Lottum

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

lottum_rozendorp.jpg

Lottum profileert zich als hét rozendorp van Nederland. Liefst 70 procent van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit dorp. Alles ademt hier rozen: tuincentra, rozentuinen, rozenvelden, rozenwandel- en fietsroutes, het Rozenfestival, en de Rozenhof.

Lottum profileert zich als hét rozendorp van Nederland. Liefst 70 procent van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit dorp. Alles ademt hier rozen: tuincentra, rozentuinen, rozenvelden, rozenwandel- en fietsroutes, het Rozenfestival, en de Rozenhof.

Lottum

Terug naar boven

Status

- Lottum is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Grubbenvorst.

- Onder het dorp Lottum vallen ook de buurtschappen De Steegh, Homberg, Houthuizen, Wielder en Zwaanen Heike.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Lottem.

Oudere vermeldingen
Ca. 1100 de Lutmo, 1e kwart 13e eeuw Lotheme, 1294-1295 Lothem, Lotheym, 1326 Lothem, 1400 en 1558 Lothem, 1485 Loethem, 1573 Lottum, Lotthum.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. De jongere vormen wijzen op heem 'woonplaats, woning', het eerste deel wordt dan geduid als de persoonsnaam Lutto. De oudste vorm kan dit echter niet ondersteunen.(1)

Gezegde
Een gevleugelde uitspraak in het Limburgs is "Ik kom neet oét Lottum", wat zoveel betekent als "Ik ben toch niet gek?" De voormalig Venlose band Neet oét Lottum ontleent zijn naam aan die zegswijze.

Terug naar boven

Ligging

Lottum ligt N van Grubbenvorst, Z van Broekhuizen, NO van Horst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Lottum 37 huizen met 241 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het gebied waar Lottum ligt was al bewoond gedurende de Romeinse tijd. Omstreeks 1400 wordt de kerk gebouwd. Het gebied is tot 1563 in bezit van de Sint-Quirinusabdij, een benedictinessenabdij te Neuss. Daarna is het door de abdij uitgegeven aan Christoffel van Wylick en blijft het in die familie. In 1608 wordt zijn opvolger, Johan Christoffel van Wylick, door koning Filips III van Spanje tot baron verheven, en wordt het dorp door aartshertog Albrecht tot een vrije baronie verheven. Pas na 1610 krijgt het dorp een eigen schepenbank. In 1648 wordt het dorp onderdeel van Spaans Gelre en in 1713 van Pruisen. In 1815 wordt het bij Nederland gevoegd en dit blijft ook na de Belgische afscheiding zo. Omstreeks 1900 wordt de rozenteelt hier geïntroduceerd. Deze teelt neemt zo'n grote vlucht dat op een gegeven ogenblik ongeveer 1/3 deel van de inwoners in de rozenteelt werkzaam is. Ook vandaag de dag is de rozenteelt nog altijd een belangrijke activiteit. Daarover kun je meer lezen onder het kopje Bezienswaardigheden.

Van 1883 tot 1938 was er station Lottum aan de spoorlijn Nijmegen-Venlo. Het fraaie stationsgebouw en de wachterswoning zijn helaas in 1973 afgebroken. Onder de link kun je o.a. foto's van het vroegere station bekijken.

- Kennelijk is er - getuige de gegevens onder de link - een Stichting Historische Kring Grubbenvorst / Lottum. Hoewel zij getuige deze publicatie al sinds 1974 bestaan, zijn zij voor zover ons bekend nog altijd niet met een website of -pagina op het internet aanwezig. Wij kunnen dus helaas niets over deze historische kring vertellen, omdat zij dat zelf ook niet doen...

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Iedere twee jaar (in de even jaren, in 2018 voor de 15e keer) was het dorp tijdens het Rozenfestival (4 dagen in augustus) ondergedompeld in rozen. Overal waar je keek, waren rozen verwerkt. Een schitterend versierde kerk, oogverblindende tuinen en creatieve mozaïeken werden door vele vrijwilligers gemaakt. Daarnaast kon je de roos ook beter leren kennen op o.a. de Tuinfair en tijdens bloemschikdemonstraties. De 2000 inwoners werkten iedere twee jaar hard om Lottum op de kaart te zetten als hét rozendorp van Nederland. Dat dit inmiddels gelukt is, blijkt uit de 50.000 bezoekers die het dorp tijdens het festival telkens bezochten. De helft van de bezoekers was Duits, waardoor met recht gesproken kon worden van een internationaal evenement van allure. Het Rozenfestival werd volledig door vrijwilligers georganiseerd. Zowel het bestuur, de werkgroepen als de mensen die tijdens het festival de horeca, kassa’s en parkeerterreinen bemanden, werkten vrijwillig mee aan het evenement.

Er werkten 3500 vrijwilligers mee aan de organisatie van het Rozenfestival. Het verenigingsleven in Lottum en omgeving ontving wel een bijdrage voor de hulp. N.a.v. het Rozenfestival 2016 is maar liefst € 50.000 uitgekeerd aan de lokale verenigingen. Ca. 20 professionele topbloemisten uit Nederland maakten telkens vele prachtige bloemwerken verspreid door het dorp. In de aankleding van de kerk werden ruim 30.000 rozen verwerkt. In totaal zijn er 170.000 snijbloemen verwerkt in alle objecten, waarvan 150.000 rozen. Iedereen werkte mee, van basisschoolklassen tot ouderen in de dagbesteding. Tientallen verenigingen maakten rozenmozaïeken met vele duizenden rozen. Naast bloemen waren er vier podia waar de hele dag regionale artiesten optraden. Zie hier een impressie van Rozenfestival editie 2018. (bron o.a. Omroep Venray)

Helaas heeft de organisatie in maart 2019 moeten besluiten dat er geen editie 2020 komt, en dat het evenement waarschijnlijk definitief ermee stopt, omdat een zoektocht naar een nieuwe voorzitter en vrijwilligers voor sleutelposities niets heeft opgeleverd. "We ronden alles nu af. Er blijft een potje met voldoende middelen beschikbaar om in de toekomst nieuwe initiatieven, die bijdragen aan de promotie van Rozendorp Lottum, mogelijk te maken. Dat kan een nieuw Rozenfestival zijn, maar ook wat anders", aldus bestuurslid Bob Obers.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lottum heeft 10 rijksmonumenten.

- Lottum heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- De eerste kerk van Lottum, een Romeins gebouw, stond aan de Maas bij een doorwaadbare plaats. Daar echter in de winter door de Maas de toegangspaden tussen dorp en rivier overstroomden, is rond 1400 in de kom van het dorp een - later uitgebreide - kerk gebouwd. Op 23 november 1944 is de kerk tijdens oorlogshandelingen opgeblazen en totaal verwoest. De huidige kerk is in 1950 gebouwd op dezelfde plaats als de verwoeste kerk. De kerk is ontworpen door architect J. Franssen uit Roermond. De toren, waarvoor pastoor Kerbosch veel geld heeft ingezameld, is gereed gekomen in 1959. De kerkelijke gemeenschap heeft nog altijd een eigen parochie.

- De Houthuizer Molen valt onder de buurtschap Houthuizen en wordt daarom aldaar beschreven.

- Kasteel De Borggraaf in Lottum - dat in de hierboven gelinkte rijksmonumentenlijst 4 van de 10 rijksmonumenten in het dorp voor zijn rekening neemt - heeft in de Tweede Wereldoorlog gelukkig geen schade opgelopen. Wel is in deze periode het huisarchief voor een groot deel verloren gegaan, zodat veel van de ooit geboekstaafde geschiedenis van het huis is verdwenen. De Borggraaf is een bijzonder mooi gelegen edelmanshuis. Het is een genoegen dit landgoed te betreden, want gelukkig is de omgeving van de Borggraaf als natuurgebied voor het publiek opengesteld.

- Lottum profileert zich als hét Rozendorp van Nederland. Liefst 70 procent van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit dorp. Alles ademt hier rozen: diverse tuincentra, vele rozentuinen, uitgestrekte rozenvelden, wandel- en fietsroutes, het tweejaarlijkse Rozenfestival, en de Rozenhof, hét rozenkenniscentrum van Nederland, waar je een unieke combinatie vindt van een rozentuin met een rozenkenniscentrum. In de rozentuin, met een oppervlakte van 6000 m2, zijn, als enige plek in Nederland, alle Nederlandse Toprozen en Duitse ADR-rozen samengebracht. Deze rozen worden jaarlijks gekeurd en zijn de gezondste voor je tuin, park en openbaar groen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Gekke Maondig Verieniging (GMV) De Peg. - De Dansgarde van GMV De Peg treedt natuurlijk op in de carnavalsperiode maar ook bij andere evenementen door het jaar heen.- Joekskapel Kleug Zaat. - "In februari 1998 gingen Lottumse dames op stap, naar de jaarlijkse "Truujenaovend" in Lottum. Hier speelde een damesjoekskapel en zij zorgden voor een gezellige avond met hun muziek. Naarmate het alcoholpercentage steeg (dat kan ook bij dames, al is het met mate) vonden sommige Lottumse dames dat zij ook wel muziek konden gaan maken. Het idee om een Lottumse dames joekskapel op te richten was geboren. Het enthousiasme was groot, echter de muziekkennis was klein. Een dorpsgenoot werd gevraagd als muziekdeskundige. Van zijn kennis is gretig gebruik gemaakt. Op 3 januari 1999 hebben we ons debuutoptreden gehad op de nieuwjaarsreceptie van S.V. Lottum. Dit was van ons uit zeer geslaagd te noemen." Aldus de dames van Joekskapel Weg vaan d'n Aanrech op hun site. Kennelijk vonden anderen het ook geslaagd, want ze bestaan nog altijd en hebben dus in 2018 het 20-jarig jublieum gevierd.

- OJC Canix en 'Harmonie eten en drinken' hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijk georganiseerde Lottumse Kermis te realiseren (weekend eind juni / begin juli) vol live muziek, DJ's, een stormbaan en nog veel meer!

- Op een maandag half november is er in Lottum de jaarlijkse Paardenmarkt gehouden, de grootste Paardenmarkt van Limburg, die in ieder geval al sinds halverwege de 19e eeuw bestaat. Jaarlijks worden er ca. 600 paarden en pony's aangevoerd, met een heel levendige handel in een entourage met handelaren op alle mogelijke gebied op en rond het gezellige Lottumse marktplein. Naast de Paardenmarkt is er namelijk ook nog een Braderie met een groot aanbod aan dames- en herenkleding, kinderkleding, jassen, winterkleding en ander textiel. Verder is er een groot assortiment non-food, zoals kerst- en wenskaarten, cd’s, videospellen etc. Uiteraard wordt er ook voor een natje en een droogje gezorgd, zo is er o.a. erwtensoep, broodjes worst, balkenbrij, oliebollen, loempia’s, warme wafels, hamburgers, vis etc.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Veerpont Lottum-Lomm v.v. over de Maas (ook voor auto's). De pont vaart van april t/m september.

- Het in 2016 gerealiseerde Schravenpad is een eerbetoon aan de Lottumse missionaris mgr. Frans Schraven. Hij is in 1937 in China op gruwelijke wijze vermoord (levend verbrand) door het Japanse leger omdat hij weigerde vrouwelijke vluchtelingen als "troostmeisjes" ter beschikking te stellen. De wandelroute is 10 km lang en gemarkeerd met een routebordje met de afbeelding van Mgr. Schraven. De wandeling gaat door het dorp Lottum en het buitengebied, langs de Maas en een aantal mooie kapelletjes.

- Fietsroute 'Rozenroute' (35 km).

- Vanaf natuurgebied Schuitwater stroomt de Siebersbeek via Lottum in de Maas. De omgeving van het dorp wordt vooral gekenmerkt door rozenteelt. In het zuidwesten vind je heide-ontginningen. Nabij de Lottumse buurtschap Houthuizen loopt de Molenbeek, die enkele honderden meter daarna uitmondt in de Maas. In de nabijheid van de mondingen van beide beken ligt natuurgebied Siebersbeek. Ten zuiden daarvan ligt natuurgebied Kaldenbroek.

- Waterschap Limburg zet sinds maart 2018 in Lottum de eerste 'beverwachten' in. Het gaat om speciaal opgeleide vrijwilligers die op verzoek van het waterschap overlast van bevers bestrijden. Door de dammen die bevers bouwen, lopen soms stukken grond onder water. De beverwachten kunnen, als aan een aantal voorwaarden is voldaan, de beverdammen verlagen of verwijderen. Het gaat om een pilot, die bij succes ook elders in Limburg wordt ingevoerd. De pilot wordt uitgevoerd in het Lottums Schuitwater.

- Waterschap Limburg heeft in 2018 de dijk in Lottum versterkt. Inwoners, bedrijven en infrastructuur zijn hierdoor beter beschermd tegen overlast bij hoogwater van de Maas. Omdat de bestaande dijk niet stevig en hoog genoeg was, is deze afgegraven en opnieuw opgebouwd, onder andere met grond en klei. Daarna hebben ze de toplaag aangebracht en deze ingezaaid met gras. Vanaf het maaiveld is de dijk nu tussen de 2 en 2,5 meter hoog. Dat is zo’n 50 tot 70 cm hoger dan voorheen.

De nieuwe dijk is 1200 meter lang. De dijk start aan de zuidkant van Lottum aan de achterkant van het bedrijfspand Thilot aan de Hoofdstraat. Vervolgens loopt de dijk langs de kweker op de Veerweg en het landgoed met kasteel De Borgraaf heen. Vanaf het kasteel gaat de dijk naar de noordzijde van het dorp richting de woning op Pastoor Kerboschlaan 14. Vanaf daar is de dijk doorgetrokken tot aan de hoge grond bij het perceel In de Bergen 2. De Opperdonkseweg, Veerweg en Kerboschlaan zijn in de nieuwe situatie over de nieuwe dijk aangelegd. Tussen de Opperdonkseweg en de Veerweg is een fietspad op de dijk gerealiseerd. - De klus is uitgevoerd door aannemerscombinatie Ploegam - Dura Vermeer.

Hoewel de Dorpsraad liever een andere oplossing had gezien, biedt de verhoogde dijk ook kansen voor het dorp. Zo wil de raad het landschap rond de Maas aantrekkelijker maken, een wandelroute vanuit het dorp aanleggen en extra parkeerplaatsen creëren. Herman van de Pasch is geboren en getogen in Lottum. Hij is lid van de werkgroep Markt, Toerisme en Maasoever van de Dorpsraad en is nauw betrokken bij de dijkversterking rond het dorp. “Ik leef al mijn hele leven met de Maas”, zegt Herman. “Mijn ouders hadden een gemengd boerenbedrijf met percelen aan het water en tijdens de hoogwaters in 1993 en 1995 was ik brandweercommandant. Dan zie je van dichtbij wat het water kan aanrichten. De Maas is meestal vriendelijk, maar kan razendsnel omslaan. Ik begrijp dan ook hoe belangrijk waterbescherming is. Al zijn de maatregelen die nu worden genomen wel heel ingrijpend.”

De Dorpsraad vindt het belangrijk dat de Maas en Lottum meer met elkaar verbonden worden. Daarom heeft ze in 2017 een strandje aangelegd bij het water en is van een braakliggend weiland aan de Maas een recreatieplek gemaakt. “In 2016 geleden hoorden we voor het eerst over de plannen voor dijkversterking in Lottum”, zegt Herman. “Als Dorpsraad fungeerden we eerst als doorgeefluik tussen Waterschap Limburg en het dorp, maar we wilden proactief betrokken zijn en meedenken. Daarom stelden we ons eigen plan op en gingen daarover met het waterschap in gesprek.”

De wens van de Dorpsraad was dat er een nieuwe dijk zou komen, verder van het dorp af. Het dijktracé bleek echter al vast te liggen en kon niet worden gewijzigd. “Jammer”, zegt Herman. “Nu wordt de bestaande dijk tachtig centimeter hoger en drie keer zo breed. Dat maakt de afstand tussen de Maas en Lottum juist groter. Bovendien blijven de vijf huizen die het meeste worden getroffen door wateroverlast nu buitendijks. Toch zijn we als Dorpsraad altijd positief gebleven en proberen we er het beste van te maken. Want we zien zeker kansen rond de dijkversterking.”

Samen met een landschapsspecialist bekijkt de Dorpsraad hoe Lottum en de Maas meer een geheel kunnen gaan vormen. “We willen de verhoogde dijk mooi inpassen in het landschap”, zegt Herman. “Het doel is om het landschap rond het dorp in de 19e eeuw weer terug te brengen. Een vriendelijk landschap, met veel kleine percelen, bomen en groen. Daarnaast willen we een wandelpad van het dorpscentrum naar de Maas aanleggen, een educatief Blotevoetenpad maken bij de oude visvijver aan de dijk en een nieuwe parkeervoorziening realiseren op de hoek van de Veerweg en de Opperdonkseweg. Elementen die het toerisme in Lottum kunnen versterken. Er zijn nog wat hobbels te nemen in het overleg met het waterschap, maar als we dit kunnen realiseren, ben ik heel tevreden.” (bron: Waterschap Limburg, 15-5-2018)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Lottum, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lottum.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Lottum is opgericht in 2001, met als doelstelling de belangen van de inwoners van het dorp te behartigen. Dit doet zij door het bevorderen van de leefbaarheid en het welzijn van de bevolking door middel van het organiseren van activiteiten en het geven van adviezen richting gemeente en bevolking. Bovendien volgt de dorpsraad de ontwikkelingen binnen de gemeente op de voet, die van belang kunnen zijn voor het woon- en leefklimaat van het dorp. De dorpsraad voorziet de gemeente van gevraagd en ongevraagd advies.

- Onderwijs en kinderopvang: - De naam van Basisschool De Bottel verwijst naar de bottel van een roos, en die verwijst weer naar Lottum als Rozendorp. Als enige school in het dorp vervult De Bottel niet slechts een onderwijsgevende rol, maar is ze ook betrokken bij diverse dorpsactiviteiten. De school telde de laatste jaren gemiddeld zo’n 150 leerlingen. Tegenwoordig zijn het er ca. 125. De krimp heeft dus ook hier stevig huisgehouden, maar vlakt momenteel gelukkig af. - Kinderopvang Olleke Bolleke.

- Jeugd en jongeren: - Jeugdorganisatie JOL organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten voor de jeugd in Lottum. - Jongerencentrum OJC Canix is opgericht in 1976 en maakte aanvankelijk onderdeel uit van de JOL. In 1985 heeft het jongerencentrum zich daarvan losgemaakt en is als zelfstandige stichting Canix verder gegaan. Na een brand in augustus 1992 die het gebouw volledig in de as legde, hebben ze een tijdelijke locatie in gemeenschapshuis De Smetenhof kunnen gebruiken. In november 1995 was het nieuwe gebouw gereed. Ze kregen een combineerbare bar en zaal waar ze hun activiteiten kunnen houden. Al naar gelang de band kunnen ze een zaal creëren die bij de band past. Op de zondagmiddag hebben ze over het algemeen kleine concerten die alleen in het bargedeelte plaatsvinden. Bij grotere concerten kunnen ze dit combineren met een halve zaal of alleen de zaal. Voor grote concerten nemen ze het cafegedeelte en de zaal. Het cafégedeelte heeft een capaciteit van zo'n 100 personen en het zaalgedeelte heeft een capaciteit van 310 personen.

