen naar buiten, spelen in de tuin en alles bekijken en ontdekken wat er om ons heen gebeurt."

- Muziek: - Bij festiviteiten in Lintelo kwam vroeger meestal een muziekkorps uit Varsseveld spelen. Daarin zaten ook enkele Linteloërs. Omstreeks 1919 ontstond daardoor in de buurtschap de behoefte aan een eigen muziekgroep. Het toenmalige hoofd van de school, meester Hillen, was niet alleen een goed hoofdmeester, maar ook een verwoed motorrijder en hij was bezeten van muziek. Onder zijn leiding is in juli 1919 Fanfare Advendo opgericht. In 1975 is het tamboerkorps (de huidige slagwerkgroep) opgericht. En sinds 2004 is er weer een leerlingenorkest bij Advendo. Inmiddels is Advendo uitgegroeid tot een befaamd orkest, dat regelmatig optreedt bij serenades en oranjefeesten in buurtschappen en gemeenten en concerten geeft in het lokale Kulturhus.

- Zorg: - "Activiteitenboerderij Rutgers ligt tussen Lintelo en De Heurne, aan een rustige zandweg, ingeklemd tussen beuken, houtwallen, een kikkerpoel, landbouwgewassen en tuinen. Het is een voormalig biologisch varkensbedrijf, waar nu een aantal geiten, kippen, cavia’s, konijnen, een pony, een hond, een gans en nog één varken deel uit maken van onze boerderij. Wij bieden de mogelijkheid voor dagbesteding voor jong en ouder. Met een “agrarische huiselijkheid” willen wij mensen met persoonlijke aandacht hieraan laten deelnemen. Tevens is er een mogelijkheid om te logeren.

Ons aanbod is in principe voor iedereen. Binnen ons team is ruime ervaring aanwezig voor het werken met mensen, jong en ouder, met: een verstandelijke beperking; psychiatrische problematiek; een autistische stoornis; niet aangeboren hersenletsel; dementie/parkinson; een lichamelijke/somatische beperking; een burn-out; behoefte aan rust en regelmaat; behoefte aan een gestructureerde dagindeling; een vraag naar dagbesteding. Wij bekijken de vraag van ieder mens individueel en proberen daarbij binnen onze mogelijkheden ons aanbod aan te passen op de wensen en behoeften."

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "Ondernemend Lintelo is de vereniging voor ondernemers in deze buurtschap. Ons doel is door samenwerking de kracht van onze ondernemers te bundelen en zo samen meer te bereiken."

Reactie toevoegen