Marijenkampen

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Marijenkampen

Terug naar boven

Status

- Marijenkampen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Marijenkampen heeft een eigen postcode (8339) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1867 veldnaam Mariënkampen, 1911 plaatsnaam Marijenkampen.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk heet deze buurtschap de Huttenberg. In 1911 wordt de naam veranderd in de huidige naam, een vernoeming naar Marij van Essen, die in de 19e eeuw in dit gebied enkele kampen 'door wallen, heggen of greppels omgeven stukken land' bezat.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Marijenkampen ligt rond de gelijknamige weg en de zijwegen Heideveldsweg en Ongeleg, NW van Steenwijk, N van Steenwijkerwold, Z van Willemsoord, en grenst in het O aan de provinciale weg Steenwijk - Wolvega (Steenwijkerweg, N761).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Marijenkampen heeft ca. 60 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Deze buurtschap is ontstaan na de stichting van kolonie Wilemsoord door de Maatschappij van Weldadigheid. Sommige bewoners van Willemsoord, vooral jongere uit de kolonie weggestuurde kolonisten, vestigden zicht in de directe omgeving. Haastige gebouwde plaggenhutten op de heide en het veen vormden de zogeheten desperadokolonies, zoals in Nijensleek, Vledderveen, Noordwolde-Zuid en Marijenkampen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan in Marijenkampen, die wordt geëxploiteerd door IJsvereniging Willemsoord e.o. uit het gelijknamige buurdorp.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Pagina over Marijenkampen op de site van gemeente Steenwijkerland.

- Nieuws: - Nieuws uit Marijenkampen van de Buurtvereniging op Facebook.

- Buurtvereniging en buurthuis: - Buurtvereniging Marijenkampen is opgericht in 2001. In en om hun eigen buurthuis 't Reunedal (op huisnr. 22a) organiseren zij door het jaar heen vele activiteiten voor de buurt en omliggende regio. De vereniging is trots op de betrokkenheid van de buurtgenoten bij de activiteiten, zoals klaverjassen, biljarten, spooktocht, buurtfeesten, Nacht van Marijenkampen, Sinterklaas, Pasen, Oud & Nieuw, Nieuwjaarsfeest, vrijwilligersfeest etc. Het buurthuis is in 2011 (na 10 jaar zonder onderhoud) gerenoveerd middels nieuwe vloeren, nieuwe verlichting, een mooie bar en plafondbekleding. In 2016 stond op de planning om duurzame maatregelen voor het buurthuis te treffen door het verbeteren van de isolatie en het vervangen van de oude (energieslurpende) koeling. Of dat inmiddels is gebeurd, is ons vooralsnog niet bekend.

Reactie toevoegen