Loosbroek

Plaats
Dorp
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Loosbroek

Terug naar boven

Status

- Loosbroek is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. Het dorp ligt precies tussen de kernen Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. T/m 1993 was het dorp over deze drie gemeenten verdeeld. Het heeft destijds ook 2 postcodes gekregen (5471-5472), om 2 verschillende gemeentelijke gedeelten te kunnen onderscheiden.

- Onder het dorp Loosbroek valt ook een deel van de buurtschap Heisewal.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Lôsbroek.

Oudere vermeldingen
Het Broek.

Terug naar boven

Ligging

Loosbroek ligt NO van Heeswijk-Dinther, ZW van Nistelrode, Z van Heesch, ZO van Vinkel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Loosbroek 35 huizen met 256 inwoners, verdeeld onder de gemeenten Dinther met 16 huizen en 119 inwoners, Heesch met 11/74 en Nistelrode met 8/63. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2017 is nieuwbouwproject Molenhoeven in ontwikkeling. Het project omvat een 10-tal kavels.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In 2010 is Stichting De Kreuge opgericht, die sindsdien carnavals- en andere gezellige activiteiten in Loosbroek organiseert zoals het 11-11 Bal, de Verlichte Optocht, De Kreuge On Tour, Zinnin The Party, De Kreugekross, Dweilen mi de Kreuge, De DolleDinsdagDisco, het Pleinfestijn en in samenwerking met CV Goed Zat Turbulence. Deze activiteiten worden georganiseerd door een bestuur van 6 leden en veel, heel veel, enthousiaste vrijwilligers waar ze bijzonder trots op zijn.

- Carnaval. Op carnavalszaterdagavond is er in Loosbroek de Verlichte Optocht, waar voor die gelegenheid het dorp in duisternis wordt gehuld, en waar tientallen groepen en honderden individuen aan deelnemen.

- "Mega Trekkertrek Spekstakel Loosbroek (op een zondag in maart) is nu al weer meer dan 15 jaar tractorgeweld en dieselgeuren. Naast de vele verschillende klasse's op onze Mega Trekkertrek Spektakel hebben we nog een leuke klasse die verreden kan worden, namelijk de Super Loonwerker. Dit is een combinatie van drie tractoren van elk deelnemend loonbedrijf. Hier wordt het gemiddelde van de drie tractors gemeten. De winnaar zal een grote prachtige unieke Super Loonwerker Bokaal winnen. Deze winnaar zal een jaar lang op onze website vernoemd worden en mag zich een jaar lang de Sterkste Loonwerker van het Jaar noemen. In 2019 is de bokaal gewonnen door Loonbedrijf Langehuizen te Nistelrode. Denk jij dat je een strategie uit kan stippelen om nog sneller en verder te komen dan Loonbedrijf Langehuizen? Wij dagen jullie uit!"

- Tentfeest 'Los in Loosbroek' (maart).

- Dorpskwis Lôsbroekwist is bedoeld voor alle inwoners van Loosbroek, van jong tot oud. Je schrijft in per team. De samenstelling mag je zelf bepalen. Dit kan met vrienden, familie, collega’s, sportverenigingen, buurterenigingen enz. Elk team bestaat uit minimaal 10 personen, waarvan 1 persoon teamcaptain wordt. De kwis (op een zaterdag in mei, in 2018 voor de 4e keer) bestaat uit kennisvragen, maar ook uit doe-opdrachten en geheime opdrachten. Het is dus belangrijk dat je team goed samenwerkt en de taken verdeeld worden. Tijdens de kwis mag gebruik worden gemaakt van alle vormen van media en naslagwerken. Het wordt een strijd tegen de klok. Op een afgesproken tijd moet namelijk het totale pakket weer ingeleverd worden door de teamcaptains. Op een zaterdag in juni wordt tijdens een feestavond de winnaar bekend gemaakt en de prijzen en wisselbeker uitgereikt. Daarna wordt dit dorpsevenement afgesloten met een gezellig feest.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- MTB-route Loosbroek (19 km) gaat onder andere door natuurgebied De Bedafse Bergen, een 75 ha groot langgerekt natuurgebied. Sinds de middeleeuwen is hier een stuifzandrug ontstaan die in het begin van de 20e eeuw met naaldbos is beplant. De stuifzandrug met hoogten tot 25 meter wordt geflankeerd door een heideveld op de uitgestoven vlakte. Het is een zware route door overwegend agrarisch gebied. De route voert veelal over karrensporen en onderhoudspaden. De route bestaat volledig uit bospaden en singletracks, met onderweg een aantal korte klimmetjes. De route maakt onderdeel uit van MTB Routenetwerk Maashorst, dat in totaal ca. 100 km lang is. De routes (Herpen, Zeeland, Reek, Uden en Loosbroek) zijn onderling met elkaar verbonden middels houten palen met daarop het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

- Sinds 1991 is er in Loosbroek Kinderboerderij Stal Bertus. Vrij te bezoeken, ook in het weekend.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Loosbroek e.o. op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Loosbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Loosbroek.

- Nieuws: - Het kleine dorp Loosbroek mag er trots op zijn dat sinds januari 2020 vrijwel maandelijks het kleurrijke magazine 'Dorus / Loosbroeks maandblad' verschijnt. Dat moet menig groter dorp ontberen! - Via deze link is het magazine ook online te lezen (ook de oudere nummers, vanaf nr. 1).

