Mariadorp

Plaats
Dorp
Eijsden-Margraten
Heuvelland
Limburg

mariadorp_100_jaar_kopie.jpg

Logo op de lokale dorpssite t.g.v. het 100-jarig bestaan van Mariadorp in 2013. De markante straatjes met witte huizen zijn hier goed te zien.

Logo op de lokale dorpssite t.g.v. het 100-jarig bestaan van Mariadorp in 2013. De markante straatjes met witte huizen zijn hier goed te zien.

mariadorp_eeuwfeest_kopie.jpg

Natuurlijk hebben ze in Mariadorp in 2013 het hele jaar feest gevierd t.g.v. het 100-jarig bestaan. Een van de hoogtepunten was het eeuwfeest in juli.

Natuurlijk hebben ze in Mariadorp in 2013 het hele jaar feest gevierd t.g.v. het 100-jarig bestaan. Een van de hoogtepunten was het eeuwfeest in juli.

mariadorp_informatiepaneel_100_jaar_kopie.jpg

Een permanent aandenken aan het 100-jarig bestaan van Mariadorp is het in 2013 geplaatste zeer fraaie informatiepaneel. Nu kunnen voorbijgangers in korte tijd lezen wat er nu zo bijzonder is aan dit dorp. En dat is heel wat...

Een permanent aandenken aan het 100-jarig bestaan van Mariadorp is het in 2013 geplaatste zeer fraaie informatiepaneel. Nu kunnen voorbijgangers in korte tijd lezen wat er nu zo bijzonder is aan dit dorp. En dat is heel wat...

mariadorp_scem_25_jaar_2014_kopie.jpg

Een jaar later, in 2014, heeft Stichting Culturele Evenementen Mariadorp (SCEM) het 25-jarig bestaan gevierd

Een jaar later, in 2014, heeft Stichting Culturele Evenementen Mariadorp (SCEM) het 25-jarig bestaan gevierd

Mariadorp

Terug naar boven

Status

- Mariadorp is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Eijsden-Margraten. T/m 2010 gemeente Eijsden.

- Het dorp Mariadorp heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom - net als de in dit kader door de toenmalige gemeente Eijsden eveneens 'vergeten dorpen' Mesch en Oost-Maarland - sindsdien 'in' Eijsden. Het dorp heeft wél officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Volgens Veldeke ’t Mariadörp, volgens de gemeente Eijsden-Margraten Meriadörrep. Wordt ook De Kolonie / De Klonie genoemd.

Naamsverklaring
Deze in 1913 gestichte nederzetting heette oorspronkelijk De Kolonie en bestond uit arbeiderswoningen, gebouwd door Fernand Pisart, directeur van de lokale zinkwitfabriek. Later werd de buurschap Mariadorp genoemd, volgens sommigen naar de ter plaatse in 1919 gebouwde Lourdesgrot met het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, volgens anderen nadat in 1960 een kerk was gebouwd gewijd aan Maria Tenhemelopneming.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mariadorp ligt O van van het dorp Eijsden, tussen de Rijksweg en de A2. Verder ligt het dorp O van de rivier de Maas, NO van de plaatsen Moelingen en Visé in België, N van de plaats Berneau in België, NW van de plaats 's-Gravenvoeren in België, ZW van het dorp Sint Geertruid en Z van het dorp Rijckholt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Mariadorp heeft ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Mariadorp is gesticht in 1913. In dat jaar laat Fernand Pisart, directeur van de zinkwitfabriek* 24 arbeiderswoningen bouwen. In 1916 nog eens 63, zodat het totaal komt op 87 woningen, met op dat moment 358 inwoners. Een fabrieksdorp dus. In de omgeving van het complex komt nog een aantal particuliere woningen tot stand evenals een winkel en een café. De zinkwitfabriek zorgt ook voor een goede infrastructuur in het dorp met een voetbalveld annex wielerbaan, zeven mooi aangelegde en beplante woonlanen en een riante laan met een dubbele rij kastanjebomen richting fabriek, thans Pisartlaan geheten.
* Zie verder bij Eijsden, Geschiedenis, Zinkwitfabriek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het Bestemmingsplan Mariadorp / Mesch / Withuis 2015 worden o.a. ontstaan, ontwikkeling en huidige situatie van deze kernen beschreven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1960 krijgt de wijk of buurtschap Mariadorp haar eigen kerk van OLV Maria Tenhemelopneming, waarmee zij in feite tot dorp wordt ‘gepromoveerd’. Rector Jean Wijsen krijgt opdracht van het bisdom om in deze gemeenschap een kerk te bouwen. Zijn opzet was om hiermee de buurtschap uit haar isolement te halen. De weg naar de kerk in Breust was toch een half uur gaans. Architect Eugène Hoen uit Maastricht ontwerpt een opvallende, moderne kerk. In 1996 heeft een grondige restauratie plaatsgevonden. Alle panden oostelijk van de spoorlijn, dus ook die van de nieuwe wijk Het Poelveld, behoren kerkelijk tot de parochie Mariadorp.

