Mariënheem

Plaats
Dorp
Raalte
Salland
Overijssel

Mariënheem

Terug naar boven

Status

- Mariënheem is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Raalte.

- Onder het dorp Mariënheem vallen ook de buurtschappen Boetele en Raams (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Het dorp Mariënheem is gesticht in de buurtschap Assendorp en werd aanvankelijk ook zo genoemd.

Naamsverklaring
De plaatsnaam is afgeleid van het in de 19e eeuw in gebruik zijnde heemkerkhof aan de Assendorperweg. Hier bevond zich ook een oude schuurkerk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mariënheem ligt O van de dorpen Raalte, Boerhaar en Wijhe, ZO van de dorpen Heino en Lierderholthuis, ZZW van het dorp Lemelerveld, ZW van de dorpen Luttenberg en Lemele, WZW van het dorp Hellendoorn, WNW van het dorp Nijverdal, NW van het dorp Haarle, NNW van het dorp Nieuw-Heeten, N van het dorp Okkenbroek, NNO van het dorp Heeten, NO van het dorp Wesepe en ONO van het dorp Broekland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Mariënheem heeft ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1937 ontstaat het dorp Mariënheem. Ondanks aanvankelijke protesten tegen de komst van eerst een school en later de kerk en parochie waaraan het dorp zijn bestaan dankt - met name de omliggende parochies zijn 'not amused' dat er stukken van hun grondgebied worden afgeknabbeld - weet de kern zich te ontwikkelen tot een hechte gemeenschap. Inmiddels al ca. 80 jaar trekken de inwoners samen op en zijn ze continu in de weer om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren.

Dankzij het grote saamhorigheidsgevoel weet men in Mariënheem de soms moeilijke en veranderende omstandigheden, zoals het nijpende woningtekort en het verdwijnen van lokale voorzieningen, het hoofd het te bieden. En meer dan dat. Door de aanhoudende inzet van de inwoners worden nieuwe ontmoetingsplaatsen gecreëerd, ruimere sport- en recreatievoorzieningen gebouwd, en heeft het dorp een rijk verenigingsleven.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instantie en literatuur:

- Dorpsarchief Mariënheem het Omnihuus.

- In 2012 is het boek 'Het dorp dat er niet had moeten komen: Mariënheem, 75 jaar een bloeiende gemeenschap' verschenen. (uitg. IJsselacademie). Niet de aanvankelijk beoogde 240 pagina’s maar bijna 400 pagina’s dik is het boek uiteindelijk geworden, vol met foto’s, anekdotes, weetjes en (achtergrond)informatie over ontstaan en ontwikkeling van dit dorp en haar dorpsgemeenschap. Het boek doet gedetailleerd verslag van de ontwikkelingen die het dorp in de loop der decennia heeft doorgemaakt; de veranderende rol van kerk en pastoor, het toenemende zelfbewustzijn ten aanzien van de gemeente Raalte, de rol van Plaatselijk Belang Mariënheem en van de vele verenigingen.

Mede door de vele citaten schetst de publicatie vooral ook een beeld van de Mariënhemers zelf, die in het verleden de wil hadden en ook in het heden nog altijd de wil hebben om samen te bouwen aan een goede toekomst voor hun dorp. Het boek is, in nauwe samenwerking met de leden van het Omnihuus, geschreven door historicus drs. Th. M. van Mierlo. Het is inmiddels uitverkocht.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Mariënheem (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariënheem heeft 3 rijksmonumenten.

