Loo (Bathmen)

Plaats
Buurtschap
Deventer
Salland
Overijssel

loo_bathmen_bakkerij_smijs.jpg

Ansichtkaart van buurtschap Loo bij Bathmen, met o.a. bakkerij Smijs. De kaart is afgestempeld in 1939, maar dateert o.i. uit ca. 1910, gezien de 'look and feel'. En de weg was toen nog niet verhard.

Ansichtkaart van buurtschap Loo bij Bathmen, met o.a. bakkerij Smijs. De kaart is afgestempeld in 1939, maar dateert o.i. uit ca. 1910, gezien de 'look and feel'. En de weg was toen nog niet verhard.

Loo (Bathmen)

Terug naar boven

Status

- Loo is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Deventer. T/m 2004 gemeente Bathmen.

- De buurtschap Loo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bathmen.

- Niet te verwarren met het Gelderse dorp Loo in de gemeente Duiven.

- Onder de buurtschap Loo valt in de praktijk ook de buurtschap Zuidloo (voor de postadressen valt deze buurtschap, net als de buurtschap Loo, onder het dorp Bathmen).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1272 Lo, ca. 1310 bi Villam Loe, 1367 Loe, 1665 Loe, 1803 Loo.

Naamsverklaring
Betekent lo 'licht, open bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loo ligt O van Bathmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Loo 68 huizen met 419 inwoners en de ZW van Loo gelegen buurtschap Zuidloo 46 huizen met 286 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap, inclusief de buitengebieden die tot de buurtschap te rekenen zijn, ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 1969 is bungalowpark De Looërmark gerealiseerd. Aanvankelijk bedoeld als recreatiepark, maar al snel geworden tot een (deels) permanent bewoond park. Uiteindelijk is het een gelegaliseerd woongebied geworden. Zie verder de pagina Geschiedenis van De Looërmark op de site van Belangenvereniging De Looërmark (zie ook de 2 links onderaan die pagina).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In Boerderijmuseum De Pothaar is te zien hoe het Sallandse boerenleven er in vroeger tijden uitzag. De voormalige deel is als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, een familiearchief en werktuigen en gereedschappen.

- Fietsmuseum en Bromfietsmuseum. Nadat Wim van Zee was gestopt als rijwielhandelaar, heeft hij in en bij zijn pand in Loo een permanente tentoonstelling ingericht van fietsen (vanaf 1930), bromfietsen (vanaf 1949) en toebehoren zoals kaarslampen, olielampen, carbidlampen en fietsbelastingplaatjes. Ook bespeelt Wim samen met zijn vrouw Alie een tiental muziekinstrumenten, zoals cither, slachtbrett, alpenhoorn, steirische harmonika en concertina. U kunt deze bekijken, beluisteren en proberen. Adres: Bettinkdijk 4, Loo. Tel. 0570–541775. Geopend op afspraak.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur.

- Tentfeest (op een zaterdag in maart of april).

- Trekkerslep Loo (op de zaterdag na Hemelvaartsdag). De wedstrijden worden verreden op een terrein aan de Oude Holterdijk. Vanaf ongeveer 14.00 uur kunnen de eerste deelnemers wegen, de eerste slèp zal om 14.30 uur plaatsvinden. Op het terrein is een feesttent en een snackwagen aanwezig. De wedstrijd is een TSTA competitiewedstrijd. De klassen 2600 kg sport en 3000 kg sport (4 cilinders) worden gereden volgens het Slèpreglement. Standaardklassen rijden één keer, full-pulls rijden een finale. Sportklassen rijden tweemaal, waarbij de afstanden worden opgeteld.

- School- & Volkfeest Loofeest (weekend in juni). - Foto's Loofeest 2017.

- Kerstmarkt (december).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad De Looërmark is gelegen vlakbij buurtschap Loo, tussen Bathmen en Holten. Het zwembad is aan de ene kant omsloten door het prachtige woongebied De Looërmark en aan de andere kanten geheel omgeven door het Sallandse weidelandschap. Het hele gezin kan hier heerlijk zwemmen in het lekkere verwarmde water van ca. 24 graden. Het is een echt familiebad en vooral de kinderen tot een jaar of 14 zullen zich hier echt thuisvoelen. Terwijl de ouderen lekker een relaxplekje hebben gezocht op de diverse ligweiden kunnen de kinderen zich vermaken in het peuterbadje, het ondiepe of in het diepere gedeelte. Is er genoeg gezwommen, dan zijn er voor de kleinere kinderen diverse schommels en andere speelobjecten te vinden in de speelhoek. Ook de 30 meter lange glijbaan blijft een prachtig speelobject en de grote ligweide is groot genoeg voor een balspel als volleybal of voetbal. Kortom De Looërmark is een zwembad om na een lange dag werken lekker een paar uurtjes te relaxen of gewoon de dag lekker lui door te lummelen op een vrije dag of in de vakantie.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Loo.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Loo.

- Buurthuis: - Het Naoberlookaal is het bruisende hart van buurtschap Loo, waar van alles te doen is, en die allerlei verenigingen en activiteiten onderdak biedt, zoals toneelclub, hobbyruimte, dans- en repetitieruimte, vergaderingen, bijeenkomsten, activiteitenruimte van de Looschool, kinder- of buurtfeestje, gymzaaltje.

- Onderwijs en kinderopvang: - Looschool. - Peuterwerk Looschool. - BSO Looschool.

Reactie toevoegen