Maasgouw

Gemeente
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

Maasgouw

Terug naar boven

Status

- Maasgouw is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg.

- De gemeente Maasgouw is in 2007 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Maasbracht, Thorn en Heel.

- De gemeente Maasgouw omvat de stad Thorn, de dorpen Beegden, Brachterbeek, Heel, Linne, Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert en Wessem, en de buurtschappen Baarstraat, Bilt, Brandt, Eiland, Osen, Panheel, Pol, Santfort (deels) en Weerd. Dat zijn 1 stad, 8 dorpen en 9 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Maasgouw.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Maasgouw.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeentenaam is door de gemeenteraden van de fusiepartners op 17 november 2005 door stemming gekozen. Het is een naam die past bij de gemeente, gezien de ligging aan de rivier de Maas. In de historie is de naam terug te vinden in de Karolingische tijd (750 - 900 na Chr.). Het oude Maasgouw betrof ongeveer het gebied tussen Aken, Wezet en Noord-Brabant. Gouw was een Germaanse aanduiding voor provincie. Na 900 na Chr. viel het gebied uiteen in koninkrijkjes en vorstendommen, zoals Thorn.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Maasgouw grenst in het ZW aan de rivier de Maas, die verder langs en door de gemeente stroomt, van ZW naar O, en aan België en de Belgische plaatsen Aldeneik, Ophoven, Geistingen en Kessenich, in het W aan Ittervoort en Grathem, in het NW aan Baexem, in het N aan Horn, in het NO aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, Roermond, Ool, Herten en Merum, in het O aan de Maas, Sint Odiliënberg en Montfort en in het ZO aan het Julianakanaal, Sint Joost en Echt, en ligt O van Neeritter, ZO van Weert, N van Susteren en Sittard en NO van de Belgische plaats Maaseik. In het O van de gemeente vloeien het Lateraalkanaal Linne-Buggenum en de Maas samen, en centraal in de gemeente deze laatste rivier en het Julianakanaal. De A2 loopt centraal door de gemeente, van NW naar ZO, de A73 langs en door het O van de gemeente, van NO naar ZW; iets verderop, iets ZO van de gemeente, ligt Knooppunt Het Vonderen (A2/A73). De hoofdplaats Maasbracht ligt centraal tot O in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Maasgouw omvat ca. 9.500 huizen met ca. 23.500 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Kunst en Cultuur Maasgouw (KCM) wil onderscheidend zijn, origineel, laagdrempelig en lokaal gericht. Kunst en cultuur wordt gezien in de breedste zin van het woord, waarbij veel mogelijk is en weinig onmogelijk. KCM wil vooral verenigingen en de inwoners van de gemeente bij het Kunst- en Cultuurweekend (weekend in september, in De Spil in Maasbracht) betrekken, en met name specifieke groepen zoals jeugd, ouderen en mindervaliden bij de geplande activiteiten een rol geven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeente Maasgouw werkt met stichting IKL / Landschapsbeheer Limburg aan verdere verbetering van de kwaliteit van de buitengebieden. De aandacht gaat daarbij onder meer uit naar het verhogen van de 'leesbaarheid' van het landschap. Zo wordt de haalbaarheid onderzocht naar het zichtbaar maken van het Romeinse wegtracé op de westoever van de Maas. Verder bekijkt IKL met lokale instanties hoe ze de informatieve en inspirerende waarden van de omgeving rond de Hompesche molen (de hoogste van Limburg) en de ruïne van het voormalig kalsteel Walburg bij Laak kan verbeteren door de eventuele aanleg van groen. Kansrijk is verder de aanleg van hoogstamboomgaarden en het herstel van historische paden waardoor de toegankelijkheid van het buitengebied toeneemt.

De gemeente zet hiermee niet alleen in op de versterking van het bijzondere erfgoed, de landschappelijke en ecologische kwaliteit, maar evenzeer op het bevorderen van de toeristische en recreatieve potenties. IKL gaat in totaal 100 landschapselementen opknappen. Het gaat om 42 bosgebieden, 15 populierenopstanden, 4 natuurterreinen, 2 heggen, 10 houtsingels, 5 boomrijen (onder andere met knotbomen), boomgroepen en 10 verspreid in de gemeente gelegen kikkerpoelen. Voor nadere informatie zie het Zorgplan Maasgouw Mooier (feb. 2010).

- De gemeente Maasgouw heeft in 2010 de 'Juichwilg', de landschapsprijs van Landschapsbeheer Nederland voor de best presterende Nederlandse gemeente gewonnen. Volgens de jury is de gemeente bijzonder actief met behoud en waar mogelijk ontwikkeling van biodiversiteit. Voorbeelden die genoemd worden zijn het herstel van de Beegderheide, het realiseren van veilige oversteekplaatsen voor bevers en het uitvoeren van een meerjarenprogramma voor landschapsverbetering, met speciale aandacht voor bijzondere soorten planten en dieren. De jury heeft bij de beoordeling gelet op eigen inzet en inspanningen van gemeenten, de mate waarin zij er in zijn geslaagd burgers te betrekken bij het versterken van de biodiversiteit en de mate waarin de inspanningen hebben geleid tot concrete resultaten. De gemeente is gekozen uit een totaal van 12 genomineerde gemeenten: één uit iedere provincie. Deze nominaties zijn gedaan door de provinciale organisaties Landschapsbeheer. (bron: gemeente, 22-10-2010)

Terug naar boven

Beeld

- De website Studio Maasgouw, opgezet en onderhouden door de in Wessem geboren Thieu Vogels (1952), doet met foto- en filmreportages verslag van actuele zaken voor nu en later. Er zijn ook heel veel oude foto's te vinden, ingedeeld per kern.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasgouw (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Maasgouw. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - "Stichting Omroep Leudal-Maasgouw en RTV Roermond werken samen onder de naam ML5. De missie van ML5 is: het verzorgen van een onafhankelijke nieuws- en informatievoorziening aan de lokale samenleving; het aanbieden van een crossmediaal platform voor de productie, uitzending en overige distributie van programma’s, ideeën en opinies; het stimuleren en faciliteren van de lokale samenleving (mensen, groepen, organisaties) om via de lokale omroep publieke lokale content te produceren en te verspreiden. Hierbij is ons doel het versterken van de maatschappelijke betrokkenheid, democratie, emancipatie en participatie van burgers in hun eigen leefomgeving."

- Muziek: - Stichting Popmuziek Thorn (SPT) heeft als doel door de inzet van muziek het culturele- en jongerenprogramma binnen de gemeente Maasgouw te bevorderen.

- Wonen: - "Waar je woont, is je thuis. Hier voel je je vrij en veilig. En heb je het naar je zin. Zo'n thuis vind je in onze gemeente. Hier heb je de ruimte en mogelijkheden om dát te doen wat jouw leven leuker maakt: recreëren, buurten, sporten, winkelen, met de kinderen op pad. Goed te combineren met je werk of dagelijkse bezigheden. In een omgeving waar van alles mogelijk is. En te doen waar het echt om gaat: mooie dingen beleven en herinneringen maken. Onze gemeente biedt een leefomgeving waar dit voor iedereen geldt. Waar we rekening houden met elkaar, maar wel voldoende ruimte hebben om ons vrij te voelen." Aldus de gemeentelijke website Wonen in Maasgouw. Vakantie voor je leven!, waar je alle relevante informatie vindt voor als je overweegt in deze gemeente te gaan wonen, o.a. over onderwijs, sport- en spelmogelijkheden, recreatie, eten en drinken, cultuur, zorg en welzijn, en evenementen.

- Duurzaamheid: - "In 2019 is Coöperatie Duurzaam Maasgouw van start gegaan. Dit burgerinitiatief heeft zich ten doel gesteld de gemeente te verduurzamen. Op onze website word je als inwoner van deze gemeente uitgenodigd deel te nemen in de coöperatie en werk te maken van bijvoorbeeld energiebesparing. De coöperatie helpt je daarbij. De coöperatie is opgericht door een aantal inwoners van deze gemeente en heeft geen commerciële belangen, is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk. De coöperatie is er vóór en dóór de burgers van deze gemeente. Duurzaamheid is een breed thema en je kunt op veel manieren bijdragen aan een duurzame toekomst. Gezien de actualiteit en de politieke agenda geeft de coöperatie prioriteit aan het duurzaamheidsthema “energie”. Daar wordt iedereen en de hele samenleving nu op de een of andere manier mee geconfronteerd. Ook de inwoners van onze gemeente als samenleving.

Duurzaam Maasgouw legt de focus niet in de eerste plaats op energieopwekking. Voorop staat energiebesparing: wat je niet nodig hebt hoef je ook niet te in te kopen en niet op te wekken. Dat vereist ook onafhankelijke voorlichting en begint met bewustwording. Tenslotte informeren we je graag hoe je in de dan nog benodigde energie kunt voorzien. Met informatie over energieopwekking met zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, en over deelname in energieprojecten als zonneweides en windenergie. “De winkel is nog niet compleet ingericht, maar we zijn al open!” Kijk op onze site wat we je nu al kunnen bieden. We helpen je graag met verduurzamen. Met energie besparen en met jou kijken in welke stappen en met welke maatregelen je dat het beste voor jouw situatie kunt doen. Wil je zelf al aan de slag en wil je weten wat de energieslurpers zijn in jouw woning? Meten is weten! Leden kunnen bij onze coöperatie gratis een eenvoudige energiemeter lenen. Kijk op onze site hoe je voor slechts €10 lid wordt en lees hoe we je nu al kunnen helpen met energiebesparing en verduurzaming. Als lid bepaal je mee wat de activiteiten en prioriteiten in dit burgerinitiatief moeten zijn!"

- Veiligheid: - Politie Basisteam Echt heeft als werkgebied de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen.

Reactie toevoegen