- Mariënheem heeft 2 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Midzomerfeest in Mariënheem (gedurende 4 dagen in juni) is ooit begonnen als klein kermisje in het dorp, en is inmiddels uitgegroeid tot een feest met regionaal aanzien. Sinds 2016 wordt het georganiseerd op het terrein van Manege Bartels, dat een centrale ligging heeft ten opzichte van Raalte, Haarle, Heeten en Nieuw-Heeten. Veel bezoekers komen daarom ook uit de omliggende kernen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In april 2013 zijn de toen gereed gekomen Ommetjes door en rond Mariënheem feestelijk geopend door de burgemeester van de gemeente Raalte. Tegelijkertijd is ook een nieuw heerlijk koekje, het Mariënheems Keitje, gepresenteerd door de medewerkers van De Parabool. De Ommetjes, die alle starten vanaf de Gasterij, zijn gerealiseerd door de werkgroep Wandelpaden van Plaatselijk Belang Mariënheem in het kader van het project ‘Ommetjes Salland’, en mogelijk gemaakt door de medewerkerking van vele grondeigenaren.

Hoewel er in de omgeving sporen gevonden zijn van bewoning uit het begin van onze jaartelling, is het dorp Mariënheem nog maar ca. 80 jaar jong. Vanuit de jonge kern kun je al wandelend genieten van eeuwenoud landschap. Oude eiken, prachtige lindebomen en typisch Sallandse erven leiden je door het landschap. Heel bijzonder is dat de nieuwe paden over particulier terrein mooie oude passende namen hebben gekregen en zo mede de geschiedenis levend houden. Deze paden hebben alle een mooi gegraveerd houten bord gekregen, gemaakt door Herman Heetkamp. Bij het startpunt bij gasterij De Kruidentuin biedt een informatiepaneel informatie over de route en omgeving. Tevens is er een folder van de Ommetjes gemaakt, die op diverse toeristische plekken is te verkrijgen. Onder de link kun je hem ook  online bekijken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Mariënheem.

- Nieuws: - De MIK (Mariënheem Informatie Krant) verschijnt wekelijks, en is via de link ook online te lezen.

- Onderwijs: - Sint Antoniusschool.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Mariënheem. - Met de realisatie van de gymzaal in het dorp werd de inwoners de mogelijkheid geboden om zaalsporten te gaan beoefenen. Dit bestond in het begin uit gymnastiek voor alle leeftijden. Een gedeelte van de gymlessen bestond uit een spel, wat meestal resulteerde in een partijtje volleybal. Dit volleybal werd zo populair dat men wilde gaan spelen in competitieverband. Maar daarvoor moest er een officiële vereniging komen. Daarom is in 1970 Vocluma opgericht, wat staat voor Volleybal Club Mariënheem. De vereniging heeft ruim 100 leden. - Tennisvereniging.

- Zorg: - Zorgboerderij Het Hageveld.

- Duurzaamheid: - In 2016 waren 21 'miniwijken' in Mariënheem in een wedstrijd verwikkeld om zo veel mogelijk energie te besparen. Niet allemaal even fanatiek, maar in álle buurten lag het energieverbruik in 2016 lager dan het jaar daarvoor. De winnende straten wisten zelfs 8 procent gas- of stroomwinst te halen. Jos Neulen van de organiserende commissie Duurzaam: "Over de hele linie is het energieverbruik gedaald met ruim 2 procent. Ik durf te beweren dat het energiebewustzijn is toegenomen; je merkt dat er sindsdien meer over gepraat wordt. Dat dorpsgenoten beter weten wat ze kunnen doen om hun energieverbruik te verlagen. En je ziet het bijvoorbeeld ook aan de toename van het aantal zonnepanelen in het dorp."

De commissie gaat door met verdere bewustmaking m.b.t. energiebesparing en duurzaamheid: "We zetten ons bijvoorbeeld in voor collectieve zonnepanelen op gemeenschappelijke gebouwen in het dorp. Daarnaast hebben we een doe-het-zelfavond over isolatie georganiseerd. Met allerlei tips over hoe je zelf je huis beter kunt isoleren: hoe je bijvoorbeeld radiatorfolie, een brievenbusborstel of vloerisolatie aanbrengt." Bijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de pagina Buurtkracht Mariënheem.

Reactie toevoegen