Meemortel

Plaats
Buurtschap
Cranendonck
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Meemortel

Terug naar boven

Status

- Meemortel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Cranendonck. T/m 1996 gemeente Budel.

- De buurtschap Meemortel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Budel.

- De buurtschap Meemortel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1263 Henrico de Widemortele, 1307 Tylmannus de Wedemortel, 1838-1857 Memortel, 1840 Memortel.

Naamsverklaring
Het tweede deel is mortel 'laaggelegen, modderige plaats'. Als de identificatie van 1263 Widemortele en 1307 Wedemortel correct is, dan is het eerste deel wede 'bos, kreupelhout'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Meemortel ligt rond de gelijknamige weg, voor zover gelegen buiten de dorpskern van Budel (= vanaf huisnrs. 35 en 36), gelegen direct ZO van die dorpskern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Meemortel 23 huizen met 124 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd (of wederom) ca. 25 huizen, met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De rijksmonumentale douanepaal bij Meemortel 55, op de hoek met de Boschdijkdwarsstraat, is een hardstenen paal, versierd met in reliëf het wapen van de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam; twee gekruiste ankers, bedekt door een schild met klimmende leeuw, gedekt door een kroon. Aan de voet van het schild driehoeksgewijze drie letters P (= pugno pro patria). Deze paal, aan de oude grensweg naar Weett, dat tot de Spaanse, later Oostenrijkse Nederlanden behoorde, is de enige in Budel overgeblevene van drie zulke douanepalen, waarvan er twee, die op de Toom en op de Berg stonden, door een comité uit Budel aan de toenmalige gemeente Maarheeze zijn geschonken. Bij deze grenspalen werden na 1650 van uit- en inkomende handelswaar "konvoyen en licenten" geind, belastingen die door de admiraliteit van de Maze, die daartoe in Budel een "Komptoir" bezat, gepacht waren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

- Dankzij het feit dat de "uiterst royale vrijstaande woonboerderij met gastenverblijf, dubbele inpandige garage en inpandig zwembad" op Meemortel 29 in 2018 te koop heeft gestaan, kun je via de link een kijkje nemen in het interieur.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Meemortel, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen