Luchtenburg

Plaats
Buurtschap
Buren
Betuwe
Gelderland

luchtenburg_collage.jpg

Luchtenburg, collage buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Luchtenburg, collage buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Luchtenburg

Terug naar boven

Status

- Luchtenburg is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. T/m 1998 gemeente Lienden.

- De buurtschap Luchtenburg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ingen.

- De buurtschap Luchtenburg heeft, in tegenstelling tot bijv. de nabijgelegen buurtschap Ganzert, geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1851-1855 Lugtenberg, 1867 Luchtenberg, 1899 Luchtenberg, 1913 Luxemburg.

Naamsverklaring
In de late middeleeuwen is reeds sprake van een kasteel de Luchtenburg. Luchtfoto's tonen dat de ronde burcht een dubbele wal en drievoudige gracht had. De naam suggereert een relatie met het geslacht Lichtenberg. Vergelijk Lichtenberg bij Maastricht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Luchtenburg ligt rond de gelijknamige weg, N van Ingen. De buurtschap ligt erg landelijk en idyllisch. Fotograaf Jan Dijkstra verwoordt zijn ervaring ter plekke als volgt: "Het ruisen van de wind en het vallen van het blad, verbrak daar de stilte."

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Luchtenburg niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op het hele internet is helaas niets inhoudelijks over deze buurtschap te vinden, dus als iemand hier nadere informatie over heeft, houden wij ons aanbevolen.

Reactie toevoegen