In 1974 is het Pereboom & Leijser orgel (1897) van het voormalige Ursulinenklooster te Eijsden in de kerk geplaatst. Het oude orgel van deze kerk, een klein positief van Verschueren uit 1960, is verkocht aan de kerk van Belfort bij Maastricht. - Pagina over het orgel van de kerk in Mariadorp. - Site van parochie Maria Tenhemelopneming.

- De Lourdesgrot ligt in een mooi aangelegd park aan de westzijde van de Rijksweg. De grot is in 1919 gebouwd na gereedkomen van de woonwijk. Het is het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, dat algemeen verspreid werd nadat de paus in 1907 toestemming gaf om het Mariafeest in de gehele kerk liturgisch te vieren. De Mariagrot wordt nog regelmatig bij de kerkelijke vieringen betrokken.

- Bijzonder is de symmetrische indeling van Mariadorp: zeven lanen, allemaal haaks op de Rijksweg gelegen, en allemaal getooid met boomnamen. Bijzonder is ook dat alle huizen wit geschilderd zijn.

- In 2013 is op de hoek van de Eikenlaan een fraai uitgevoerd informatiepaneel onthuld door burgemeester D.A.M. Akkermans en oud-directeur van de Zinkwit de heer W.C.P Trienekens, t.g.v. het 100-jarig bestaan van het dorp in dat jaar. - Filmpje t.g.v. 100 jaar Mariadorp.

- Beeld 'Dansende vrouwen' (2010) van de Gronsveldse kunstenares Ria Erckens.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Culturele Activiteiten Mariadorp (SCEM).

- De Lentewandeling Voerstreek (op een zondag in april) vertrekt vanaf café Wijnands. De mogelijke afstanden zijn 6, 9, 12, 18, 21 en 25 km. Alle routes voeren je grotendeels door de aan Eijsden grenzende Voerstreek (België).

- De Bronkprocessie trekt uit in augustus op de zondag het dichtst bij 15 augustus, het feest van Maria ten Hemelopneming. Aangezien het hier een jonge parochie betreft bestaat er geen cramignontraditie. In de kerkdorpen van Eijsden-Margraten is de bronk een van de mooiste en grootste feestelijke activiteit in deze gemeente. Wekenlang zijn mensen bezig om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Tijdens die dagen hangen de vlaggen uit en is het feest. De ‘Broonk’ is ook de belangrijkste activiteit van de Jonkheid.

- Mescherbergloop (hardlopen, december). Start en finish zijn in Mariadorp. De loop gaat door de landelijke omgeving, o.a. zoals de naam al suggereert, over de Mescherberg. De loop behoort tot de 30 mooiste loopevenementen van Nederland. - Reportage Mescherbergloop 2013 door omroep L1.

- Jaarlijks is er op 24 december om 16.30 uur in de kerk van Mariadorp een stemmige Peuter- en Kleuterviering. Het kerstverhaal wordt verteld en de peuters en kleuters gaan dit uitbeelden. Ook worden er natuurlijk kerstliederen gezongen. Een perfecte manier om de Kerst met de hele familie te beginnen. Broers en zussen, ouders, opa's en oma's etc. zijn van harte welkom om te komen kijken en mee te doen. De viering duurt ongeveer 30 minuten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Krijtlandpad, deel Mariadorp-Slenaken (19 km).

- Wandeling Breust, Eijsden en Mariadorp (5,5 km) door Stichting Eijsdens Verleden.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Mariadorp.

- Sport: - Sport Vereniging Mariadorp Eijsden (SVME) is opgericht in 1935 en heeft dus in 2015 het 80-jarig bestaan gevierd. Het dorp heeft in korte tijd dus 3 jubilarissen na elkaar gehad: in 2013 het dorp zelf, in 2014 de SCEM en in 2015 de SVME. - Facebookpagina Dames SVME.

Terug naar boven

Trivia

- Het dorp heeft in 2000 heel even landelijke bekendheid genoten, toen het bekende NCRV-programma Man bijt hond van het Groningse Koningsoord naar Mariadorp door het land trok.

Reacties

(2)

Het is niet Oost Maarland of Oost-Maarland, maar Maarland en Oost of Oost en Maarland. Oost is een buurtschap of dorp op zichzelf, het staat ook niet tegenover "west".

Vroeger was dit zo ja. Tegenwoordig is er wel degelijk sprake van 1 plaatsnaam Oost-Maarland. Zie het plaatsnaambord en mijn toelichting onder Naam > Naamgeving op de pagina https://www.plaatsengids.nl/oost-maarland. Dat men in de praktijk soms nog enkele generaties aan de oude namen vasthoudt is een ander verhaal. Zoals reeds in 1968 de gemeentenaam én plaatsnaam Etten-Leur zijn geïntroduceerd (waar de gemeente voorheen 'Etten en Leur' heette en de dorpen Etten en Leur nog aparte entiteiten waren in bijv. de poststempels), maar sommigen nog altijd zeggen dat ze 'op de Leur' wonen.

Reactie toevoegen