Maasband

Plaats
Buurtschap
Stein
Westelijke Mijnstreek
Limburg

Maasband

Terug naar boven

Status

- Maasband is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Westelijke Mijnstreek, gemeente Stein.

- De buurtschap Maasband valt voor de postadressen onder het dorp Stein, omdat het gemeentelijk altijd onder Stein heeft gevallen. Maar geografisch en maatschappelijk - net als de andere vanouds Steinse buurtschappen Veldschuur en Kleine Meers - wordt het als behorend tot buurdorp Meers beschouwd, omdat al deze buurtschappen bij en met Meers op het 'eiland' tussen Julianakanaal en Maas liggen.

- De buurtschap Maasband heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Maasbendj.

Oudere vermeldingen
1840 ‘Maasbamdt of Maasband’(1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Maasband ligt W van het Julianakanaal en het dorp Stein en N van het dorp Meers, aan de Maas en de Belgische grens, tegenover het Belgische Eisden. De buurtschap ligt verder NO van de plaats Maasmechelen in België, Z van de plaatsen Leut en Meeswijk in België, ZW van de dorpen Berg aan de Maas en Urmond en NW van het dorp Elsloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Maasband 24 huizen met 119 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Maasband is een protestantse ‘enclave’ in het verder overwegend katholieke Limburg.

Geschiedenis van het landschap van Maasband in de loop der eeuwen, met kaarten. Gezien de landschappelijke situatie van de buurtschap (o.a. gelegen tegen de grens met België en aan de Maas, die hier een aantal keren van loop is veranderd), hebben zich hier nogal wat complexe grenssituaties voorgedaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maasband heeft 1 rijksmonument, en wel een schilderachtig aan de Maas gelegen bakstenen 16e-eeuwse hoeve (Maasbansdervaart 18).

- Het kapelletje op de hoek van de Maasbanderkerkweg en de Leutherhoekweg is geplaatst ter ere van Maria Nieuwehuysen (gehuwd met Cris van Mulken) die in 1806 op haar erf vermoord is.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. Carnavalsvereniging FC De Bokkeriejers bestaat vermoedelijk nog wel (althans het meest recente dat we kunnen ontdekken is de foto uit 2013 onder de link), maar op het internet weten ze zich goed te 'verstoppen'; voor zover ons bekend heeft de vereniging geen website of -pagina (meer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute Meers-Maasband (ca. 10 km). De buurtschap is het vertrekpunt voor speciale hoogstamboomwandelingen naar Meers en terug, speciaal als de vruchtbomen bloeien.

Hoogstamboomgaarden
De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL, verzorgt in Zuid-Limburg de aanleg van hoogstamboomgaarden en heggen en verzorgt voorlichtingen over hoe je ze het beste kunt onderhouden. Ook in Maasband zijn hoogstamboomgaarden. Eigenaren van huisweiden rond de bebouwing en weilanden in het buitengebied hebben een snoeicursus voor hoogstamfruitbomen gevolgd. Samen met IVN Stein wordt jaarlijks een bloesemtocht georganiseerd langs de hoogstamboomgaarden.

Nevengeul van de Maas
De locatie Maasband valt onder het Grensmaas-project. Oostelijk van de buurtschap is in 2015 een nevengeul aangelegd en zijn de uiterwaarden verlaagd. Het graven van de nevengeul was noodzakelijk, omdat de Maas ten westen van de buurtschap te weinig ruimte biedt. Een verbreding van de rivier ter plaatse is niet mogelijk omdat de buurtschap pal aan de Maas ligt. Door het aanleggen van de nevengeul achter de buurtschap langs wordt toch een betere bescherming tegen hoogwater geboden. Aanpassingen aan de bestaande kade zorgen ervoor dat de buurtschap in de toekomst omsloten wordt door een ringkade. De nevengeul en de ringkade zorgen ervoor dat de buurtschap gemiddeld 100 dagen per jaar als het ware op een eiland ligt. Een brug over de nevengeul zorgt ervoor dat de buurtschap bereikbaar blijft.

Nieuwe natuur
Het gebied om Maasband maakt deel uit van het natuurgebied dat met het Grensmaasproject is ontstaan. Het gebied wat verder naar het noorden is een oud cultuurlandschap. Dat blijft onaangetast.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje met impressie van het hoogwater in de Maas rond Maasband en omgeving d.d. 8 januari 2011.

- Filmpje met een virtuele rondwandeling door Maasband.

- "Eine Richtige Maaskèntjer is Mart o.d. Camp (1939) uit de Maasband bij Stein. Een kleine man met grootse verhalen en praktijken. Geweldige historische verhalen uit zijn jeugd, waarbij hij de confrontatie met de schoolmeesters en pastoor niet schuwde. Stropen zat hem in het bloed, maar werken en heel actief zijn ook. Na zijn niet afgeronde "studie" werkte hij een aantal jaren bij de post en werd daarna kraanmachinist. Dat werk heeft hij het langste gedaan. In zijn vrije tijd bouwde hij het huis, stroopte, kweekte groenten en fruit, timmerde meubels in elkaar, was nog een beetje uitvinder en bedenker van vogelverschrikkers, etc. Kortom... een man met een verhaal." Bekijk de mooie videoreportage onder de link (44 min.) van Docuz.nl.

- Fotoserie van Maasband door fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasband (online te bestellen).

Reactie toevoegen