Looienhoek

Plaats
Buurtschap
Goirle
Hart van Brabant
Noord-Brabant

looienhoek_straatnaambordje.jpg

Looienhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

Looienhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

Looienhoek

Terug naar boven

Status

- Looienhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1997 is de buurtschap als onderdeel van een grenscorrectie met het dorp Riel meegegaan naar de gemeente Goirle.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Riel.

- Buurtschap Looienhoek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Looienhoek ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Alphenseweg (deze weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Riel), Oude Tilburgsebaan (het gedeelte van deze weg tussen rond het kruispunt met de Akkerweg/Het Hoefke en de bebouwde kom van het dorp Riel), Akkerweg en Koestraat. De buurtschap ligt direct Z en direct ZW van het dorp Riel, W van het dorp Goirle, Z en ZW van de stad Tilburg, NO van het dorp Alphen en ZO van het dorp Gilze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Looienhoek omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De langgevelboerderij met rieten dak op Looienhoek 1 is het enige gemeentelijke monument in de buurtschap (de buurtschap heeft geen rijksmonumenten). Het pand dateert uit de 17e eeuw, maar is wel verschillende keren verbouwd. De laatste restauratie was in 1980. Links achter de boerderij staat een fraaie stal met steunberen. Achter de boerderij een grote gemetselde schuur met zadeldak met wolfseind. Het com­plex is vooral bijzonder door een zeer fraai achtererf, com­pleet met waterput en bakhuis. Rond de boerderij staan tal van mooie bomen waaronder een notenboom. Links van het huis stond vroeger de ‘rosoliemolen’. Deze is in 1944 gesloopt. (bron: Stichting Steengoed Goirle)

"Door initiatiefnemers is een verzoek ingediend bij de gemeente Goirle voor medewerking aan de herbestemming van de locatie Looienhoek 1. Op deze locatie is momenteel een agrarisch bedrijf toegestaan met een bedrijfswoning. Het agrarische bedrijf is feitelijk reeds beëindigd. De vorige eigenaar heeft de locatie verkocht aan de initiatiefnemers, die woonachtig zijn op deze locatie. Initiatiefnemers willen op deze locatie een dierenpension starten voor honden en katten. Dit zal binnen de bestaande bebouwing gebeuren, die aangemerkt is als gemeentelijk monument. Bij het dierenpension komt ook een uitloopveld voor de honden aan de westzijde, afgekeerd van bewoners in de omgeving. Voor het plan is in samenwerking met Brabants Landschap een landschappelijk inpassingsplan opgesteld waarmee bijgedragen wordt aan de invulling van de ecologische verbindingszone (EVZ) bij het Bels Lijntje. Om dit plan mogelijk te maken dient het bestemmingsplan te worden aangepast. Hiertoe dient de huidige agrarische bestemming te worden gewijzigd ten behoeve van de vestiging van een agrarisch verwant bedrijf in de vorm van een dierenpension. Het College van de gemeente Goirle heeft op 30 januari 2018 besloten om medewerking te willen verlenen aan dit plan. Om de herbestemming van de locatie mogelijk te maken was een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk." Aldus een deel uit de inleiding van het, onder de link online te lezen, in 2020 vastgestelde bestemmingsplan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in januari (vemoedelijk de 2e) organiseert jongerenorganisatie JOKO Riel de jaarlijkse Kerstboomverbranding in buurtschap Looienhoek. Voor alle kinderen die een kerstboom inleveren ligt er een lekkere snoepzak klaar en voor de 3 (groepen) kinderen die de meeste bomen inleveren zijn er mooie prijzen te winnen. De kerstbomen kunnen 's middags ingeleverd worden tussen 15-16 uur en 's avonds vanaf 17.30 uur. Om 18.30 uur zal de Rielse Brandweer de kerstbomen aansteken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute 'Op pad rondom het Riels Laag' (19 km) komt onder meer door buurtschap Looienhoek.

- Buurtschap Looienhoek ligt direct buiten de dorpskern van Riel maar ligt toch zeer landelijk, aan een deels verharde (klinker)weg, deels onverharde weg. In 2017 had de gemeente hier als omleidingsroute tijdelijk doorgaand verkeer doorheen gestuurd, wegens wegwerkzaamheden in het dorp. De inwoners vonden dat geen goed plan, omdat het smalle weggetje niet geschikt is voor druk tweerichtingsverkeer. Er zijn in die periode dan ook enkele auto's in de sloot beland, mede doordat de zandweg door de regen glad was geworden. Daarop heeft de gemeente de omleiding aangepast naar een andere route...

- Op de pagina Waarnemingen Looienhoek kun je lezen dat er tientallen verschillende soorten planten groeien in deze buurtschap en welke dat zijn. Op 1 mei 2019 heeft Loes van Gorp ze allemaal geïnventariseerd.

Terug naar boven

Beeld

- Helaas komen niet alleen natuurliefhebbers in buurtschap Looienhoek hun ding doen. In maart 2015 zijn er 40 tot 50 vaten drugsafval gevonden...

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtschap De Laaileuters is een buurtvereniging die zich bezighoudt met het wel en wee in buurtschap Looienhoek, activiteiten organiseert en waar nodig fungeert als spreekbuis naar de gemeente.

Reactie toevoegen