- Muziek: - Koninklijke Harmonie Lottum is opgericht in 1851. Ze repeteren op woensdagavond, waar ze samen hard werken aan een goed stuk muziek. Minstens zo belangrijk: na afloop napraten met een drankje en wat flauwekul. Ze spelen gevarieerde muziek: van wals tot dance en van klassiek tot rockmuziek. En ze houden van uitdagende concerten: samenwerkingen met zangers, bands of koren, concerten op locatie of met een thema zoals filmmuziek, Kerst etc. Nieuwe leden zijn altijd welkom bij deze gezellige muziekvereniging - met leden van 12 tot 88 jaar - die je met open armen zal ontvangen.

- Drums & Roses is een moderne slagwerkgroep uit Lottum. Plezier maken en gezelligheid gaan bij hen hand in hand met het maken van slagwerkmuziek. Tijdens de optredens en workshops wordt altijd gelachen en nemen ze het publiek mee op een reis langs alle kanten van de hedendaagse slagwerkmuziek. Wil je Drums & Roses een keer live zien optreden, kijk dan in hun Agenda. Ben je nog op zoek naar een leuke slagwerkgroep voor een workshop of optreden tijdens een evenement, neem dan contact met hen op.

- "Le Rossignol is in 1959 opgericht als dameskoor. Al snel bleek dat de dames toch niet zonder de heren konden en werd de naam in 1963, met de komst van enkele mannen, omgedoopt naar Gemengde Zangvereniging Le Rossignol.
Momenteel telt het koor ruim 30 enthousiaste zangers en zangeressen. De leden komen niet alleen uit Lottum maar uit de gehele gemeente Horst aan de Maas en zelfs ook nog uit de gemeenten Venlo en Venray. Le Rossignol is een meerstemmig koor in de registers sopraan, alt, tenor en bas. Gedurende het jaar zijn er diverse concerten o.a. in samenwerking met andere koren. Het repertoire is zeer uitgebreid en veelzijdig. Le Rossignol is nog altijd op zoek naar nieuwe leden om onze gelederen te versterken. Dat is nodig om onze Lottumse Zangvereniging aan de gang te houden. Iedereen kan zingen, vooral meezingen. Dus: wie durft de uitdaging aan? Le Rossignol repeteert iedere dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in gemeenschapshuis De Smetenhof. Kom eens naar een repetitie om te kijken of het ook iets voor jou is. De eerste drie maanden ben je op proef, daarna zien we samen verder. Tot ziens op de Smetenhof!"

- Sport: - Rond 1926 was er in Lottum al sprake van ‘clubvoetbal’. Zo speelde een groepje jongelui van de Broekhuizerweg onder de naam Sparta Lottum in een weiland, grenzend aan wat heel lang de Bergse Koel heeft geheten. Verder was er in het dorp nog een clubje rond Bosserhoeve, geheten N.A.S. De officiele betekenis daarvan was ‘Na Arbeid Spel’. Maar bij de oprichting van N.A.S. waren er een of twee spelers die met het rechteroog in het linker vestzakje keken, vandaar dat er in de volksmond ook wel van ‘Niet Allemaal Schelen’ werd gesproken. En dan was er in de jaren twintig ook nog dat eigenwijze groepje van de Hei en Hombergerweg, dat zich U.V.O. noemde. In 1927 kwam het dan eindelijk tot een bundeling van de Lottumse voetbalkrachten. Het waren ‘die van ’t dorp’ die de stoot gaven tot oprichting van de R.K.L.F.C. (Rooms Katholieke Lottumse Football Club).

In 1935 ging R.K.L.F.C. echter alweer roemloos ter ziele. Niet alleen was er onder de Lottumse voetballende jongelui niet genoeg animo meer om aan de competitie deel te nemen, ook het geld was helemaal op. In het voorjaar van 1938 begon bij menige Lottumse voetballiefhebber toch weer het voetbalbloed te tintelen en vond de oprichting plaats van de Rooms Katholieke Lottumse Voetbal Vereniging (R.K.L.V.V.). Het volgende historische moment komt op 25 juni 1981, als de voetbalvereniging en de - in 1980 opgerichte - korfbalvereniging fuseren tot sportvereniging S.V. Lottum. Aldus een zeer korte samenvatting van de geschiedenis van de voetbalvereniging, die je onder deze link uitvoerig beschreven vindt.

- De in 1977 opgerichte tennisverenging TC Lottum is een bloeiende vereniging die midden in het Lottumse verenigingsleven staat, met ruim 200 leden variërend van ca. 7 tot ca. 85 jaar. Sinds 1982 zijn ze gevestigd op een schitterend gelegen locatie aan de Kraaienhof. Hier hebben de leden de beschikking over een 4-tal gravelbanen en een eigen clubhuis. Bij aanvang van het seizoen tot aan de zomervakantie wordt de mogelijkheid geboden voor zowel jeugd- als seniorleden om o.l.v. een erkende tennisleraar tennislessen te volgen. Door het seizoen heen worden tal van activiteiten georganiseerd. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Jeugdleden kunnen gebruik maken van een gratis proefperiode van 3 maanden.

- Pony- en Ruiterclub Lottum is een rijvereniging met leden uit het dorp en omliggende dorpen. De vereniging heeft de beschikking over een rijhal en buitenterreinen. Veel leden zijn actief in de wedstrijdsport. Zowel in het winter- als zomerseizoen worden door gediplomeerde instructeurs dressuur- en springlessen gegeven. De vereniging organiseert jaarlijks concoursen in het zomerseizoen en in het winterseizoen. Daarnaast worden er door en voor de leden clinics georganiseerd. Lidmaatschap met eigen of verzorgpony/-paard is mogelijk vanaf 6 jaar.

- MC Lottum beschikte vanaf het begin (jaren zestig) over een eigen motorcrosscircuit. Dit zwaar zandcircuit genoemd de Hanekamp lag aan de Horsterdijk. Jaarlijks organiseerde de club 2 wedstrijden op hun roemruchte circuit. Tot aan de ruilverkaveling in 1997. Daarna was er geen parkeerruimte meer beschikbaar en was het afgelopen met de organiseren van wedstrijden op de Hanekamp. Sindsdien moet de club hun wedstrijden elders organiseren. Hiervoor zijn ze afhankelijk van landbouwers die hiervoor hun grond beschikbaar willen stellen. Verschillende leden van MC Lottum hebben in het verleden op het hoogste niveau meegestreden om het Nederlands kampioenschap. Het is al 9 leden gelukt om Nederlands Kampioen te worden.

- Een van de doelen van de in 1952 opgerichte Judoclub Lottum is om niet alleen een club te zijn waar je op donderdag of vrijdag een uurtje komt voor de judosport, maar ze willen meer zijn. Een brede vereniging waar jong en ouder graag komt en zich thuis voelt, en waar men zich zowel sportief als persoonlijk kan ontwikkelen.

- Dartclub DC De Roës.

- De visverenigingen van Broekhuizenvorst en Lottum hebben in 2018 nieuwe visvijvers gekregen bij de Roamweg en Haasendonkerweg, in het landelijk gebied precies tussen deze dorpen in, in een natuurgebied van 3,5 hectare. Eigenaar van het gebied Staatsbosbeheer was bereid de grond over te dragen voor de aanleg van twee nieuwe visvijvers (een voor de jeugd en een voor volwassenen). Eén visvijver creëren was niet mogelijk, omdat het gebied wordt doorkruist door een stuk agrarische grond.

Projectbureau Ooijen-Wanssum heeft de visvijvers aangelegd als compensatie, omdat vanwege de reactivering van de Oude Maasarm de visvijver van HSV Eendracht uit Broekhuizenvorst is verdwenen, omdat de Oude Maasarm nu door dat gebied stroomt. Dat kon mooi worden gecombineerd met de nieuwe plek die HSV Willem Barendsz uit Lottum nodig had. Hun 300 meter lange steiger in het Lottumse Schuitwater was namelijk onder water komen te staan, door de hoge waterstand die werd veroorzaakt door dammen die de in het gebied aanwezige bevers hebben aangelegd. HSV Willem Barendsz heeft ca. 130 leden. Ook aan de Lottumse Maas zijn ze actief; ze onderhouden daar een splinternieuwe boothelling, en een parcours met 35 zitplaatsen.

- Zorg: - BijBiezonder is een kleinschalige en professionele zorgorganisatie in Lottum. Ze bieden zorg aan kinderen uit o.a. de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Venlo en Bergen. Vanuit hun zorgboerderij kunnen ze ook zorgen voor het vervoer. Op hun locatie organiseren ze jeugdzorg (begeleidende vorm, geen behandeling), dagbesteding en dagbegeleiding zo veel mogelijk op maat. Ze proberen daarbij zo veel mogelijk 'buiten' op te zoeken: even naar de Maas wandelen, hun dieren verzorgen, het bos in of op een andere manier de natuur ervaren. Vooral bij de dagbesteding en de drop-out-trajecten schrijven ze Maatwerk met een hoofdletter, omdat hun overtuiging is dat goede zorg alleen kan ontstaan door eerst heel goed naar de vraag te luisteren. Daarna gaan ze samen in gesprek om tot een passend programma te komen. BijBiezonder draait groepen voor kinderen van 5 t/m 18 jaar, en voor jongvolwassenen.

Naast dagbesteding en -begeleiding bieden ze ook individuele en ambulante begeleiding aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen en hun omgeving. Op hun eigen locatie organiseert BijBiezonder ook professionele kleinschalige logeeropvang. Deze kan ingezet worden om het gezin te ontlasten, maar zeker ook om aan ontwikkeldoelen van het betreffende kind te werken. Daarnaast bieden ze ook trajecten voor drop-out's; jongeren die vast lopen in het onderwijs en die een maatwerktraject nodig hebben om weer uit een dal te klimmen, om vervolgens weer verder op te bouwen naar een passende deelname aan de maatschappij (met onderwijs en arbeidsoriëntatie op maat).

- Veiligheid: - Brandweer Lottum. - Valt je schoonmoeder van de trap? Is je kind met buiten spelen gevallen? Heeft een hond je gebeten? Weet je dan wat je moet doen? Wat doe je in deze gevallen als "kusje erop" niet meer helpt? Bij de in 1952 opgerichte EHBO-vereniging Lottum kunnen ze je opleiden zodat je wel weet wat je in deze situaties moet doen.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - De maatschap van geitenhouderij De Roozehoeve van Ronald Paardekooper en Lydia van Beek in Lottum (Losbaan 42) heet De Verbinding. Dat is een bewuste keuze, omdat ze geloven in een duurzamen relatie met hun zakenpartners, maar ook met de maatschappij. In de Nederlandse veehouderij in het algemeen en de geitenhouderij in het bijzonder gebeuren veel goede dingen en wordt er overwegend zeer goed voor de dieren gezorgd. Ze vergeten dat als sector alleen af en toe te communiceren. Daarom willen Ronald en Lydia hun bedrijf graag open stellen voor burgers en laten zien en vertellen waar ze mee bezig zijn. Zo hebben ze een 'skybox' gerealiseerd, zodat fietsers en wandelaars die langs komen vanaf de zolder een kijkje in de stal kunnen nemen. Daarnaast is er een geitenspeeltuin waar lammeren in de goede tijd van het jaar kunnen spelen, en is er een informatiepaneel aan de weg waarop staat wie ze zijn en wat ze doen (goed idee, zouden meer bedrijven moeten doen!, red.). Verder voldoen ze aan de 'maatlat duurzame veehouderij', die diverse eisen stelt aan het bedrijf op het gebied van onder meer ammoniak, dierenwelzijn, dierengezondheid, energie en omgeving.

Reactie toevoegen