Maxet

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

maxet_carnavalsvereniging_de_kakers.jpg

Tijdens de carnavalsoptocht van 2016 in Heythuysen laat Carnavalsvereniging De Kakers zien waar ze vandaan komen: buurtschap Maxet, die deels onder Heitse, deels onder Leivere valt (voor de Ollanders: Heythuysen en Leveroy). (© www.cvdekakers.nl)

Tijdens de carnavalsoptocht van 2016 in Heythuysen laat Carnavalsvereniging De Kakers zien waar ze vandaan komen: buurtschap Maxet, die deels onder Heitse, deels onder Leivere valt (voor de Ollanders: Heythuysen en Leveroy). (© www.cvdekakers.nl)

Maxet buurtvereniging jubileum (Kopie).jpg

Buurtvereniging Maxet, in de gelijknamige buurtschap, is opgericht in 1969 en heeft in 2009 het 40-jarig jubileum gevierd

Buurtvereniging Maxet, in de gelijknamige buurtschap, is opgericht in 1969 en heeft in 2009 het 40-jarig jubileum gevierd

Maxet

Terug naar boven

Status

- Maxet is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, in grotendeels gemeente Leudal (t/m 2006 gemeente Heythuysen), deels gemeente Nederweert.

- De buurtschap Maxet valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Heythuysen, deels onder het dorp Leveroy (met name de panden aan de W kant van de Bergenweg vallen onder Leveroy, de gemeentegrens loopt daar midden door de weg). Parochieel gezien valt de buurtschap sinds 1871 onder het Nederweertse buurdorp Leveroy (voorheen viel het onder de parochie Heythuysen).

Verder staat in recente atlassen in het N van de Bergenweg ten onrechte een plaatsnaam Leveroijse Bergen. Dat wordt verder nergens als plaatsnaam vermeld, alleen als natuurgebied. Dit is dus geen buurtschap, de panden aldaar vallen gewoon onder de buurtschap Maxet.

- De buurtschap Maxet heeft geen plaatsnaamborden en wordt, in tegensteling tot de meeste andere buurtschappen in de omgeving, ook niet vermeld op Google Maps.

Terug naar boven

Naam

In of op
Je woont niet 'in' maar 'op het Maxet'.

Oudere vermeldingen
1840 Maxelt.

Naamsverklaring
"Het naamdeel elt in de oude spelling van de plaatsnaam is een verbastering van het woord holt, wat 'hout' betekend. Het naamdeel Max is echter niet duidelijk te verklaren. Dus moeten we volstaan met de veronderstelling dat Maxet de naam is van een of ander bos. Ook vinden we de naam 'Champ du Mayeux', dit is echter een poging geweest om de naam Maxet te vertalen in het Frans. Merkwaardiger is echter dat we te Leveroy onder de buurtschap Mildert en in Nederweert op het eind van de 16e eeuw de naam Maxits als familienaam aantreffen." (aldus pater Tjeu Baetsen in het onder Geschiedenis beschreven en gelinkte boekje)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet de buurtschap 't Kakerlandj.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Maxet ligt W van Heythuysen, O van Leveroy, rond de Leveroyseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Maxet volgens de Volkstelling van dat jaar 34 huizen met 215 inwoners (en was daarmee op dat moment nauwelijks kleiner dan de dorpskom van Heythuysen, die in dat jaar 46 huizen met 275 inwoners omvatte). Daar hoort de kanttekening bij dat in dat jaar de Roorstraat (= de huidige Bosscherkampweg) als een aparte buurtschap werd gezien (en tegenwoordig onderdeel is van Maxet en vroeger eigenlijk ook al was), met 31 huizen en 170 inwoners. Dus eigenlijk had Maxet toen ca. 400 inwoners. Dat is ca. 30 procent van de hele gemeente Heythuysen in die tijd, die toen 237 huizen met 1.360 inwoners omvatte.

Tussen 1850 en 1860 woonden op Maxet 57 gezinnen, waarvan er 36 werkzaam waren in de landbouw, 13 als dagloner, 1 schaper, 1 koopman, 2 linnenwevers„ 1 klompenmaker, 1 smid, 1 zadelmaker en 1 kleermaker. Rond 1900 waren er 55 gezinnen waarvan 47 werkzaam in de landbouw, 2 dagloners, 2 timmerlieden, 1 caféhouder, 1 wever, 1 logement (huize St. Elisabeth). Hieruit is duidelijk te concluderen dat in de 50 jaren die ertussen gelegen hebben de dagloners (losse arbeiders) bijna allemaal landbouwer zijn geworden.

Volgens het CBS heeft de buurtschap tegenwoordig ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners, op een oppervlakte van 400 hectare. Met de kanttekening dat buur-buurtschap Achter Het Klooster daar ook in is begrepen, en die de onder Links vermelde buurtvereniging overigens ook als onderdeel van haar werkgebied beschouwt.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk vielen de inwoners van Maxet* onder de parochie Heythuysen. Maar de kerk van Leveroy was, zeker gezien de wegen en vervoermiddelen in die tijd, een stuk dichterbij. Daarom richten de inwoners van buurtschap Maxet "uit hoofde van den verre afstand van de parochie Heythuysen" in 1871 een verzoek aan het bisdom Roermond, waartoe dit gewest sinds 1840 behoorde, om zich van de parochie Heythuysen te mogen afscheiden. Dit rekest wordt goedgekeurd onder de bepaling "dat de karreweg, loopende achter het huis Tongerloo" (= ongeveer de huidige Bergenweg) in noordelijke en zuidelijke richting doorgetrokken de nieuwe parochiegrens zal zijn. Enkele jaren na 1900 is op dezelfde wijze de parochiegrens voor Heythuysen weer verkleind en voor Leveroy vergroot tot aan de huidige Maxeterdijk.
* Waar tot medio 19e eeuw ook de inwoners van het t/m 1990 Heythuysense deel van Leveroy onder vielen, aldus de link aan het eind van dit hoofdstuk. Die vielen tot 1871 ook onder de parochie Heythuysen en werden - vermoedelijk daarom - door die gemeente in ieder geval tot dat jaar niet tot het dorp Leveroy maar tot de buurtschap Maxet gerekend. Na de parochie-overgang in 1871 is dat deel op enig moment ook formeel tot het dorp Leveroy gaan behoren. Buurtvereniging Maxet rekent dit deel nog altijd wel tot haar werkgebied. Zie daarvoor hieronder bij Links.