- Belangenorganisatie: - Stichting Kerncommissie Loosbroek heeft ten doel het bevorderen van de leefbaarheid van het dorp en het bevorderen van het welzijn van de inwoners. Zij doet dat onder meer door het opsporen van wensen en behoeften van de bevolking, en te pogen in samenwerking met de overheid daaraan tegemoet te komen; het bevorderen van het meedenken van de bevolking met betrekking tot het eigen woon- en leefmilieu; het ontwikkelen van initiatieven en activiteiten die in het kader van de leefbaarheid door bewoners(groepen) wenselijk worden geacht; het behartigen van de belangen van inwoners van het werkgebied bij overheid en andere instanties, onder andere door overleg, door gevraagd of ongevraagd van advies te dienen omtrent aangelegenheden betreffende haar werkgebied; het bevorderen van overleg en samenwerking tussen groepen, verenigingen en instellingen in het werkgebied van de stichting, in het belang van goede onderlinge verhoudingen en samenhang van voorzieningen.

- MFC: - Cultureel Centrum De Wis heeft een huiskamerfunctie voor Loosbroek. In het cultureel centrum vindt een mix van sociale, culturele, maatschappelijke en commerciële activiteiten plaats, met als doel het verder verbinden van de inwoners onderling en het verhogen van de leefbaarheid in de kern. Het multifunctionele centrum beschikt over diverse zalen met uiteenlopende faciliteiten en mogelijkheden. Het centrum biedt onderdak aan verenigingen, maatschappelijke instellingen en organisaties, en is ook geschikt voor het organiseren van workshops, beurzen, lezingen, koffietafels etc.

- Onderwijs en kinderopvang: - De St. Albertusschool is gehuisvest in het oudste nog als zodanig in gebruik zijnde schoolgebouw van Nederland. In 2004 is het gebouw geheel gerenoveerd en aangepast aan de eisen die het tegenwoordige onderwijs daar aan stelt. In 2010 is basisschool St. Albertus door het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) gecertificeerd tot eerste Biologie Plus School van Nederland. Dat betekent dat leerlingen van deze school onder andere weten hoe hun eigen lichaam werkt, wat gezond eten is, en hoe klimaatverandering werkt. Ook besteden ze aandacht aan techniek door middel van de techniektafel, in samenwerking met het ROC. Hiervoor hebben zij in 2015 de Aanmoedigingsprijs ontvangen. - Peutercentrum Piccino.

- Muziek: - Vrouwenkoor La Orféon heeft ca. 20 leden en heeft al heel wat optredens verzorgd bij diverse evenementen, zoals Fabriek Magnifique, Rabobank, Marianne Festival en Bevrijdingsconcert. Op verzoek verzorgen ze ook vieringen in de kerk. Het repertoire omvat Nederlands-, Engels-, Duits-, Spaans-, Franstalige en zelfs Zweedse nummers.

- Sport: - Voetbalvereniging WHV.

- Beugelclub D'n Beugel is opgericht in 1995.

- "Korfbalclub Korloo, afgeleid van Korfbal Loosbroek, bestond in seizoen 2017-2018 35 jaar. We proberen op en zo leuk en sportief mogelijke manier steeds op een hoger niveau te korfballen. Op dit moment hebben we 10 teams, variërend van de welpen (vanaf 5 jaar) tot de recreanten. Om korfbal te kunnen spelen heb je natuurlijk sportkleding nodig. Op de trainingen is dat een lange of korte sportbroek met een t-shirt en eventueel een trui. Sinds seizoen 2009-2010 spelen we buiten op kunstgras. Hiervoor heb je speciale kunstgrasschoenen nodig. Omdat niet alle clubs kunstgras hebben, moet je ook gewone voetbalschoenen hebben. In de zaal train en speel je met gymschoenen zonder zwarte zolen (hier zijn ze erg streng mee). Lange haren gaan in een staart en sieraden kun je beter thuis laten. Verder raden wij je aan om na het trainen en na de wedstrijd meteen te douchen in de kleedlokalen, dus neem ook je badslippers en een handdoek mee. Door Korloo wordt een shirt, rokje met binnenbroekje en zwarte sokken verstrekt voor de wedstrijden. Deze worden door de ouders om de beurt gewassen. Is het buiten erg koud, zorg dan zelf voor een zwarte maillot en/of een zwart t-shirt met lange mouwen voor onder het tenue. Een trainingspak dien je zelf aan te schaffen. Elk team heeft minimaal 2 trainsters/coaches die je trainen en begeleiden tijdens de wedstrijden. De trainingen zijn van half augustus tot eind oktober en van maart tot eind mei."

- Genealogie: - Het ligt op zich voor de hand, maar is ook weer niet altijd vanzelfsprekend, vandaar dat Wim en Ted van Loosbroek hebben uitgezocht dat mensen met hun achternaam inderdaad vanouds van het gelijknamige dorp afstammen. Onder de links vind je de resultaten van hun genealogische naspeuringen, die teruggaan tot 1608. De familienaam is namelijk ruim 400 jaar geleden voor het eerst vastgelegd, bij de doop van Jan Gijben van Loosbroek op 30 december 1608 in de Abdij van Heeswijk. Vader Gisbert was soldaat op Kasteel Heeswijk. Jan Gijben vertrok omstreeks 1640 naar de Kleine Koolwijk, een groepje boerderijen vlak buiten het dorp Berghem bij Oss. De Kleine Koolwijk hoorde bij het gehucht Koolwijk in de gemeente Herpen, in het toenmalige Land van Ravenstein. De nazaten van Jan Gijben zijn vooral terechtgekomen in Rotterdam / Schiedam, de Peel en ook in Belgie.

Reactie toevoegen