Luchtenveld

Plaats
Buurtschap
Smallingerland
Fryslân

Luchtenveld

Terug naar boven

Status

- Luchtenveld is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Smallingerland.

- De buurtschap Luchtenveld valt grotendeels onder het dorp Houtigehage, deels onder het dorp Drachtstercompagnie (zie verder bij Ligging).

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Luchtenfjild.

Oudere vermeldingen
1899 Luchterveld, begin 20e eeuw Lucht en Veld. Die laatste naam komt op - in ieder geval - nog 3 plekken in Fryslân voor, maar dan 'slechts' als huisnaam.

Naamsverklaring
- Deze buurtschap is genoemd naar de omstandigheden: veel lucht en veel veld. Dat zal de situatie ten tijde van de ontginning zijn geweest. (1)
- Lucht zou 'omheind terrein' betekenen, vergelijk ook Locht. De naam is ook geduid als die van een afgelegen herberg, waar men alleen lucht en veld kon zien. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Luchtenveld ligt rond de gelijknamige weg (Z van Houtigehage, NO van Drachtstercompagnie), die geheel onder het dorp Houtigehage valt, en de t-splitsing aldaar met de Folgersterloane. De grens tussen de genoemde dorpen loopt midden door deze laan, dus de panden aan de zuidkant van deze laan en daarmee ook die van de buurtschap aan deze kant van deze laan, vallen onder het dorp Drachtstercompagnie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Luchtenveld omvat een 'handvol' panden aan de gelijknamige weg, en idem aan de Folgersterloane.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1918 tot 1946 was er de tramlijn van Groningen naar Drachten, die langs Luchtenveld kwam. De buurtschap had een halte aan deze lijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het ensemble aan de Folgersterloane 70-76 (aan de zuidkant van deze weg, dus vallend onder Drachtstercompagnie), bestaande uit een voormalige kerk, idem pastorie en 2 woonhuizen, is een gemeentelijk monument. Al deze panden zijn in 1928 gebouwd, in opdracht van evangelist Berend Overdijk (1894-1977). De gebroeders H. en W. Kuipers bouwden deze objecten in een vrij sobere interbellumstijl. In 1932 is de kerk, die oorspronkelijk met een rieten kap gedekt was, in vlammen opgegaan. In hetzelfde jaar vond herbouw plaats maar nu met dakpannen.

In 1933-1934 is achter het kerkgebouw en de pastorie een kerkhof aangelegd. Op het kerkhof staat een bakstenen baarhuisje met een hardstenen gevelsteen en inrijdeuren in de kopgevel. De toegang tot het kerkhof wordt gevormd door openslaande ijzeren hekken, die zijn bevestigd aan gemetselde hekpijlers, bekroond met decoratieve hardstenen koppen.

Het huis is opgetrokken in schone baksteen, het heeft één bouwlaag onder een zadeldak. De voorgevel is een puntgevel met de entree in een open hoekportiek met gemetselde hoekkolom. De indeling van de voorgevel en het inwendige is ten opzichte van nummer 70 op nummer 72 in spiegelbeeld. De vroegere pastorie heeft de naam 'Huize Vrede' en op de kerk staat het opschrift 'Jezus Leeft'. In de koopakte (beide panden zijn in 2006 verkocht, zie hierna) is aangegeven dat deze beide opschriften in stand moeten worden gehouden.

Overdijk preekte hier voor enkele tientallen toehoorders die de preken in de omliggende kerken te vrijzinnig vonden. Hij noemde zijn kerkgenootschap de Vrije Evangelische Gemeente Luchtenveld. De kerk was bij geen enkel kerkverband aangesloten. In 1973 is in het kerkje de laatste kerkdienst gehouden. Zoon Jan (1924-1997) zette het werk van de in 1977 overleden Berend Overdijk voort door het versprreiden van evangelisaielectuur. In 1998 preekte G.J. van Loon, een kolonel van het Zuid-Afrikaanse "Ekklesia" Evangeliekorps, hier korte tijd, voor lege stoelen. In 2006 zijn kerk en pastorie verkocht aan de heer Jan Woudstra, die in de kerk een acupunctuurpraktijk heeft gevestigd. Daarnaast geeft hij workshops met oosterse muziekinstrumenten en is hij beeldhouwer. (bronnen: weekblad Breeduit van de gemeente Smallingerland d.d. 8-11-2007 en (3))

Reactie toevoegen