Hoeve Theelenhof aan de Roorstraat heeft sinds 1895 dienst gedaan als coöperatieve boterfabriek of 'centrifuge', in de volksmond 'de Fuus', van Maxet. De fabriek heeft maar kort dienst gedaan; hij is opgeheven na de bouw van een nieuwe boterfabriek in 1906 aan de Kouk in Heythuysen.

In 1901 bouwde M. Kessels een stoommeelmolen in Maxet. (is daar nog iets van bewaard gebleven?, red.)

Bron en zie verder: de pagina Geschiedenis van Maxet en de Leveroyse Bergen op de site van Heemkundevereniging Leivere. Geschreven door oud-inwoner pater Tjeu Baetsen. Het is destijds verschenen in de vorm van een boekje, en via de link dus nu ook online te lezen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. De buurtschap heeft een eigen carnavalsvereniging: de in 1973 opgerichte CV De Kakers.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Maxet is opgericht in 1969. Op de site van de buurtvereniging staat vermeld welke straten tot het werkgebied van de buurtvereniging worden gerekend. Daar vallen ook de straten onder in buurdorp Leveroy die t/m 1990 onder de gemeente Heythuysen vielen (en daarna middels grenscorrectie naar de gemeente Nederweert zijn gegaan, waardoor de hele dorpskern van Leveroy onder de gemeente Nederweert is komen te vallen). Het betreft: in het dorpsgebied van Heythuysen: Kloosterstraat deels, Roorstraat, Aan de Kreppel, Achter het klooster, Op de Birkenbosch, Aan de Nees, Mennesweg deels, In het veld, Distelstraat, Burgemeester Geurtslaan, Groenewoudstraat, Bosscherkampweg, Maxeterdijk, Leveroyseweg, Arenbos en Scheijvenhofweg. In het dorpsgebied van Leveroy: Heerbaan, Onderweg, Kerkstraat, Bergenweg, Reulisweg, Beukenlaan, Concordiastraat en Schreursveld.

- Zorg: - "Aan welke eisen moet de ideale zorgomgeving voldoen? Deze vraag lag aan de basis bij de ontwikkeling van het zorgconcept voor Woon- en Zorghuis Scheyvenhof in buurtschap Maxet. We kwamen op begrippen als kleinschalig, persoonlijk, comfortabel, landelijk, flexibel, professioneel, op niveau. Begrippen die tot leven zijn gekomen aan de Scheyvenhofweg 10 in Heythuysen. Wil je dagelijks de gastvrijheid van een hotel ervaren? Op een plek waar jij en je naasten zich snel zullen thuis voelen? Stel je eens voor; wonen in een smaakvol gerenoveerde boerderij. Met alle faciliteiten om volledig verzorgd verder te leven. Alleen of samen. Op een prachtlocatie aan de rand van Heythuysen. Met vrij uitzicht over weilanden en bos. Een plek die rust en ruimte biedt, maar tegelijkertijd bruist van het leven. Een plek waar zorg en aandacht hand in hand gaan. En waar gastvrijheid geen gunst is, maar een gegeven. Spreekt zo’n omgeving je aan? Maak dan kennis met Woon- en Zorghuis Scheyvenhof. Na ruim een jaar van (ver)bouwen, namen in augustus 2017 de eerste bewoners hun intrek in Scheyvenhof. De voormalige boerderij heeft zijn authentieke karakter behouden, maar is van alle moderne gemakken voorzien. Zowel bezoekers als bewoners zijn enthousiast over het resultaat. “Het is mooi om te zien dat alles wat we voor ogen hadden nu écht gebeurt. Het met elkaar genieten van de versbereide maaltijden, het contact met de campinggasten. En nu de pluktuin en fruitbomen zijn aangeplant, gaat Scheyvenhof nog meer leven”, aldus een van de initiatiefnemers, Nino Schmitz."

- ´t Hofje, gevestigd in buurtschap Maxet, op het terrein van de hierboven beschreven Scheyvenhof, biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking en aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook mensen met belemmerende factoren, zoals een autisme spectrum stoornis en specifieke syndromen kunnen hun plekje krijgen binnen ´t Hofje. Wat kan men hier zoal doen?: de dieren verzorgen, in de tuin werken, het terrein onderhouden, samen een wandeling maken met de bewoners, de krant (voor)lezen, gezelschapsspellen spelen, helpen bij activiteiten, koken en bakken, creatieve activiteiten, spelletjes spelen, opruimwerkzaamheden, werken in de spoelkeuken, bestekzakjes stempelen, servetten vouwen, tafels afruimen, welkomstpakketjes maken voor de gasten van de camping, campinggasten rondleiden, plaatsen wijzen, koffie en thee serveren.

Reactie toevoegen